.

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Spanyolországban.A világ komolyzenei életében a magyar kamarazenekarok mindig magas színvonalat jelentettek. A Mendelssohn Kamarazenekar ennek a magas színvonalnak is a felső kategóriájába tartozik. Művészetük elismeréseként kaptak meghívást Barcelonába és még további kilenc spanyol városba.

A koncertsorozat május 12-én Barcelonában kezdődik, és május 25-én Marbellán ér véget.

A zenekar Kováts Péter irányításával 1985-ben jött létre, melynek azótai is művészeti vezetője. Kováts Péter elismert tagja Európa zenei életének. Hosszasan lehene sorolni fellépéseit. Csak néhány: Zeneakadémia, milánói Verdi terem, Buenos Aires Teatro Colon, és még sok más híres hely.
Számos elismerésben is részesült. Ezek közül kiemelten örül a 2010-ben kapott a Bartók-Pásztory díjnak.

A zenekar élete csupa sikertörténet. Felléptek Európa szinte minden országában, Észak, Közép és Dél-Amerikában. Londonba többször kaptak meghívást ahol a St Martin-in-the Fields koncertsorozatban játszottak.
A zenekar nyitottságára jellemző, hogy közreműködtek híres jazz zenészek fellépésein is. Közös koncertet adtak Jacques Loussierrel, a Play Bach trioóval, Bobby MCFerinnel a világsikerű "Don't worry be happy" című szám előadójával. Koncerteztek még Joe Murányival, Fred Hershel. A magyar popzenei gitárosok élvonalába tartozó Tátrai Tiborral is volt közös fellépésük.

- Hogyan jött a Spanyolországi turné ötlete? - kérdeztem Kováts Pétert

- Már töbször szerepeltünk Spanyolországan, legutóbb két éve jártunk ott. Az akkori sikerek nyomán az idén is megszervezték turnénkat. Barcelonától Marbelláig 10 városban lépünk fel. Szerencsére ez a turné több időt hagy pihenésre a fellépések közt, mint a két évvel ezelőtti. Pihenten a zenészek kedve is jobb. A zenekar rendkívül jó hangulatú társaság. Több évtized alatt sem kopott meg a barátság és a jókedv. Hatalmas nevetések, és komoly munka váltják egymást. Mindenki a legjobbat akarja kihozni magából.

- Milyen volt az utazás? A hangszerek szállításával nem volt gond?

- Pestről jöttünk repülővel. A sok évi koncertezés tapasztalata alapján a hangszereket jobbnak láttuk kocsival elküldeni. Az előző spanyol utunk alkalmával eltűnt egy csellónk. Nagy bajban voltunk, de a koncertiroda segített kölcsön hangszert szerezni.
Hegedűmet és az egyik csellót azért most a gépen hoztunk magunkkal. (Biztos ami biztos!)

- Barcelona megtekintésére volt idejük?

- Az idén nem sok idő jutott rá. Szerencsére már jártunk itt. Most csak belekóstoltunk a látnivalókba. Nagyon tetszik Gaudi egyedi hangulatú épitészete. A La Rambla forgataga magával ragadó. Európában egyik kedvenc városunk Barcelona.

- Már túl vannak az első előadásokon. Milyen volt a fogadtatás?

- A turné repertoárja és a zenekar játékstílusa nagyon tetszik a közönségnek. Mindenütt nagy ovációval fogadták koncertjeinket. Ráadás nélkül egyik helyen sem nem engedtek le a színpadról.

- A zenekarban kisgyerekesek is vannak. Hogyan viselik a hosszú távollétet a családtól?

- A turné érdekében mindenki mozgósította a nagyszülőket, a közeli rokonokat. A távollét hatásainak enyhítésében sokat segít az internet. A napi kapcsolat jó hatással van szülőre, gyerekre.  

- Mik a közeljövő tervei?

- A turné végállomása május 25. Marbella. Másnap Malagáról indulunk haza, ahol nem pihenés, hanem újabb fellépések várnak bennünket. Kezdődnek a nyári koncertek, és újabb külföldi út is áll előttünk.  Augusztusban lesz egy kis szünet, amikor a zenekar tagjai végre kipihenhetik az egész éves feszített tempó fáradalmait.

A magazin olvasóinak nevében is sok sikert kívánunuk a Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekarnak

A spanyol koncertsorozat állomásai

 

Pár perc egy régebbi fellépésből

 

 


 

 

-

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china