.

Véget ért az amerikai álomFogytán az amerikai középosztály. Az utóbbi 30 évben gyorsuló ütemben mélyül a szegények és a jómódúak közti szakadék.


Egyre kevesebben tartoznak az amerikai középosztályba, írja a Washington Post, a Pew Research Center legújabb kutatása alapján.
 

Középosztálybelinek azokat számítják, akik olyan háztartásban élnek, amelyek éves jövedelme 16 és 48 ezer dollár közt mozog. (2014-es adat) A kétgyermekes, kétszülős családnál ezen jövedelmek kétszeresével rendelkező háztartások tagjait tekintették középosztálybelinek

 


Álom a 60-as években és az ébredés napjainkban

 

image1309282942
Egyre kevesebben élnek gondtalanul

Az amerikaiak 56 százaléka ezer dollárnál kevesebb megtakarítással rendelkezik és több mint százmillió ember él a szegénységi küszöb alatt. Az is beszédes szám, hogy a lakosság 75 százaléka elégedetlen a kormány működésével és a gazdasági helyzettel. A lakosság eladósodottsága soha nem látott szintre emelkedett.
 
 

Megdöbbentő eredményre jutott egy friss kutatás az amerikaiak anyagi helyzetéről: 56 százalékuknak nincs legalább 1000 dolláros megtakarítása. 1000 dollár kevesebb mint 300 ezer forintnak felel meg, ami elég szerény megtakarításnak számít még magyar viszonylatban is, az amerikai fizetésekhez képest ez pláne nagyon kevés. 

A Bankrate.com azt is kiderítette, hogy még ennél is többen, pontosan 63 százaléknyian vannak azok, akik nem tudnának fedezni egy 500-1000 dolláros váratlan de sürgős kiadást. Csak a lakosság kicsit több mint harmada tud magának a saját pénzéből új hűtőt venni, ha a a régi elromlik, vagy kifizetni egy vaskosabb számlát az autószerelőnek, állatorvosnak  - írja az index


A trend nem új, eddig is lehetett tudni, hogy Amerikában egyre kevesebben keresik meg az átlagos jövedelmet, de a közvélemény számára sokáig úgy tűnt, mintha a probléma kizárólag a leszakadó régiókat és az amúgy is hátrányosabb helyzetben lévő csoportokat jellemezné. Az új kutatásból viszont az derül ki, hogy a középosztály mindenhol szűkül, még a nagyobb városok, gazdasági központok vonzásköretében, például New Yorkban, San Franciscoban, Washingtonban is.nő a szegénység.

A középosztály szűkülésének legfőbb oka az amerikai termelőipar, kiszervezése.  A termelő tevékenységek nagy részét áthelyezték az olcsú munkabérű országokba. A korábbi középjövedelmeket biztosító állások megszűntek, a középosztálybeliek pedig vagy alacsonyabb státuszú, rosszabbul kereső munkások lettek, vagy a szerencsésebbeket felszívták az új, bővülő gazdasági szektorok, mint a pénzügy vagy technológia. Ők azok, akik jól járnak a gazdasági átalakulással, de ők vannak kevesebben. Az ő sikerük azzal jár, hogy a társadalom kettészakad.

Lesz egy nagy alsó osztály, akik az átlag alatt keresnek és egy kevésbé nagy nagy felső, akik az átlag felett.

Ja és persze azok vannak többen, akik rosszul jártak az egyenlőtlenségek növekedésével, ezt mutatja a középjövedelem folyamatos csökkenése.

Új esély a szegényeknek?


Tramp                                Clinton
MIndegy ki nyer, alapvető változás nem lesz.

Nagy fordulatra az elnökválasztás után sem lehet számítani, mivel mindkét jelölt ennek a gazdasági-pénzügyi rendszernek köszönheti eddigi sikereit. Természetesen hangsúly eltolódások lesznek. Más csöportosulások érdekei kerülnek előtérbe az új kormányzatban. Lesz néhány látszat intézkedés a szegénység csökkentésére, ami az alapvető gondokat nem fogja megoldani. 

Stefan Grobe, az Euronews tudósítója igy ír az emberek elnökválasztásról kialakult véleményéről:

“ha ez az amit Amerika kínál, ez a választék, akkor nagy bajban vagyunk!”

Euronews


A tömegek elégetetlenségének növekedése az elszegényedéssel arányosan nő és ha elér egy pontot, könnyen lázongásokhoz, káoszhoz vezet. Ennek megakadályozására Obama a fegyvertartás szigorítását szorgalmazza. Egy esetleges lázongás leverésére, különösebb hírverés nélkül, évente tartanak katonai gyakorlatokat, amelyekben nem külső ellenség, hanem a saját állampolgárok ellen kell fellépni.

Az Egyesült Államokra mint a jólét és a demokrácia fellegvárára tekintettünk, de ez a kép egyre jobban halványul az emberekben.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china