.

Vietnam turista szemmel. (8.rész) 
Több részből álló úti beszámoló nyolcadik része Gesler György tollából

 

Hoi An

Hoi An világhírű jóhírét tökéletesen igazolta , mikor újdonsült kanadai ismeröseinkkel Da Nangból  bérelt taxival elutaztunk, hogy megcsodáljuk, ezt a csak 1999-ben Világörökségi statuszt elnyert kisvárost. Természetesen vietnámi értelemben kisváros, 130000 lakossal nálunk dobogós helyezést érne el.  Mégis az a hallatlan kedves atmoszféra , ami a régi városrészben fogadja az embert , hitelesíti és igazolja, hogy minden kétséget kizáróan egy különleges, ősi kisvárosban járunk. 
   Minthogy ifjúkorát és első fénykorát  700 és 1000 között élte, gazdagságát a fűszerkereskedelemből alapozta meg, a Cham birodalom egyik legfontosabb kikötője volt mondhatom , hogy ősi. Persze az az ezer év nem múlt el nyomtalanul és mára már abból az időkből semmi , vagy csak a muzeumokban látható . Megnyugtatok mindenkit ez ne vegye el a kedvét senkitől meglátogatni , mert az azóta eltelt időkben is a központi helyének köszönhetően itt hagyták felbecsülhtetlen kulturális és épitészeti emlékeiket a japán , a portugál , a kinai, a franacia hódítók. 

    Hiába a sokféle, a jó kikötőért tülekedő náció, a régi városrész színes, patinás házai , épületei valami olyan varázslatos egységet és szépséget sugároznak , hogy az valóban egyedivé, különlegessé teszi ezt a mesevilágot. A város meghatározott pontjainál lehet megvenni az összes látnivalóra a belépőjegyet, ami remek ötlet , mert így a mérhetetlen mennyiségű turista azt nézheti meg , ami érdekli , nincs egy-egy helyen kellemetlen tumultus másutt meg pangás. 
     A turizmus itt is megtette áldásos hatásást, hatalmas piac, lépten-nyomon varrodák, butikok, éttermek, kocsmák , kávézók és hajók , csónakok kisebb nagyobb vízi járművek kínálják szolgálataikat. A nagy hőség, meg a kanadai ismerőseinkkel megbeszélt elcsuszott randevunk miatt , mi is mentünk egy felesleges fuvart nem túl szépséges kipett-kopott hajón, hogy mi értelme volt nem tudom , mert az Ó-városon kivül nem sok látnivaló maradt, ehhez a vízi turához.

    Mivel az Óvárosba gyakorlatilag a biciklin kívül semmilyen járművel behajtani nem lehet , jó látvány volt a 25-30 piros egyszemélyes kerékpár tuk-tuk, amik hop on hop off módjára tekeregtek fel s alá a régi keskeny kis utcákban, többnyire konvojban , a turistacsoportok nézelödő embereivel. A legszebb és legegyedibb különlegesség az ugynevezett japán híd volt, ami nem csak fedett és bármily kicsi is, de még egy templom is ráfért, A kora?... jó pár száz éves!
    Visszaúton, Da Nangba ért az első közlekedésrendészeti meglepetés , ugyanis a taxinkat megállították. Gondolom gyorsan ment, megbüntethették a sofőrt, mert a pénztárcájáért kutakodott a kesztyütartóban és azzal ment vissza a rendőrhőz. A meglepetés sokkolt , mert , ahogy már írtam én még ilyen elképesztő közlekedési morált a világon nem láttam korábban, mint itt Vietnámban és pont ezt a szegény embert kellett megbüntetni , mikor a városban csak és kizárolagosan, jó csak a piros lámpát immel -ámmal, semmilyen szabályt nem tartanak be és senkit nem büntetnek meg!
    Mindenesetre szerencsésen visszaértünk Da Nangba és jó hangulatban mentünk a halvacsorára, ezuttal nem engem büntettek meg!

    Folyt. köv.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china