.

Vélez Málaga és Ventas de Zafarraya közti vasútLassan a feledés a homálya borítja az, 1800-as évek végén elképzelt, Malagát  Granadával összekötő keskeny nyomtávú vasút tervét.


A vasút építése 1884-ben kezdődött, a pályát több részletben építették, azonban Granadáig soha nem jutottak el.  Vélez Málaga és Ventas de Zafarraya közötti szakaszt 1905. augusztus 1-jén nyitották meg a nagyközönség számára. Az elkészült vonal teljes hossza 81 kilométer volt.  Elsősorban áruszállításra tervezték, de személyszállítást is végeztek rajta. 


Az egyik elkészült szakasz felavatása

Menetrend 1956-ból


Az utasok Velez Malagában várják a vonatot


A vonat sok helyen a tengerparton haladt


Az 1930-as évek végén a régi gőzmozdonyokat modern motorvonatokra cserélték
Sziklába vájt szakasz a tengerparton Velez Malaga után
Fotók: facebook.com/photo/?fbid=787646151308123&set=fc-vélez-málaga-a-ventas-de-zafarrayatren-de-cremallera-por-el-tramo-de-la-viñue

A vasútvonal építése különösen nehéz volt a Sierra Nevada hegyei között. A Vélez Málaga és Ventas de Zafarraya közötti szakasz több meredek emelkedőt és éles kanyart tartalmazott. A Földközi-tenger partjára és a Sierra de Alhama hegyeire nyíló lenyűgöző panoráma miatt ez a szakasz volt a vasút egyik legszebb szakasza.


Sierra de Alhama

Festői szépsége ellenére azonban a Vélez Málaga és Ventas de Zafarraya közötti vasút sosem volt túl jövedelmező. A vonalnak számos műszaki és üzemeltetési problémája volt, a személyszállítást 1958-ban megszüntették. Végül 1968-ban a csökkenő teherforgalom és a gazdaságtalan működés miatt a vasútvonalat végleg bezárták.

Helyenként ma is láthatók a régi vasútvonal maradványai, köztük régi állomások


A szépen rendbe hozott benajarafei állomásépület

Emellett vannak kezdeményezések a régi vasúti nyomvonal túra- és kerékpárúttá alakítására, amely lehetővé tenné a látogatók számára, hogy gyönyörködhessenek a tájban, és megismerjék a régió vasúttörténetének nyomait.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol