.

Vietnam turista szemmel. (6.rész)
 
Több részből álló úti beszámoló hatodik része Gesler György tollából


 

Ha Long minden kétséget kizárólag nagyon érdekes és egyedülálló látványosság , melyet egyszer mindenkinek látnia kell , aki szeret utazni. 

 
   Mi hosszas válogatás és keresgélés után jutottunk el ahhoz a hajóhoz , amivel úgy gondoltuk , hogy ezt a nagyon igéretes turistalátványosságot majd közelebbről is szemügyre vehetjük, úgyanis a hajók és a rövidebb -hosszabb  tengeren töltött idő ajánlatait elképesztő mennyiségben találtam a neten. Végül mikor jobban belemerültem a kérdésbe , rájöttem , hogy a tengeren elég lesz 2 éjszaka, ami úgye 3 nap és 1+1 legyen Ha Longban a városban és Haiphongban. Majdnem jól döntöttem!
 
    Jól döntöttem volna , ha egy ájszaka lett volna a hajón , a többi a parton , ugyanis ez nem a Nilusi Hajóút, itt valójában az 1969 tengerből kiálló sziklaszigeten kivül , ami az első 30-40 hasonló után már enyhe fásultsággal nézhető , semmi más nincs. A hajók és utazási irodák által kinált "activiti" gyerekes, nevetséges programok , mint a kajakozás , meg a homokos öblök megtekintése, esetleg fürdőzés, nem igazán vonzó ahhoz a méregdrága árhoz képest, amit ki kellett fizetnünk a két éjszakáért, igaz majdnem  all inclusive / azért az ital összege jó vastagon a végszámlán/ tényleg luxus ellátáshoz képest , amit a hajón kaptunk.  Ráadásul mindehhez a borús, szomorkás idő ,a szemerkélő eső, a ködtől és párától alig látható táj kevéssé lelkesitett.
 
     A világon végbemenő változásokkal az utazási élmények is teljesen megváltoztak. Úgyan még itt-ott probálkoznak képeslapokat rásózni valakire , de ki vesz ilyesmit , meg posta? ez már a múlt század! Kinyitom a Wikipeadiát és rákantittok , mondjuk Ha Long-ra olyan varázslatos , lenyügöző , szélesvásznú, fotoshopos képeket találok , hogy csak ámulva nézem , de nézhetem! Aztán mikor ott vagyok és néha teljesen mást látok ,csalodottnak kell lennem? Azt mondom , NEM! 
    Mert pont  az a szép, a felejthetetlen, az egyedi és mindenkinek a saját élménye, amit ott és akkor megszerzett, azokkal a fotokkal a telefonján , amiket ö csinált és azokkal a szelfikkel amiken maga vidámkodik. 

    Ha Long , mint város, egy hatalmas kikötő , teljesen berendezkedve, a megszámlálhatalan rozoga egyszemélyes, meg a luxus százszemélyes turistahajók forgalmára. A szervezés abszolut profi , szállodától , akár a négy órányira lévő Hanoiból , akár a mi haiphongi szállodánkba, ahová a hajóút végén eltaxiztak minket, hozzák-viszik teljesen ingyen a turistákat. A foglalkoztatottság , ahogy megfigyeltem , rendkivül fontos, igazi szociális hálóként müködik és nem meglepő, hogy amit egy ember is meg tudna csinálni , azt csinálja három , legyen mindenkinek dolga és egy kevés kis pénze! Erre azért épp a következő állomásunk kissé rácáfolt, mert Haiphongban a szállodában mindez már sokkal kapitalistább módon történt.
    Folyt. köv.   

Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china