.

Valódi szellemsziget JapánbanJapán délnyugati részén, Nagaszakitól 15 kilométerre található Hashima, becenevén "Csatahajó"-sziget. Valaha a világ legnagyobb népsűrűségű területe volt, ma már teljesen lakatlan.


Szigetből gyártelep, majd "börtön"

Története az 1800-as évekre nyúlik vissza: 1890-ben a Mitsubishi vállalat a Japán kormánytól megvásárolta a szigetet, amelyet óriási betonfalakkal vetetett körbe, hogy megvédje a tájfunok okozta hullámoktól. A területen közel száz éven át tengeralatti szénbányászat folyt. A bővülő bányaszigeten egyre nagyobb munkaerő összpontosult, miközben arculata mindinkább börtönre, mintsem gyártelepre utalt.

1920-ban, a háború kezdetével az országnak még több katonára volt szüksége, így a dolgozókat is besorozták, helyüket kínai illetve koreai kényszermunkások vették át. Közülük sokaknak ez a börtön lett végső nyughelyük is, a példátlan szigor és a rossz munkakörülmények miatt több mint 1300 ember vesztette életét.

A világ legnagyobb népsűrűségű területe - egy ideig

1959 környékén 12-13 ezer ember élt és dolgozott a szigeten, akkoriban ez számított a világ legnagyobb népsűrűségű területének. Összehasonlításképpen: Budapest jelenlegi népsűrűsége 3305 fő/km², Hashimáé pedig akkoriban 83500 fő/km² volt. Ez azt jelenti, hogy a 15 hektáros területen egy munkásra 5 m² jutott.
A szigeten egy önálló város építettek fel, lakóházak, templomok, éttermek, üzletek, úszómedencék nőttek ki a szinte a semmiből, sőt, egy futballpálya méretű temető is létesült.

Belépni szigorúan tilos

Ahogy az 1970-es években a kőolajból előállított petróleum felváltotta a szenet, úgy zártak be a szénbányák is országszerte. Hashima sem kerülte el sorsát, 1974-ben a munkások végleg elhagyták a szigetet. Azóta érintetlenül áll, mivel a japán kormány szigorúan megtiltotta a látogatását, börtönbüntetéssel sújtva a törvényszegőket. Napjainkban egy közel 220 méteres szakasza ismét megtekinthető, ám borsos árat kérnek érte, közel 100 eurót.


A látogatható terület

James Bond is csak megközelíthette

Bár korábban dokumentumfilm készült Hashimáról, egyetlen mozifilmről tudunk, amelyben a sziget szerepel. A legújabb James Bond széria, a Skyfall "sziget" jelenetében Hashima látható, azonban a főhös megérkezése utáni perceket már egy stúdióban vették fel.

Élettel teli régen és napjainkban elhagyottan

Továbbra is az enyészeté

Bár többször is volt szó a sziget átalakításáról, "modernizációja" még várat magára. Optimális helye lehetne például múzeumnak, azonban a döntéshozók szerint kialakítására azért nincs lehetőség, mivel a felújítási munkálatok óriási pénzösszegeket emésztenének fel.
 

Elszomorító látvány az elhagyott, valaha szebb időket látott ucák képe. Távozáskor vegyes érzelmek keritik hatalmukba a turistákat, átvillan agyukon, hogy nem is olyan rég itt pég pezsgő eleven élet volt, amiből mára nem maradt semmi, csak a pusztulás, az elmúlás nyomasztó érzése.
Vajon pár ezer év műlva ugyan ez a sors vár a világ nagyvárosaira is?A szigetet az alábbi videón tudjuk megtekinteni


<iframe width="720" height="407" src="https://www.youtube.com/embed/HUKTGmvNNy0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol