.

A város amit a vulkán pusztított el 1995-benA főváros, aminek egyetlen lakója sincs

A lakatlan Plymouth 2005-ben

Montserrat nevéről itt Európában jó eséllyel a Barcelona melletti hegy, illetve az azon álló kolostor jut eszünkbe, klasszikus műveltségűeknek esetleg a híres spanyol operaénekes. A karib-tengeri Kis-Antillákon azonban létezik egy ilyen nevű sziget is, amely az Egyesült Királyság alá tartozó tengeren túli szuverén terület, és egyébként a katalán kolostor után kapta a nevét Kolumbusz Kristóftól. Ennél azonban érdekesebb, hogy ennek a Montserratnak a fővárosában, Plymouth-ben egyetlen ember sem lakik.

Nem volt ez mindig így, az aprócska, mindössze 16 kilométer hosszú és 11 kilométer széles sziget fővárosában egykor négyezren éltek. Az elnéptelenedése a Soufriere nevű vulkánnak köszönhető, amely több évszázados szunnyadás után 1995-ben felébredt, és alapjaiban szabta át a szigetlakók addigi életét.

Az első kitörés 1995 júliusában történt, ezt több másik követte, vulkanikus törmelékkel terítve be a sziget déli részét. A fővárost decemberben ürítették ki, de ekkor még néhány hónappal később visszatérhettek a lakosok. 1997 júniusában azonban újabb kitörések kezdődtek, amelyek során 19 ember meghalt. Augusztus első napjaiban a város 80 százaléka elpusztult, a lakosságot a brit haditengerészet segítségével evakuálták. A mindent beborító láva és vulkáni törmelék eltávolítása és a város helyreállítása túl drága lett volna, így a hely végleg elnéptelenedett.
 

A Soufriere nevű vulkán kitörése 1997-ben Fotó: Omar Torres / AFP

Plymouth pusztulása gazdaságilag is letaglózta a kis szigetet, a kitörések összesen 17 települést tettek a földdel egyenlővé, és további 11-et kellett evakuálni (ezek közül négybe térhettek később vissza a lakók). A sziget teljes déli része lakhatatlanná vált. Az egyetlen reptér, a W.H. Bramble Repülőtér szintén az 1997-es kitörés során pusztult el. Montserrat csak helikopterrel és hidroplánnal volt légi úton elérhető egészen 2005-ig, amikor átadták a mai nevén John A. Osborne Repülőteret.

A kitöréseket követő évtizedben a lakosság nagy része elhagyta a szigetet. 1994-ben még 13 ezren laktak a szigeten, 1997-re már kevesebb mint 1200-an maradtak. A folyamatot gyorsította az is, hogy 1998-ban a katasztrófák hatására az Egyesült Királyság letelepedési jogot adott az összes montserrati lakosnak, amivel sokan éltek is. (A montserratiak 2002-ben kaptak brit állampolgárságot.) Ez a trend azóta némileg visszafordult, a legfrissebb, 2018-as adatok [pdf] szerint 4649-en élnek a szigeten.


Plymouth romjai 1997-ben  Fotó: Omar Torres / AFP

A vulkán azóta is aktív, rendszeresen borítja be hamuval a lakatlan déli részt, de néha más területekre is jut belőle. Utoljára 2013-ban tört ki. A sziget nagyobbik felét kitevő déli terület még mindig tiltott övezet, a nagy részére beutazni is csak engedéllyel lehet, bár 2014 óta egyes helyeken újra engedélyezik a letelepedést. Plymouth a mai napig csak erre külön engedéllyel rendelkező kísérővel látogatható, és a főváros romjai azóta is mementóként őrzik a 25 évvel ezelőtti természeti katasztrófa emlékét.

Jogilag azonban a mai napig Plymouth a sziget fővárosa. A gyakorlatban az északi Brades látja el a fővárosi funkciókat, de már épül a szomszédban Little Bay, amely hivatalosan is Plymouth helyébe lép majd.

Forrás: Index

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china