.

Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínreA mai nappal jött el az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért.

A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket. A hatmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló spanyol vizes élőhely lehet az első Európai Uniós terület az UNESCO Világörökségi Helyszínei közül, mely átkerül a veszélyeztetettek listájára


Donana Nemzeti Park


Az UNESCO bizottság felszólította a spanyol kormányt, hogy sürgősen állítsa le a kavicskitermelést a vizesélőhely gerincét alkotó Guadalquivir folyón, és ne engedélyezze a folyómeder további mélyítésére irányuló terveket, különben átsorolja a Donaná-t a "veszélyeztetett" státuszba.

A kormány ugyancsak elmulasztotta a területet veszélyeztető egyéb káros ipari tevékenységek leállítását, amilyen például a nem fenntartható és illegális mezőgazdasági célú vízfelhasználás, illetve a bányászat és a földgáz kitermelés.

\"A spanyol hatóságok túlságosan sokáig hagyták figyelmen kívül a tudományos érveket, nemzetközi egyezményeket, az UNESCO döntéseit, az EU szabályozásait, és ellenálltak a társadalmi nyomásnak is\" - közölte Juan Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója. \"A kormánynak rengeteg ideje volt arra, hogy cselekedjen, de ma lejárt az idő. Az UNESCO Világörökségi Bizottságnak igaza lesz akkor, amikor a Donana Nemzeti Parkot átsorolja a veszélyeztetett helyszínek listájára\" - tette hozzá.

A káros ipari tevékenységek hatása odáig fokozódott, hogy a terület vízellátottsága a természetes szint 20%-a alá csökkent. Ennek következtében a terület sekély vizű lagúnáinak nagy része, és a mocsarak mintegy 80%-a eltűnt.

A WWF becslése szerint több mint 1000 engedély nélkül fúrt kút, 1700 öntőző tó, és mintegy 3000 hektárnyi illegális mezőgazdasági terület szívja el Donana vizét. A kiszáradással egy időben, a vizesélőhelynek a szennyezésekkel és az özönfajok elterjedésével is meg kell küzdenie. Ennek következményeképpen pedig megcsappantak a ritka madarak és más őshonos állatok populációi is.
 

A mezőgazdaság használja fel a park vízét

Az UNESCO álláspontja szerint a gázkitermelés és bányászati tevékenység alapvetően ellentétes a Világörökségi státusszal, Spanyolország mégis folytat ilyen irányú tevékenységeket a terület közvetlen közelében.

A Világörökségi Bizottság 21 tagja a 2017 júliusában esedékes következő ülésén dönt majd Donana jövőjéről.

A védett terület, amelynek alapításában a WWF aktív szerepet játszott, az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye. Mintegy 4000 növény- és állatfaj otthona, amelynek állapotától közel 200 000 környékbeli lakos megélhetése függ. A vándormadarak életében kulcsfontosságú a hosszú út közben pihenők beiktatása, ahol feltölthetik testük tápanyag-raktárait, hogy bírják a hosszú repülés következő szakaszát. Ilyen Donana: a tengeri átkelés előtti utolsó állomás.

A területet olyan nemzetközi egyezmények védik, amilyen a Ramsar-i Egyezmény, a Natura 2000, az UNESCO Bioszféra Rezervátum és Világörökségi Helyszín státusza.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china