.

Veszélyben az andalúziai partok 
Az afrikai kontinens alatti tektonikai lemez folyamatosan közelít az Európa alapját képező eurázsiai lemezhez. Ez a csak műszerekkel kimutatható ezredmilliméternyi mozgás az évszázadok alatt felhalmozódik és a keletkezett feszültség foldrengésben vezetődik le. 
A Földközi-tengernél, Spanyolország előtt az,  Alborán-tengernek nevezett rész alatt ez mozgás legutóbb 365-ben vezetett jelentősebb földrengáshez.

A spanyol kutatóintézet, az Institut de Ciències del Mar (ICM) kutatói megállapították, hogy Spanyolország déli partvidékén, az andalúziai partok mentén található Averroes törésvonalnál a tektonikai lemezek  mozgása miatt a Richter-skála szerinti 7,0-es erősségű földrengésnek kellett volna bekövetkeznie, illetve erre esély van a közeljövőben. (A közeljövő évtizedeket, vagy akár évszázadokat is jelenthet.) Ezt az óriási földmozgást egy legalább 6 méter magas szökőár kísérné, ami részben elpusztítaná és elárasztaná az andalúziai partokat.

"Ezek az óriási hullámok veszélyt jelenthetnek a part menti lakosságra, károsíthatják a tengeri és szárazföldi infrastruktúrát, valamint gazdasági és környezeti válságot okozhatnak. Ezen lehetőségek vizsgálata alapvető fontosságú az esetleges cunami hatásainak enyhítésére tervezett intézkedések kidolgozásához." - mondta Ferran Estrada, az ICM geológusa.

A kutatók által végzett szimuláció szerint az óriási hullámok mintegy 20-35 perc alatt érnék el a partokat, elárasztva Spanyolország déli partvidékének és Marokkó északi részének sűrűn lakott területeit.

Forrás: https://www.icm.csic.es/ca/noticia/la-falla-daverroes-al-mar-dalboran-revela-un-nou-proces-de-formacio-de-tsunamis

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol