.

Vietnam turista szemmel. (9.rész)
 
Több részből álló úti beszámoló kilencedik része Gesler György tollából
 
 

Hue


 
Hue építészetében és művészeti értékeiben, úgy gondolom, egymaga gazdagabb , mint a Vietnámban található összes hasonló látnivaló és érdekesség, kivéve a Muzeumbeli értékeket. Köszönhető ez annak az áldozatos újjáépítő munkáknak is , amikkel a súlyos háborus vesztességeket és lebombázott palota együtteseket teljes szépségükben helyreállították.
 
 
 
    Ahhoz , hogy a két nap elég legyen minden érdemleges , kötelező  turistalátnivaló megnézéséhez, jó tervet kellett készítenünk , ami pesze a központi, nagy Palota és hatalmas kertjének bejárásával kezdödött. A tikkasztó meleggel mit sem törödve, ámultunk a szebbnél szebb épületek ,pagodák, kerti lakok díszitésein, faragott szobrain. A kis magyar nyelvű útikönyvünkkel kezünkben megprobáltuk megtalálni azokat a helyeket , amiket a könyv nevén nevezett és megjelölt.
     A sok hasonló épület és oszlopsor meg zárt udvar a hiányos helyi tájékoztatás miatt nem sok támpontot nyújtott, hogy megtaláljuk a leghíresebb részét a Palotának az úgynevezett Tiltott Rózsaszín Várost. Mikor ráakadtunk kis" csalodással" vettük tudomásul , hogy semmiben nem különbözik a Palota többi részétől, hát persze , mert egyetlen császári ágyas sem volt ott, úgyanis a rendkívül találó és pontos nevét, az Úralkodó kedvenc pihenő és szórakozó helyéről kapta. Az oszlopcsarnokok falain igazán érdekes fotok a XX. sz. elejéről különböző császári ünnepekről, ami számomra teljesen anakronisztikusan hatott , mert hát a Császárhoz egy hatalmas festett, idealisztikus kép illenék,a  Foto pedig egy naturisztikus lenyomat lehet bármiről és bárkiről . Jól beosztottuk az időnket , mert éppen elég volt fizikailag a fáradtság, szellemileg a rengeteg információ és látvány, mikor elhagytuk a Palotát egy csodálatos, díszes kapun keresztül. 

 
     Ahogy kiértünk éhes, szomjas vándorokként, nem volt nehéz megállapodnunk , hogy  minden a városban más, megtekintésre váró csudát a következő napra halasztjuk. 
     A másnap reggelre odarendelt és megállapodott taxisunk , mikor bíztonságból rákérdeztem rendben az összeg , váratlan 500000 Donggal megemelte a tarifát. Megsértödve otthagytuk és a szálloda autójával egy egésznapos utazást foglaltunk, egyrészt a még hátralevő Hue városi látnivalókhoz, másrészt, mivel csak este nyolckor lett volna vonat, vissza Da Nangba a bázisra. 
      Először a Parfüm Folyó partján található, a város legrégibb Pagodáját és annak kertjét néztük meg. Mély nyomot nem hagyott , ám annál inkább az úgynevezett, hét emeletes Mennyei Asszony Pagoda , ami szintén a folyó partján, csak egy exponáltabb, sokkal szebb résszén. Ezután az öt leghíresebb császári Mauzoleum közül hármat kiválasztottunk és meg is néztünk. Ezek többnyire nagyon hasonló épületek, kisebb- nagyobb varázslatos kertekkel, kis tavakkal ,intim sarkokkal, egyszóval, mint késöbb rájöttünk , nemcsak a halott , de az élő császárok kedvelt tartozkodási helyeik is voltak. Még az életükben megépítették azokat a szigorúan őrzött és védett palotákat és díszkerteket, ahol fényes , gazdag módon élhettek.
Természetesen jól érezték magukat életükben , nem csoda, hogy halálukban is azt szerették volna , ott akartak maradni, így megépitették saját Mauzoleumukat.
    A taxiút már korántsem volt olyan felejthetetlen, mint a vonatút vissza Da Nangba, mivel a vonat fent a hegyoldalon döcögött és élvezhettük a gyönyörű kilátást, az autók pedig egy 8-10 km-es sötét alagutban alatta robogtak. 
    Hue fiatal művészi kincsei természetesen nem versenyezhetnek az ezer éves Cham dinasztia hiányos , ám varázslatos műremekeivel, de egységes és teljes épségében megmaradt szépségét, mindenképpen és érthető módon a Világörökség részének tekinthetjük.
Folyt köv.      

Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china