.

Vietnam turista szemmel. (5.rész) 
Több részből álló úti beszámoló ötödik része Gesler György tollából

 

Vinh Ha Long

azt jelenti , hogy az "alámerülő sárkány öble". A legenda szerint , mikor a sárkány lejött a hegyekből farkával mély barázdákat húzott a parton , amelyek megteltek vízzel , ö maga pedig, mint aki jól végezete dolgát, elsülyedt a tengerben. A kevéssé hihető , de kedves , mesés magyarázat szolgálja, az UNESCO által levédett, a vietnámi, természeti látnivalók egyik legfontosabb turisztikai célpontját, azt az 1969 különböző méretű és formájú a tengerből kiemelkedő sziget keletkezését. Hírnevének köszönhetően tényleg különleges , meghökkentő és teljesen valószerütlen a hegyszigetek megszámlálhatatlan és átláthatatlan mennyisége és egyedi varázslatos szépsége miatt is.


 
    Hanoi-ból ezuttal nem légi , de földi úton, egy kisbusszal, 4 órás nem autópályás! döcögéssel jutottunk el Ha Longba. Mégis jól tettük , hogy ezt választottuk, mert ez a kis kényelmetlenség kárpotolt a végtelen rízsföldek / a világ harmadik legnagyobb rízsexportöre Vietnám / a szegényes, érdekes kis falvak "penge" vékony házainak rendkivül változatos sokasáságának látványa.
 

 
A változatos! ezuttal szószerint értendő, mert ilyen sokféle , sokszínű épületet én még sehol nem láttam, a legborzalmasabb balusztrádás, kovácsoltvasas , gípszdíszítéses rémségek mellett élveszthető , jól kialakitott modern házakat is felfedezhettünk. Itt aztán tényleg a saját izléstelenséged , meg természetesen a pénzed az egyetlen , ami megmutatja milyen a házad, gondolom számon senki és soha nem kéri mit épitesz , viszont egy a fontos, a keskeny utcafront a keskeny adósávval.
 
   Egészében persze, és ez a legérdekesebb , mint másutt a világban bárhol, még Olaszországban is , a több évszázad épitészeti együttélése, itt is összeáll a kép! Ha látnék egy fotot Vietnámból valami városkáról nem hiszem , hogy nem tudnám megmondani azonnal, hogy honnan van? Nevetségesen könnyü lenne  , mert ilyen összevissza, zagyva stilusú épületek csak ott lehetnek! 
 

 
  A négy órás autókázás alatt,a vízzel elárasztatott rízsföldek, a semmitmondó kisvárosok és falvak látványa , mind üdítő volt , ahhoz a nylonzzacskos, sittmaradványos, megfejthetetlen állagú szemétkupacokhoz képest, amik az út mentén szégyenkezve rohadtak. Mikor a legendás, sokszígetes Ha Longban hajóztunk, / köv.rész!/ a kabinom mellett , hirtelen a tengerben egy óriási puffanást hallottam, kinézve láttam , hogy a szomszédban lévő konyhából,- onezsenir - hatalmas fekete szemeteszsákot, majd még kettőt hajigálnak ki a környezetvédő konyhai dolgozok, minden gond nélkül. Reggelre aztán nem volt egy Rodolfo aki csiribi- csiribá eltüntette volna , úgyhogy a fekete szomszédok, más hasonló holmi társsaikkal ott csúfitották a vízfelszínt! Én azért maradok gondos szeparatista már , ami az üvegeket, papirt , meg a műanyag flaonokat illeti illeti.
Folyt köv.  
 
A beszámoló írója: Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china