.

Vannak helyek, ahol nem egyszerű iskolába menni
Gyerekek életveszélyes útjai az iskolába

Szerző: Dajka Gábor

A világ számos országában előfordul, hogy a gyerekek minden nap életveszélyes körülmények között jutnak el az iskolába és haza. Extrém és hosszú utak ezek, melyeket gyermekek százai tesznek meg naponta lehetetlen helyeken, rozoga, vagy félig összedőlt hidakon, köteleken, rozzant falétrákon és kábeleken, meredek sziklafalakon, csak hogy tanulhassanak. Most ilyen útvonalak következnek a világ több országából.


1. Pintu Gabang, Szumátra, Indonézia

Egy Batu Busuk nevű kisfaluból nagyjából 20 kisdiák kel át minden nap egy folyó felett 9 méter magasan kifeszített drótkötélen, hogy aztán további 11 kilométert sétálva az erdőben elérjék iskolájukat Pintu Gabangban. Korábban egy függőhíd ívelt át a folyón, ám két éve egy komoly viharban megsemmisült, így csak annak maradványait tudják használni.

Pintu Gabang, Szumátra, Indonézia

Pintu Gabang, Szumátra, Indonézia

2. Bijie, Kína

Délnyugat-Kínában, Guizhou tartományban a gyerekek egy 0,5 méter széles úton barangolnak a Banpo Általános Iskolába minden nap. A 40 éve készült ösvényen való átkelés így is nagyjából 2 órát vesz el a napjukból. A gyerekek szüleinek nyugtalanságát az igazgató XU Liangfan csillapítja, aki minden nap kíséri a 49 fős osztály összes tagját a rendhagyó kalandtúrán.

Bijie, Kína

Bijie, Kína2

3. Sanghiang Tanjung, Jáva, Indonézia

Indonéziában található Sanghiang Tanjung. Az itt élő gyerekek a Ciberang folyó “rossz oldalára” születtek, mivel az iskola a túlparton található. Egy biztonságos híd 30 percnyi sétára található, de a kicsik ahelyett gyakran egy jóval veszélyesebb utat választanak, egy elöregedett veszélyes függőhidat. Indonézialegnagyobb acélgyártója, a PT Krakatau azonban kormányzati támogatással úgy néz ki, hogy hamarosan egy biztonságosan használható híddal lepi meg az itt élőket.

Sanghiang Tanjung, Jáva, Indonézia

Sanghiang Tanjung, Jáva, Indonézia

Sanghiang Tanjung, Jáva, Indonézia

Sanghiang Tanjung, Jáva, Indonézia

4. Plempungan, Jáva, Indonézia

Szintén Indonéziában található a Suro és Plempungan falvakat összekötő vízvezeték, melyet rövidítés céljából kiegészítettek egy összetákolt “járdával” is, annak ellenére, hogy a szerkezet nem erre lett tervezve. A hat kilométeres kerülőnél viszont még ez is jobb a helyiek szerint.

Plempungan, Jáva, Indonézia

Plempungan, Jáva, Indonézia

Plempungan, Jáva, Indonézia

5. Rizal, Fülöp-szigetek

Fülöp-szigeteken, Rizal tartományban a diákoknak egy felfújt gumiabroncsot kell felhasználniuk ahhoz, hogy átkeljenek a folyón iskolába menet. Az út összességében nagyjából egy órát vesz igénybe, de ha a folyó vize túlságosan felduzzad gyakran rokonoknál vagy menedékhelyeken kell meghúzniuk magukat, ha nem akarják kihagyni a tanítási napokat. A helyi közösség már benyújtott egy petíciót a kormánynak, hogy egy függőhíddal könnyítsék meg számukra a gyorsabb és biztonságosabb átkelést.

 Rizal, Fülöp-szigetek

Rizal, Fülöp-szigetek

Rizal, Fülöp-szigetek

Rizal, Fülöp-szigetek

6. Trong Hoa, Vietnám

A filippínó gyerekeknek legalább traktorgumira telik, a képeken lévő vietnámi diákok azonban kevésbé szerencsések. Több tucat fiatal úszik át naponta kétszer a folyón, hogy eljusson a Trong Hoaban található iskolába. Annak érdekében, hogy a ruhájuk és a tankönyveik ne ázzanak el, nagy műanyag zsákokba bugyolálják azokat. A műanyag zsákok arra is jók, hogy a 15 méter széles és 20 méter mély folyón való átkeléskor a felszínen tartsák őket.

Trong Hoa, Vietnám

7. Nepál

Nepálban nem ritkák a lenti képeken látható “drótkötélpályák”. Nálunk ilyenekkel csak extrém kalandparkokban találkozik az ember, az ottani diákoknak azonban ez a mindennapos közlekedési útvonaluk hevederek és biztonsági karabinerek nélkül persze. Sajnos emiatt rengeteg baleset történt az úbbi évtizedekben, így a kormány ígéretet tett biztonságos hidak építésére a tartományban.

Nepál

8. Kolumbia

Kolumbiában is előfordulnak a Nepálhoz hasonló drótkötélpályák, ahol nem ritkán 80 kilométer/órával suhannak át a diákok a Rio Negro folyó felett mintegy 400 méter magasan. A Bogotától 65 kilométerre lévő települések az esőerdő mélyén találhatóak és csak ez a 800 méteres drótkötélpálya az egyetlen lehetőség az iskolába való lejutáshoz. A képet Christoph Otto készítette, melyen Daisy Mora és öccse, az 5 éves Jasmid (ő a zsákban gubbaszt épp) száguld éppen a suli felé. A menetidő nagyjából 1 perc és míg itthon örülnénk egy ilyen féktelen száguldásnak egy kalandparkban, addig az ottani helyzet inkább elszomorító és elgondolkodtató sajnos.

Kolumbia

9. Pili, Kína

A kínai Piliben mintegy 80 gyermek tanul bentlakásos iskolában, az év végén azonban otthonukhoz, Hszcsiang-Ujgurba egy 200 kilométer hosszú erőltetett menet vezet. Útközben 4 folyót kell keresztezniük és több rozoga hídon is át kell kelniük. A rettenetes távot több, mint 2 nap alatt teszik meg.

Pili, Kína

Pili, Kína

Pili, Kína

Pili, Kína

10. Shuafat, Izrael

Az utolsó képet a Reuters fotósa Ammar Awad készítette 2010-ben Jeruzsálem közelében, Shuafatban. Az izraeliek és palesztinok állandó csatározása nem tántorította el a képen látható kislányt attól, hogy a körülötte lévő erőszak ellenére elmenjen az iskolába.

Shuafat, Izrael

 
 
Írta: Dajka Gábor -webhir.com iskola,
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol