.

Várrom LanjarónbanSpanyolországban Lanjarón várost nem, de a róla elnevezett ásványvizet szinte mindenki ismeri, pedig a lanjaroni  vár a  múltban fontos szerepet töltött be a mórok és a keresztények közti harcokban 


Lanjarón (Alpujarra régió) a Sierra Nevada nehezen átjárható hegyláncán áthaladó tengerhez vezető út mellett fekszik. Granada környéki termékeny terület és a tengerpart  között a középkorban ez egy fontos kereskedelmi út volt.  
 
Alpujarra a Sierra Nevada hegység déli, tenger felőli oldalán lévő terület, amit a 14.-15. szézadban szinte kizárólag mórok laktak.  A hegyes völgyes területet nehéz megművelni, ezért a mór idők előtt majdnem lakatlan volt. A mór hódítással együtt jöttek azok az az új hazát kereső,  az afrikai Atlasz hegység viszonyaihoz szokott arabok, akiknek nem volt idegen a nehezen járható hegyvidék. Hamar alkalmazkodtak az afrikainál hidegebb klímához és teljesen belakták a vidéket.
 

Alpujarrai táj

Lanjarón várát a 13. század körül éptették a mórok az északról délre vezető út ellenőrzésére.  A 14. században a kasztíliai keresztény csapatok rendszeres betörései miatt megerősítették.
1492-ben Granada keresztény kézre került. A város átadásának egyik feltétele az volt, hogy a tartományban élő, ekkor még többségben lévő muszlim lakosság megtarthassa vallását.

A hatalomváltás után a lanjaroni vár a korona birtokába került. Most már a keresztények tudták innen ellenőrizni és zaklatni a mór lakosságot, ami az ott élő móroknak nem igazán tetszett. 
1500 március 8-án fegyvert fogtak és visszafoglalták a várat. Ez viszont a katolikus királyoknak nem tetszett, úgyhogy jelentős csapatokkal személyesen indultak visszaszerzésére.
A jelentős túlerő beszorította és kilátástalan helyzetbe hozta a védőket, akik tudták milyen kegytlen halál vár rájuk ha megadják magaukat.  A 300 védő megadás helyett az öngyilkosségot választotta, és a vár ormáról ugrottak le a mélybe.

Granada átadásakor kötött egyezményt a keresztények a további 70-80 évben sem tartották be,  a mórok számára egyre nehezebben betartható rendeleteket hoztak. 1586-ban Alpujarra lakossága fellázadt és több mint két évbe telt a keresztényeknek leverni a lázadást, úrrá lenni a helyzeten. 

 
A lázadás leverése után a mór lakosségot elűzték, de minden faluban hagytak egy-két családot, hogy az északról betelepített spanyol parasztoknak megtanítsák a hegyvidéki gazdálkodást.
Alpujarra régió urai nem örültek ezeknek az újonan betelepített spanyoloknak, akik szépen tudtak imádkozni, de nem voltak olyan szorgalmasak mint a kitelepített mórok  

A vár állapota fokozatosan leromlott,  katonai jelentőségét elveszítette, 1638-ban Pedro López de Calo, megóvó gondnokságért cserébe öt életre (öt generációra) megkapta a lanjaróni kastélyt  


A vár falai igazodtak az alapjául szolgáló sziklához.

A 18. században állapota tovább romlott szerepe már csak a közelben épülő házak építőanyag ellátásában volt. Innen vitték a köveket az építkezésekhez.

Ezt az 1800-as évek végén megtiltották, de még több mint száz évig  nem történt semmi. 2010 után kezdték el a helyreállítást.

A felújítás és állagmegóvás elég furcsára sikerült. A beépített fém rudak befejezetlen  álványozás hatását keltik, pedig csak azt mutatják medidig  értek egykor a falak


Lanjaron város a sziklák alatt helyezkedik el a spanyol kisvárosok jellegzetességével. Rendezett főtér, fehérre festett, karbantartott házak, kesleny utcák.


Az erőd a városon kívüli sziklaoromra épült ahová néha meredek, de inkább kényelmes gyalogúton lehet feljutni. 


Napjainkban Spanyolországban az ásványvze miatt ismerős a Lanjaron név
Lanjaron 6 forrását  1830 óta palackozzák. Párizsban 1876-ban került bemutatásra, ahol ezüst érmet nyert. Azóta töretlen népszerűsége. 
 


A helyszínen palckozás nélkül llehet inni a híres ásványvizet

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china