.

Van egy falu Spanyolországban ahová Spanyolországból nem vezet útSpanyolország nagy ország, ahol a történelem különös szituációkat teremtett. Ezekből az egyik a Pireneusokban lévő Os de Civis település


Spanyolországban a városok fontos részei a kultúrának.. Köztük sok a múltból jó állapotban megőrzött épület, sőt vannak olyan megmaradt városrészek, amelyek megőrizték, középkori hangulatot. Ezek  olyan  ritkaságok, amiket érdemes felkeresni. Ebbe a sorba illeszkedik a folyamatosan csökkenő lélekszámú (jelenleg 74 állandó lakos) Os de Civis falu is,

Annak ellenére, hogy a lakosságot évtizedek óta elszívják a nagyobb városok, ezek a kis települések továbbra is népszerűek kikapcsolódásra, nyaralásra, vagy  hétvégi otthonnak. Úgy tűnik ezek az adottságok meggátolják a falu további elnéptelenedését. 

A falu ellátása teljes mértékben Andorrától függ. A szemétszállítást andorrai cég végzi, bevásárolni Andorrába kell menni, a gyerekek is oda járnak iskolába, ami minden nap egy 8 kilométeres kanyargós hegyi utat jelent.

Létezik egy meredek erdei földút is Spanyolország felől, de az csak nyáron járható az erdészek terepjáró kocsijával. A téli havas időszakban ez az út járhatatlan.

A település elszigeteltsége sokáig tartott. A vonalas telefont is csak 1982-ben vezették be. Ma már van minden a faluban ami a hétköznapi élethez szükséges, de a lakosok általában Andorrába intézik nagyobb bevásárlásaikat. 
 

A falu autentikus pireneusi építészeti gyöngyszem . A házakat az elmúlt évtizedekben felújították, 


Ha nem látszódna a közvilágítás, azt hihetnénk visszacsöppentünk a középkorba  


Ma Os de Civís lakói élvezik elszigeteltségüket, a román stílusú Sant Pere templom szépségét és a környékbeli kirándulásokat .

 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol