.

Valóban vörös a vörös bolygó? 

A Marsról a NASA által közreadott fotók mind vöröses árnyalatban pompáznak. Vajon valóban ezek a bolygó eredeti színei, vagy csak színkorrekcióval módosított képeket láthatunk?


Melyik az igazi?


A marsi kék eget ábrázoló fényképek valóban léteznek, főként a Viking-expedíciók anyagából. Azokat meg is lehet találni a NASA és a JPL különböző fotóarchívumaiban. Ezzel kapcsolatban részletes elemzést írt Vincent DiPietro, a Goddard Űrközpontban dolgozó NASA mérnök (http://www.mufor.org/dipietro3.html).
A cikkből származó alábbi idézet meglehetősen iérdekes…          „Nemrégiben hallgattam a RealAudio egyik interjúját a Laura Lee Show archívumából, melyet tavaly júliusban készítettek. A vendég Dr. Gil Levin (személyes felelőse a Viking-leszállóegységek által nyert tudományos eredmények publikálásának), valamint a fia, Ron, aki a MIT fizikusa. A nagyközönség ismerheti Dr. Gil Levin (jpbbra) történetét, azonban a fia valami olyasmiről beszélt, amiről korábban soha sem hallottam.           
Ron Levin elmondta, hogy akkoriban húsz éves, frissen végzett diák volt és éppen a JPL központban tartózkodott, amikor az első felvételek megérkeztek a leszállóegységektől. Határozottan kijelentette, hogy ezek az eredeti felvételek kék eget és zöld foltokkal borított sziklákat ábrázoltak, és a Viking Képfeldolgozó Csoport volt az, mely nagy sietve „kiigazította” a képeket, minek következtében az ég és a sziklák elvesztették eredeti színüket, s megkapták a jól ismert vöröset.


Az éles árnyékok és a tiszta kék ég teljesen normálisnak számít a Marson. A vöröses porfelhők okozta  fényszóródás kifejezetten ritka és nem felel meg a normál állapotoknak. A NASA mégis mindent megtesz azért, hogy csak az erősen „kiigazított” felvételek kapjanak széles nyilvánosságot.


Vincent DiPietro, az említett cikk szerzője a MIT fizikusaként megpróbált utánajárni a dolgoknak, de erős falakba ütközött. Kongresszusi Albizottság akadályozta meg kutatásai folytatását. Azonban egyetlen rendszer sem működik tökéletesen, s mindig akadnak segítőkész barátok. Így sikerült behatárolni a hamisítások pontos mértékét. Ehhez segítséget nyújtott a NASA saját archívuma (www.hq.nasa.gov/office/pao/History/SP-4212/ch11-4.html) ahol a marskutatással kapcsolatos gazdag információk között a „színkorrekcióval” kapcsolatos képi illusztrációkat is találhatunk.

A közel eredeti szinében látható képet a Mars Reconnaissane Orbiter-űrszonda (MRO) készítette HiRISE nevű kamerájával a Rabe-kráterről.  A balra látható, fehéres kőzetanyagból álló terület idős üledékes képződmény, míg a kép közepén és jobb oldalán bazaltos homok borítja a felszínt, amely valójában inkább fekete, mint kék. A finomszemcsés anyagot a szél hordta a kráterbe, amely a mélyedésben felhalmozódott.
 
Az emberek fejében a Marsról alkotot elképzelés a NASA által, színkorrekció után közreadott képek láttán alakult ki. A szinkorrekció miértjének kiderítésére találgatások sokaságát olvashatjuk, de valós okát ezidáig nem sikerült megtudni.

A képek színkorrekciójának házilagos visszavonása

A NASA színes képeinek viszonylag akkor jó a korrekciója, ha a képprocesszáló programban (Photoshop, Gimp) a kép zöld komponensének gradációját 1.46-szorosra  vesszük (azaz a görbe tetejét balra húzzuk az x=175.ig), majd a kék komponens gradációját a 2.55-szörösére (1.46x1.75) növeljük (azaz a görbéjét balra húzzuk x=100-ig). Ezt követően a hiányzó sárgát egy kicsit lehet pótolni, ha a kék görbéjének a közepét "meghúzzuk" kb. 10%-kal lefelé, a zöld görbe közepét 5%-kal felfelé, majd a fényerőt az optimálisra korrigáljuk.

Ekkor nagyjából helyreáll a színek rendje, feltéve, ha L3,L5, és L6 szűrőzött képből rakták össze a színes képet. Ha L3-as helyett L2-es szűrőzöttet használtak, akkor mintegy 10-12%-kal kisebb gradációkat kell beállítanunk a kékre és a zöldre, de ne számítsunk elég jó színekre a sárga teljes hiánya és az infravörös közelebbi torzító hatása miatt.

Források:
http://aranylaci.freeweb.hu/marsblue/marsblue.htm
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110216-homokdune-a-mars-felsznen-kek-szint-mutat-a-bazaltos.html

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china