.

Valóság lett a fajok kihalásának hatodik korszakaAz állatvilág 50 %-a az elmúlt évtizedekben halt ki.

A fajok kihalására nem a jövőben kerül sor, már javában tart. A vészesen fogyatkozó populációjú állatfajok egyharmada nincsen veszélyeztetett fajként nyilvántartva.  Nemcsak az állatvilágot, de az állatok királyát is a kihalás fenyegeti.


Nemcsak az a probléma, hogy a ritka fajok elértek a kihalás szélére. A baj az, hogy az elterjedt fajok is ritkulnak, s ezzel utolérik a ritka fajokat.
A Mexikói Nemzeti Egyetem által vezetett vizsgálat a ritka és a népesebb fajokra is kiterjedt, összesen 27 500 állatfaj létszámát és annak változását tanulmányozták. Az adatokat a Természetvédelmi Világszövetségtől (IUCN) kapták.

A rangos amerikai tudományos szakfolyóirat, a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain publikált tanulmány főbb megállapításai a következők:

  • Gyorsabban folyik a fajpusztulás, mint az elmúlt néhány millió évben.
  • Még mindig ritka, hogy egyes fajok teljesen eltűnnek a Föld színéről, de a meglévő állatfajok populációi fokozatosan gyérülnek.
  • Többezer faj létszáma csökken, de e fajok egyharmada nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, vagyis nem vonatkozik rájuk speciális jogi védelem.
  • Ha az állatok számát nézzük, 50 %-uk elpusztult az elmúlt évtizedekben. Több milliárd emlős, madár, hüllő és kétéltű pusztult el.
  • A szárazföldi emlősfajok közel 50 %-ánál olyan mértékű a kihalás, hogy létszámuk 80 %-kal megcsappant.

A tudósok azt a következetést vonták le, hogy a földtörténet 6. tömeges fajpusztulása már megkezdődött, sőt évtizedek óta tart. Ami az újdonság erejével érte őket, hogy a folyamat sokkal előrehaladottabb, mint gondolták.


“Lassan nem lesz kik fölött uralkodnom…”
(fotó: Flickr / Pauline Guilmot)

Egy 2014-es kutatás, mely 3000 faj populációját elemezte -ugyancsak az IUCN adatai alapján-, arra az eredményre jutott, hogy 1970 óta az állatállomány 50 %-a pusztult el, ami egyezik a mostani, tágabb látókörű kutatás eredményével.

A legismertebb példa az oroszláné. Eddig Afrika területének nagy részén, Dél-Európában, a Közel-Keleten és Északnyugat-Indiában volt megtalálható az “állatok királya”. Mára e kiterjedt populáció nagy része eltűnt, s csak az őshonos területek némely kis régiójában élnek még e faj példányai.

A vesztünket okozhatja, amit művelünk
A szárazföldi területek természetes élővilágának több mint a felét az összeomlás fenyegeti, ami az emberiségre is komoly hatással lesz. Teljes ökoszisztémák omolhatnak össze, amelyektől többek között az élelmiszertermelésünk is nagyban függ.

A kutatás vezetője, Gerardo Ceballos azt mondta, hogy a helyzet olyan rossz, “nem lenne etikus”, ha nem használnának erős szavakat a krízis lefestésére, még akkor is, ha a természettudomány képviselőitől egyébként drámázástól mentes -objektív- hangvételt vár el a szakma.

A tudósok szerint az álatvilág folyamatban lévő kipusztulása súlyos ökológiai, gazdasági és társadalmi következményekkel jár majd.

Túlnépesedés, túlterjeszkedés

A szakemberek szerint nemzetközi szervezetet kellene létrehozni a vadvilág rezervátumainak finanszírozására.

A tanulmányt készítő tudóscsoportnak tagja volt Paul Ehrlich is, a Stanford University professzora, akinek 1968-ban megjelent könyve, a The Population Bomb először hívta fel a figyelmet a globális túlnépesedés veszélyeire. Ehrlich azt jósolta, hogy a ’70-es években több száz millió ember fog éhen halni, ami nem történt meg, mert sikerült nagyobb terméshozamú élelmiszernövényeket elterjeszteni a világban (ennek lehetőségét könyvében Ehrlich is elismerte).

Gyalázatos sáfárai vagyunk a Földnek
Rosszul sáfárkodunk a ránk bízott világgal. A vadállatok fele már elpusztult, minden ötödik madárfaj veszélyeztetett, az élőhelyeik háromnegyede rossz állapotban van. Háziállatainkkal sem bánunk jobban: megunt házikedvencek ezrei kerülnek az utcára, milliószámra szenvednek állatkísérletekben, vagy borzalmas körülmények között kerülnek vágóhídra.

Ehrlich a The Guardian brit napilapnak azt mondta, a túlnépesedés ma is probléma, és bárki, aki ezt tagadni próbálná, az “idióta”.

Az állatvilág fajpusztulását nemcsak az éghajlatváltozás által előálló szélsőséges időjárási események, valamint a sivatagosodás okozzák, hanem a termőföldek expanziója is.

A mezőgazdasági termelés alá vont területeket rendre az erdőkből nyessük ki, az őshonos ökoszisztémák elpusztításának árán hozzuk létre: kivágott erdők helyén létesülnek a szójaföldek és olajpálma-ültetvények.

Utóbbi ellen tiltakoztak zöld szervezetek, amikor a KitKat csokiról videót forgattak, rámutatva, hogy az őshonos orángutánok elvesztik élőhelyüket, csak hogy a fogyasztói társadalom el legyen látva pálmolajjal, amit aztán a rúzstól a margarinon át a testápolókig szinte mindenbe adagolnak.

Forrás: The Guardian

Az előző 5 kipusztulási hullám
Kései szilur korszak (443 millió éve)
Egy jégkorszak miatt 100 métert csökkent a tengerszint és megfagyott az óceán, amivel az állatfajok 60-70 %-át elpusztult, mivel az élővilág nagy része az óceánokban élt.
Kései devon korszak (kb. 360 millió éve)
Egy hosszan tartó klímaváltozás újfent az óceánban fejtette ki hatását. A fajok 70 %-a kihalt, köztük a korallszigetek túlnyomó része.
Perm-triász korszak (kb. 250 millió éve)
A fajok 95 %-a eltűnt a Föld színéről, óriásrovarok és a háromkaréjú rákok. Tudósok hatalmas szibériai vulkánkitörésezhez kötik ezt a tömeges pusztulást. A vulkánok ugyanis felmelegítették a földi klímát.
Triász-jura korszak (kb. 200 millió éve)
A fajok 75 %-ának kaputt. Újfent vulkanikus kataklizmák okozhatták. A dinoszauruszok is szép számban pusztultak.
Kréta-tercier korszak (65 millió éve)
Egy óriási aszteroida csapódott be a mai Mexikó területén, hatalmas vulkánkitöréseket okozva. Végleg kipusztultak a dinoszauruszok. Az emlősök vették át a vezetést a táplálékláncban.


Forrás: piacesprofit

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china