.

Van egy ország, ahol nem az autó típusa, hanem a rendszáma mutatja meg milyen gazdag a tulajdonosVan egy ország, ahol nem az autó típusa, hanem a rendszáma mutatja meg a tulajdonos anyagi helyzetét.


Az Egyesült Arab Emírségekben nincs szükség arra, mint sok más országban, hogy az ember, a hatóságok rendeleteinek megfelelő szavakkal üzenjen kocsija  rendszám tábláján. Ott a rendszámtábla maga az üzenet: minél kevesebb karakter olvasható rajta, annál  gazdagabb az autó tulajdonosa.

A furcsa szisztéma 2016-ban a világsajtót is bejárta, amikor egy Dubajban élő indiai üzletember, Balvinder Sahni 9 millió dollárnak, vagyis akkori árfolyamon jócskán több mint 2,5 milliárd forintnak megfelelő dirhamet költött egy rendszámtáblára, amin az állt:

D5.

A nagy költekezés persze nem úgy ment, hogy bement a helyi kormányablakba, azt mondta, kell neki egy rendszám a Rolls-Royce-ra, az ügyintéző pedig átadta neki a D5-ös rendszámot, meg egy 33 millió dirhames sárga csekket, hogy legyen szíves a szomszéd postahivatalban befizetni.
Dubajban ugyanis a legexkluzívabb rendszámokra árverésen lehet licitálni, az exkluzivitást pedig az adja, ha minél kevesebb karakterből áll az adott rendszám.

Sahnit több dolog inspirálta az őrült költekezésre:

  • szeretett volna visszaadni valamit annak a városnak, amitől olyan sokat kapott, és mivel nem kell fizetnie jövedelemadót, ezért ritkán van lehetősége törleszteni;
  • a szerencsésnek tartott kilences szám lebegett a szeme előtt – a D pedig az ábécé negyedik betűje, ezért a D5 pontosan 9-et ad ki;
  • azt akarta, hogy a bankszámlájának megfelelő tiszteletet kapja, bárhova megy az országon belül.

Történt ugyanis, hogy amíg egy teljesen átlagos rendszámtábla fityegett a Rolls- Royce-án, egyszer kitessékelték egy puccos szállodából, mondván, nem elég előkelő az ott megszokott vendégkörhöz. Persze ahol ezrével élnek a dollármilliomosok – és jó pár milliárdos is van köztük –, valamivel ki kell lógni a pénzes tömegből.

Itt jön képbe a rendszámtábla mint státuszszimbólum: az 5 számjegyből álló rendszámok teljesen hétköznapinak számítanak, 4 számjegy már jelzi, ha valaki jól el van eresztve, a 3 számjegyes rendszámokért pedig már pár százezer dirhamet kell kicsengetni. Két számjegytől lefelé már a milliós kategóriában vagyunk – ez mostani árfolyamon potom 100 millió forintos beszállószintet jelent.

Sahni először elkezdte a két számjegyű rendszámokat vásárolgatni, övé lett a 48-as, a 49-es és a 27-es is. Majd gondolt egy nagyot, és amikor a D5-ösre is lehetett licitálni, teljesen bepörgött, a 9 millió dollárnyi összeget sem sajnálta a vágyott darabra.

Korábban már egyébként az O9-est is megvette, azért csak 24,5 millió dirhamet, vagyis kevesebb mint 7 millió dollárt fizetett. A Rolls-Royce-ok, amikhez vette a rendszámokat, egyébként még a rendszám tizedébe sem kerültek, ezeket 800 ezer dollárba kerültek.

Már nem a rekorder

Bár a drága rendszámtáblák miatt elsősorban Sahni történetét szokták elővenni – jó eséllyel azért, mert szeret is turnézni azzal a médiában, hogy övé a legdrágább tábla. De ez valószínűleg nem volt így soha, maximum a világ egyik legdrágább rendszámtáblája volt az övé.
Az idén valaki 9,5 millió dollárért vitte el az AA8-as rendszámot, így már biztos nem Sahnié  a csúcs.

A autós újságokat bongészve találni olyan 2008-as cikket is, amiben arról írnak, hogy a szintén az Egyesült Arab Emírségekben található Abu-Dzabiban már akkor 14,5 millió dollárt ért az 1-es rendszám, amit egy Szaíd Húri (Saeed Khouri) nevű illető vett meg, mondván, ennél jobb rendszám úgysem lesz.

Az ilyen aukciók legtöbbje egyébként fontos célokra gyűjt, például a szegények élelmezésére. Egy-egy ilyen liciten az összes rendszám eladásából  akár 50 millió dollár is összejöhet.  Hatékony jótékonysági kezdeményezés. - írja a Telex.hu

 

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china