.

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Spanyolországban.A világ komolyzenei életében a magyar kamarazenekarok mindig magas színvonalat jelentettek. A Mendelssohn Kamarazenekar ennek a magas színvonalnak is a felső kategóriájába tartozik. Művészetük elismeréseként kaptak meghívást Barcelonába és még további kilenc spanyol városba.

A koncertsorozat május 12-én Barcelonában kezdődik, és május 25-én Marbellán ér véget.

A zenekar Kováts Péter irányításával 1985-ben jött létre, melynek azótai is művészeti vezetője. Kováts Péter elismert tagja Európa zenei életének. Hosszasan lehene sorolni fellépéseit. Csak néhány: Zeneakadémia, milánói Verdi terem, Buenos Aires Teatro Colon, és még sok más híres hely.
Számos elismerésben is részesült. Ezek közül kiemelten örül a 2010-ben kapott a Bartók-Pásztory díjnak.

A zenekar élete csupa sikertörténet. Felléptek Európa szinte minden országában, Észak, Közép és Dél-Amerikában. Londonba többször kaptak meghívást ahol a St Martin-in-the Fields koncertsorozatban játszottak.
A zenekar nyitottságára jellemző, hogy közreműködtek híres jazz zenészek fellépésein is. Közös koncertet adtak Jacques Loussierrel, a Play Bach trioóval, Bobby MCFerinnel a világsikerű "Don't worry be happy" című szám előadójával. Koncerteztek még Joe Murányival, Fred Hershel. A magyar popzenei gitárosok élvonalába tartozó Tátrai Tiborral is volt közös fellépésük.

- Hogyan jött a Spanyolországi turné ötlete? - kérdeztem Kováts Pétert

- Már töbször szerepeltünk Spanyolországan, legutóbb két éve jártunk ott. Az akkori sikerek nyomán az idén is megszervezték turnénkat. Barcelonától Marbelláig 10 városban lépünk fel. Szerencsére ez a turné több időt hagy pihenésre a fellépések közt, mint a két évvel ezelőtti. Pihenten a zenészek kedve is jobb. A zenekar rendkívül jó hangulatú társaság. Több évtized alatt sem kopott meg a barátság és a jókedv. Hatalmas nevetések, és komoly munka váltják egymást. Mindenki a legjobbat akarja kihozni magából.

- Milyen volt az utazás? A hangszerek szállításával nem volt gond?

- Pestről jöttünk repülővel. A sok évi koncertezés tapasztalata alapján a hangszereket jobbnak láttuk kocsival elküldeni. Az előző spanyol utunk alkalmával eltűnt egy csellónk. Nagy bajban voltunk, de a koncertiroda segített kölcsön hangszert szerezni.
Hegedűmet és az egyik csellót azért most a gépen hoztunk magunkkal. (Biztos ami biztos!)

- Barcelona megtekintésére volt idejük?

- Az idén nem sok idő jutott rá. Szerencsére már jártunk itt. Most csak belekóstoltunk a látnivalókba. Nagyon tetszik Gaudi egyedi hangulatú épitészete. A La Rambla forgataga magával ragadó. Európában egyik kedvenc városunk Barcelona.

- Már túl vannak az első előadásokon. Milyen volt a fogadtatás?

- A turné repertoárja és a zenekar játékstílusa nagyon tetszik a közönségnek. Mindenütt nagy ovációval fogadták koncertjeinket. Ráadás nélkül egyik helyen sem nem engedtek le a színpadról.

- A zenekarban kisgyerekesek is vannak. Hogyan viselik a hosszú távollétet a családtól?

- A turné érdekében mindenki mozgósította a nagyszülőket, a közeli rokonokat. A távollét hatásainak enyhítésében sokat segít az internet. A napi kapcsolat jó hatással van szülőre, gyerekre.  

- Mik a közeljövő tervei?

- A turné végállomása május 25. Marbella. Másnap Malagáról indulunk haza, ahol nem pihenés, hanem újabb fellépések várnak bennünket. Kezdődnek a nyári koncertek, és újabb külföldi út is áll előttünk.  Augusztusban lesz egy kis szünet, amikor a zenekar tagjai végre kipihenhetik az egész éves feszített tempó fáradalmait.

A magazin olvasóinak nevében is sok sikert kívánunuk a Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekarnak

A spanyol koncertsorozat állomásai

 

Pár perc egy régebbi fellépésből

 

 


 

 

-

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol