.

Város a szakadék két oldalán
Ronda, város a szakadék fölött


Ronda a tengerparttól légvonalban nem több, mint 50 km, azonban  a 750 méter tengerszint feletti magasságot, igencsak kanyargós hegyi útakon kellett megtenni.

Eleinte még szelíd a táj, békésen legelésző állatokkal. rendezett olajfa ültetvényekkel, kertekkel, réttel, mezővel, dimbbel-dombbal, majd kezdődnek a hegyek. Itt bizony a városépítészetnek is alkalmazkodnia kell a terepviszonyokhoz, fel kell kúszni a házakkal a hajtűkanyarok mentén a csúcsokig.

Keményedik a táj. Ez már a banditák vidéke, akik a 19. – 20. század eleje – közepe táján vették birtokukba a terepet, hiszen minden fontos útvonal a tengertől az ország belseje felé, áthaladt itt. Leghíresebbjük az El Tempranillo volt, amolyan Robin Hood féle figura, aki elbűvölő modorban csupaszította le a hölgy-utasokat ékszereiktől, majd a zsákmányát szétosztotta a szegények között. Állítólag még az 1950-es években is csak csendőri kísérettel engedtek erre túrista-buszokat közlekedni.

Aztán még egy két hajtűkanyar, és feltűnik  Ronda városjelző táblája.

Ennek a városnak a különlegességét a fekvése adja, s az, hogy az újkori bikaviadalok bölcsője itt ringott. A 17.-18. századi Romero család híres tagjai alkották meg fokozatosan azt az előírás és szabály-rendszert, amely szerint a lovas bikaviadalok megszünte után, a matador az aréna fövenyén szemtől szembe a bikával megvív. Itt található Spanyolország legrégibb ( vagy második legrégibb) arénája is, amely különleges nagy méreteivel is kitűnik a többi közül.

A város természeti adottságai, illetve a már említett tradició sok híres embert megigézett, akik viszont műveikben tették halhatatlanná a várost. Orson Welles kívánsága szerint, halála után hamvait itt ( az Ordoñez család birtokán) szórták szét. Rainer Maria Rilke 1911-12 év telét töltötte itt, s emlékére szobáját a Hotel Reina Viktoriában múzeummá alakították. Nem tudta magát a város hatása alól kivonni  Irving Washington, Thomas Mann, James Joyes vagy Jorge Louis Borges  sem. De mindenekelőtt Hemingway volt az, aki számtalan művével tett hitet Spanyolország, Ronda és a bikaviadalok mellett.


A város felülnézeti képe .

A város egy szurdok fölé épült, valahogy úgy ül az égbetörő meredek sziklák tetején, mint a meteórák Görögországban, csak míg ott egy egy kolostort telepítettek egy egy ilyen természeti képződmény csúcsára, itt két csúcsot egy várossal kötnek egybe, a 100 méteres mélységet átívelő híd által.

Gyakorlatilag a régi városrész, a Ciudad – a hídtól itt jobbra helyezkedik el;  az újabb rész (1485 körüli időkből!), melynek képét az aréna uralja, az ún. El Mercadillo, vagy kereskedelmi negyed. Itt vannak a legjelentősebb bevásárló utcák, de kialakulását annak is köszönheti, hogy a középkorban a kereskedők már igyekeztek itt, a városkapun kívül túladni árujukon, mivel azokat itt még nem terhelte vám.

A régi városrész felé útba  esik a La Merced rend karmelita temploma és kolostora ahol apácák őrzik a templom értékes ereklyéjét, avilai Szent Teréz bal kezének díszes relikviáját.

A híres aréna egykori főbejáratát bronz bika őrzi.


A régi városrész felé át kell haladni ezen a különleges hídon.

A Puente Nuevo, azaz Új híd, a legifjabb a város három hídja között, noha ezt az újat is 1751-ben kezdték el építeni, s vagy 40 évig készült. Ezzel azonban nagyon lerövidült az átjutás az egyik városrészből a másikba, mivel a Régi híd, vagyis Puente Víejo jóval messzebb kapcsolódik a Ciedadhoz.

A Régi hídhoz viszont már igen közel van a harmadik, az ún. Arab híd, mely mögött az arab fürdők találhatóak. A fürdőegyüttes arról nevezetes, hogy ez a legépebben fennmaradt arab fürdő Spanyolországban.

Az Új híd formája akvaduktra emlékeztet, amelynél bizonyára itt is jelentős szerepe van a statikának nem csak az esztétikumnak. A középső, legmagasabb ív fölött helyet kapott a hídban még egy helyiség, amit eleinte börtönként használtak az igen veszélyesnek minősülő emberekkel szemben.

Aki elsétál a hídhoz, és annak tetejéről is megnézi a látvány visszáját, azzal benyomást szerez arról a különlegesről és egyediről, ami ennek a városnak a sajátja.

A következő képen látható utca már nem más, mint ennek a hídnak a nyerge, amelyről, ha nem pillantanánk le két oldalt, szinte fel sem tűnne, hogy egy hídon sétálunk át, s mégpedig szédítő szakadékok fölött !
A híd közepén akaratlanul is megállunk és megszemléljük, a nem mindennapi látványt.

Először abba az irányba nézünk vissza, amely oldalról jöttünk, a mirador felé. Onnan egy bájos kis vendéglő hivogat, különleges  panorámát ígérve kulisszául.

Vele szemben a meredek sziklafal szélén már az öreg városrész házai dacolnak a mélységgel.
A szirt legvégén álló épület, a Casa Mondragon volt az egykori mór uralkodók vára. Ha meredeken, a híd alatti szurdokba pillantunk, szépséges és vadregényes a kép.

És most hídfelet váltunk.

S ha tekintetünk tovább kúszik a Régi híd vélhető irányába, csodálatos teraszos beépítésben gyönyörködhetünk:
A szurdok mályén csörgedezik a város folyója a Guadalevin.

A jobb oldali képen látható ház két toronyából a magasabbik az ún. mór házát díszíti, amely megnevezés annyiban megtévesztő, hogy a ház igazából a 18. században épült, s amiről az elnevezését kapta, az a bejárati oldalán a kapu feletti, mór herceget ábrázoló kerámia. Kertje, viszont mégiscsak idézi az egykori mór kerteket, s a házból lehet 360 lépcsőn át lejutni ahhoz a titkos forráshoz, amelyet valóban az egyik  mór uralkodó vésetett a sziklába, hogy ha a város a háborús időkben ostromzár alá kerül, a vízellátást tudják íly módon továbbra is biztosítani. A legenda szerint keresztény foglyokkal hordatták föl a meredek s fáradságos úton a vizet.

A fenti lépek csak ízelítőt tudnak adni a város hangulatából. Az régi városrészben több palota, templom, vagy kis vendéglő várja az ide látogatókat.

Szerző: Ilunga
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china