.

Valódi szellemsziget JapánbanJapán délnyugati részén, Nagaszakitól 15 kilométerre található Hashima, becenevén "Csatahajó"-sziget. Valaha a világ legnagyobb népsűrűségű területe volt, ma már teljesen lakatlan.


Szigetből gyártelep, majd "börtön"

Története az 1800-as évekre nyúlik vissza: 1890-ben a Mitsubishi vállalat a Japán kormánytól megvásárolta a szigetet, amelyet óriási betonfalakkal vetetett körbe, hogy megvédje a tájfunok okozta hullámoktól. A területen közel száz éven át tengeralatti szénbányászat folyt. A bővülő bányaszigeten egyre nagyobb munkaerő összpontosult, miközben arculata mindinkább börtönre, mintsem gyártelepre utalt.

1920-ban, a háború kezdetével az országnak még több katonára volt szüksége, így a dolgozókat is besorozták, helyüket kínai illetve koreai kényszermunkások vették át. Közülük sokaknak ez a börtön lett végső nyughelyük is, a példátlan szigor és a rossz munkakörülmények miatt több mint 1300 ember vesztette életét.

A világ legnagyobb népsűrűségű területe - egy ideig

1959 környékén 12-13 ezer ember élt és dolgozott a szigeten, akkoriban ez számított a világ legnagyobb népsűrűségű területének. Összehasonlításképpen: Budapest jelenlegi népsűrűsége 3305 fő/km², Hashimáé pedig akkoriban 83500 fő/km² volt. Ez azt jelenti, hogy a 15 hektáros területen egy munkásra 5 m² jutott.
A szigeten egy önálló város építettek fel, lakóházak, templomok, éttermek, üzletek, úszómedencék nőttek ki a szinte a semmiből, sőt, egy futballpálya méretű temető is létesült.

Belépni szigorúan tilos

Ahogy az 1970-es években a kőolajból előállított petróleum felváltotta a szenet, úgy zártak be a szénbányák is országszerte. Hashima sem kerülte el sorsát, 1974-ben a munkások végleg elhagyták a szigetet. Azóta érintetlenül áll, mivel a japán kormány szigorúan megtiltotta a látogatását, börtönbüntetéssel sújtva a törvényszegőket. Napjainkban egy közel 220 méteres szakasza ismét megtekinthető, ám borsos árat kérnek érte, közel 100 eurót.


A látogatható terület

James Bond is csak megközelíthette

Bár korábban dokumentumfilm készült Hashimáról, egyetlen mozifilmről tudunk, amelyben a sziget szerepel. A legújabb James Bond széria, a Skyfall "sziget" jelenetében Hashima látható, azonban a főhös megérkezése utáni perceket már egy stúdióban vették fel.

Élettel teli régen és napjainkban elhagyottan

Továbbra is az enyészeté

Bár többször is volt szó a sziget átalakításáról, "modernizációja" még várat magára. Optimális helye lehetne például múzeumnak, azonban a döntéshozók szerint kialakítására azért nincs lehetőség, mivel a felújítási munkálatok óriási pénzösszegeket emésztenének fel.
 

Elszomorító látvány az elhagyott, valaha szebb időket látott ucák képe. Távozáskor vegyes érzelmek keritik hatalmukba a turistákat, átvillan agyukon, hogy nem is olyan rég itt pég pezsgő eleven élet volt, amiből mára nem maradt semmi, csak a pusztulás, az elmúlás nyomasztó érzése.
Vajon pár ezer év műlva ugyan ez a sors vár a világ nagyvárosaira is?A szigetet az alábbi videón tudjuk megtekinteni


<iframe width="720" height="407" src="https://www.youtube.com/embed/HUKTGmvNNy0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china