.

Vietnam turista szemmel. (10.rész)  
Több részből álló úti beszámoló tizedik része Gesler György tollából

 

Ho Chi Minh Város

vagy ahogy jobban ismerik Saigon, 12 millió lakosával teljesen különbözik mindattól , amit Vietnámként megismertünk a három hét alatt. Viszont  egy dologban aztán nagyon hasonló és ez a kaotikus közlekedés, amit a reptértől a szállodáig tartó úton sikerült megállapítanom.
    A kellemes hotelbe történt beszállásolás után , mivel késő délután volt, és jó közel a központ, kiváncsiságtól
hajtva, begyalogoltunk a város szívébe. Az ember önkéntelenül is hasonlítgatni kezd , ahogy nézegeti az épületeket az üzleteket , hogy Hanoi vagy Saigon? Már az első utkereszteződésig is, látván a rendezett házakat , az utat szegélyező szép öreg fákat, a jól menő zsúfolt éttermeket, letettük a voksunkat Saigon mellett. 
    Igaz sokkal kevesebb vietnámi jellegzetességgel találkoztunk és el kell ismerni nagyobb az europai, meg immár a modern nagyvárosokat meghatározó hatalmas épületek és felhőkarcolok sokasága , a tágas utcák és terek, de hogy-hogy nem ez közelebb áll hozzánk, mint a számunkra kissé zavarosnak tűnő északi országrész. 
     Már éppen besötétedett mikor ráakadtunk az első igazán franciás /merthogy ök épteték/ impozáns méretű és még impozánsabb díszitésű, ugynevezett Városi Közösségi Házra.
Meg sem probálom megfejteni mit takar ez a titokzatos név , de mivel nyitva sem volt , meg nem is nagyon vonzottak a bent látható valamik, elmaradt a " bentsőséges" kapcsolatunk. Az Operáról , ami szintén itt található, már messziről lerít, hogy mikor meg kik működtek közre a létrehozásában, ugyanis , a világ legtermészetesebb dolga lenne, ha bárhol Franciaországban meglátnánk ezt az arányos, szép épületet. Sajnos előadás hiányában, /az már más kérdés mit is játszhatnának?/ be ide sem jutottunk , pont , mint Hanioban.
     Igaz a színtelen, formaszegény Újraegyesítés vagy Köztársasági Palota se volt vonzó , kivülről maximálisan kielégitette érdeklődésünket, így ide sem mentünk be. Viszont másnap este a méltán nagyszámnak kikiálltott hipermodern Vietnám harmadik legmagasabb épületének, a Bitexco Kereskedelmi Központ Palotájának a 64. emeleti Sky Bárjából megcsodáltuk az  éjszakai  Saigon keleidoszkopszerű, villogó, színes fényeit. A többi Plaza meg Hotel lehetne a világ bármely nagyvárosának modern részén minden hüha vagy meglepetés nélkül és észrevétlen belesímulna a többi hasonló létesitmény közé. 
    Ám egy nem várt igazi meglepetést is tartogatott számunkra a taxis városnézés, ugyanis eljutottunk a Thien Hau Templomhoz , ami ugyan nem szerepelt a mi vietnámi utikalauzunkban , mégis nagyon sok tekintetben felejthetetlen élmény volt.

Az 1760-ban épült Buddhista Imaház lenyügöző, művészi erejű színes faragott szobrai ámuló csodálattal tölti el az embert, de ami még különlegesebb volt , hogy a sok-sok számtalan pagoda meg templom megismerése után , ennek az épületnek udvarán és belső oszlopcsarnokában megéreztem valamit a hit és a vallás mélységéből és erejéből. 
 

A templom mélyén a párom tekintett rám
 
    Egy teljes napot rászántunk az ugynevezett híres úszópiacra a Mekong deltájában , befizettünk rá a legközelebbi irodánál.

Folyt. köv. 

Gesler György
 
  
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china