.

Vietnam turista szemmel. (2.rész)
Több részből álló úti beszámoló második része Gesler György tollából

 
 

Luang Prabang

neve se egy hétköznapi , jól ismert , jól csengő városnév , amit mindenki ismer, így aztán tényleg felkeltette az érdeklődésünket , mivel az egész települést úgy ahogy van levédte az UNESCO. Másrészt viszont pont útba esett a nagy vietnámi kaland elött és egy órás utra Bangkoktól és ugyanennyire Hanoitól, így aztán először soknak tünő 5 éjszakát foglaltunk , ami viszont épp elégnek bizonyult. 
 

 
    Ennyi templom /Wat/ és stupa kis helyen hogyan férhet el azt korábban el sem tudtam volna képzelni, de itt megláthattam valóságban.Korábban, négy-ötszáz évről,majd a 19.-20. századról beszélünk, ez a város volt a főváros, a királyi székhely , természetesen az érdekes és szép franciás klasszicista stilusban épült Királyi Palotával, ami úgy ahogy a Király otthagyta / 1975.vagy elmenekülni kényszerült/teljes egészében berendezve, szekrényestől ágyastól, szerény muzeumi belépődíj ellenében megtekinthető. Pompáról versaille-i értelemben ne essék szó, de azért a tisztességes igyekezet megvolt, ami az aranyat illeti. 
 
 
    Ezen kötelező látványosságon kivül , aztán a templomok mindegyike különleges és nagyon szép, rendkivül gazdagon diszitett, de ezzel is úgy vagyok , mint a Buddhákkal , tizenkettő pont egy tucat! Ám itt ebben a kicsiny Békéscsaba méretű városkában életemben először láttam igazi, csodálatos, antik művészi faragású szobrokat. Az utazásunk egyik fájó pontja maradt , hogy nem mentem vissza a Wat Xieng Thong nevű kultikus szentély együtteshez, mert sajnos nemcsak 34 fok meleg volt , de ráadásul még beteg is voltam. Ebben a templomban több száz 14.-15. századból származó húsz és kétszázötven centi közti méretű, lenyügöző szépségű, szakrális kisugárzású , természetesen Buddha szobor látható. Mindehhez egy sárkányokkal díszitett tiszta arany és festett, varázslatos , faragott nagyméretű hajó?...hintó? valami társul. Sehol egy giccs , vagy nevetséges vásári portéka!
 
    Pedig itt is van ám vásár/ market/,minden este hattól, nem is akármekkora. A főutca mindkét oldalán több kilométeren keresztül lengeti a szél a Made in kinai , indiai, bangladesi, Kelvin Klein, Dolce Gabana , Louise Vouton stb cuccokat, a  földön pedig , lépni alig lehet , emléktárgyak, Buddhák, kulcstartók, képek felmérhetetlen és szerintem eladhatatlan mennyiségben, és hogy miben reménykednek ezek az árúsoknak álcázott koldusok , azt szerettem volna megfejteni. 
 
     Ám a vásári forgatagból nem hiányozhat a halakat, húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket kínáló 40-50 étkezde szerű , jó esetben, ha van hely, a zsufolt  padokra ülhető, amúgy utcai talponálló , ahol a magad által kiválasztott ételeket, finomságokat frissen  parázson megsütik. Az éhes turisták és a helybéliek összepréselődve, lökdösödve remek ínycsiklandozó illatok és ízek harmoniájától bodultan kovályog és keresi a legjobbak közt a még jobbat. Valahogy a szervezéssel itt sincs minden rendben , pont fordítva kellene , hogy legyen, a széles főutcán a food street-nek, a kisebb keskenyebb utcában pedig az áruskoldusok csapatának lehetne helyet biztosítani.


 
   Amennyire ismeretlen volt Luang a város neve annyira híres viszont a város mellett 25-30 méter mélyen méltosággal hömpölygő Mekong. Ezuttal éppen száraz évszak lévén "alig" volt benne víz , de így is a pesti Dunánknál kétszer szélesebbnek látszott és tényleg élményszerű volt feltutajozni rajta vagy 20 km-t, hogy valami kultikus barlang sztupát megturistáskodjunk. Ám mikor odaértünk és bemondták, hogy lépcső van bőven a barlangig , Kati ab ovo feladta, én már jó magasra  felérve és eltikkadva, jó érzékkel  megkérdeztem egy fiatal szembejövő lánykát , mennyi van még vissza a "csoda barlangig"?... kuncogva bíztatott már a felénél is lehetek a lépcsőzésnek, de Úram ,ha jól meggondolja magát , akkor most itt szépen visszafordul , mert néhány megint Buddhán , amik persze vadi újak fényarannyal bemázolva, semmi nincs , ami érne egy krajcárt is. 
   A város illetve a tőle 30 Km-re lévő nagyon különleges természeti és természetében érintetlen növényzettel teljesen megmaradt és megvédett kötelező látványosság a Kuang Si Falls vízesés. Mivel egy több kilométer hosszúságban a dzsungelen át ömlő víz alakitotta ki "kedvére" az útját , hol kisebb-nagyobb  vízesésen keresztül tör útat , hol a sík területet kimélyítve gyönyörű zöld színű tavacskákat képez, a hőségtől gyötört fürdözni vágyó turisták  legnagyobb örömére.
 

 
    Mindenkit bíztatok, különleges élmény, menjen Luang Prabangba! ... csak a szállással óvatosan , mert ritkán , de ezuttal rosszul választottam és úgyan "de luxe" szobánk volt, de az udvar másik oldalán emeletes ágyak és Hostel a hátizsákos ifjúságnak , akik nem teljesen a mi jószomszédaink!
    Folyt. köv.
 
Gesler György
          
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china