.

Vietnam turista szemmel. (5.rész) 
Több részből álló úti beszámoló ötödik része Gesler György tollából

 

Vinh Ha Long

azt jelenti , hogy az "alámerülő sárkány öble". A legenda szerint , mikor a sárkány lejött a hegyekből farkával mély barázdákat húzott a parton , amelyek megteltek vízzel , ö maga pedig, mint aki jól végezete dolgát, elsülyedt a tengerben. A kevéssé hihető , de kedves , mesés magyarázat szolgálja, az UNESCO által levédett, a vietnámi, természeti látnivalók egyik legfontosabb turisztikai célpontját, azt az 1969 különböző méretű és formájú a tengerből kiemelkedő sziget keletkezését. Hírnevének köszönhetően tényleg különleges , meghökkentő és teljesen valószerütlen a hegyszigetek megszámlálhatatlan és átláthatatlan mennyisége és egyedi varázslatos szépsége miatt is.


 
    Hanoi-ból ezuttal nem légi , de földi úton, egy kisbusszal, 4 órás nem autópályás! döcögéssel jutottunk el Ha Longba. Mégis jól tettük , hogy ezt választottuk, mert ez a kis kényelmetlenség kárpotolt a végtelen rízsföldek / a világ harmadik legnagyobb rízsexportöre Vietnám / a szegényes, érdekes kis falvak "penge" vékony házainak rendkivül változatos sokasáságának látványa.
 

 
A változatos! ezuttal szószerint értendő, mert ilyen sokféle , sokszínű épületet én még sehol nem láttam, a legborzalmasabb balusztrádás, kovácsoltvasas , gípszdíszítéses rémségek mellett élveszthető , jól kialakitott modern házakat is felfedezhettünk. Itt aztán tényleg a saját izléstelenséged , meg természetesen a pénzed az egyetlen , ami megmutatja milyen a házad, gondolom számon senki és soha nem kéri mit épitesz , viszont egy a fontos, a keskeny utcafront a keskeny adósávval.
 
   Egészében persze, és ez a legérdekesebb , mint másutt a világban bárhol, még Olaszországban is , a több évszázad épitészeti együttélése, itt is összeáll a kép! Ha látnék egy fotot Vietnámból valami városkáról nem hiszem , hogy nem tudnám megmondani azonnal, hogy honnan van? Nevetségesen könnyü lenne  , mert ilyen összevissza, zagyva stilusú épületek csak ott lehetnek! 
 

 
  A négy órás autókázás alatt,a vízzel elárasztatott rízsföldek, a semmitmondó kisvárosok és falvak látványa , mind üdítő volt , ahhoz a nylonzzacskos, sittmaradványos, megfejthetetlen állagú szemétkupacokhoz képest, amik az út mentén szégyenkezve rohadtak. Mikor a legendás, sokszígetes Ha Longban hajóztunk, / köv.rész!/ a kabinom mellett , hirtelen a tengerben egy óriási puffanást hallottam, kinézve láttam , hogy a szomszédban lévő konyhából,- onezsenir - hatalmas fekete szemeteszsákot, majd még kettőt hajigálnak ki a környezetvédő konyhai dolgozok, minden gond nélkül. Reggelre aztán nem volt egy Rodolfo aki csiribi- csiribá eltüntette volna , úgyhogy a fekete szomszédok, más hasonló holmi társsaikkal ott csúfitották a vízfelszínt! Én azért maradok gondos szeparatista már , ami az üvegeket, papirt , meg a műanyag flaonokat illeti illeti.
Folyt köv.  
 
A beszámoló írója: Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol