.

Vaseső hullik az égből az egyik exbolygónA csillagászok egy brutálisan pokoli planétát találtak, ahol vas hullik az égből


A csillagászok egy rendkívül brutális exobolygót fedeztek fel, ahol a légkör vasban annyira gazdag, hogy a  folyékony vas esőként hullik az égből.


 
Az Európai Déli Megfigyelőközpont (ESO) segítségével a csillagászok 640 fényévnyire a Halak csillagképben találták meg a bizarr exobolygót, amelyet WASP-76b-nek hívnak.

Az ESO sajtóközleménye szerint a WASP-76b olyan bizarr hőmérsékleteket és kémiai tulajdonságokat mutat, hogy az ultraforró napok során elpárolog a bolygó felszínén lévő vas, ami éjszaka lehűl, kondenzálódik és fémes esőként hullik vissza.

A WASP-76b kötött tengelyforgású bolygó, a Nature című természettudományi folyóiratban közzétett kutatás szerint. Ez azt jelenti, hogy a bolygó egyik fele mindig a napja felé néz, a másik felén pedig állandó éjszaka van. (1)

Amikor a vas elpárolog a melegebb féltekén, az erős szél az éjszakai oldalra szállítja. Amikor eléri a WASP-76b állandó szürkületben csapdába esett részét, vaseső keletkezik.

A csoport az ESPRESSO nevű eszközzel készítette el a részletes elemzést. Eredetileg az exobolygók egyszerű azonosítására szolgált, ám kiderült, hogy az ESPRESSO segítségével rengeteg plusz információt megtudhatnak a bolygókról, miután megtalálták őket.

"Amivel most rendelkezünk, egy teljesen új módszer a legszélsőségesebb exobolygók éghajlatának nyomon követésére," - mondta David Ehrenreich projektvezető, a Genfi Egyetem csillagász professzora. (2)
 
<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/j91SNoSWA4I" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

ujvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol