.

Valóban vörös a vörös bolygó? 

A Marsról a NASA által közreadott fotók mind vöröses árnyalatban pompáznak. Vajon valóban ezek a bolygó eredeti színei, vagy csak színkorrekcióval módosított képeket láthatunk?


Melyik az igazi?


A marsi kék eget ábrázoló fényképek valóban léteznek, főként a Viking-expedíciók anyagából. Azokat meg is lehet találni a NASA és a JPL különböző fotóarchívumaiban. Ezzel kapcsolatban részletes elemzést írt Vincent DiPietro, a Goddard Űrközpontban dolgozó NASA mérnök (http://www.mufor.org/dipietro3.html).
A cikkből származó alábbi idézet meglehetősen iérdekes…          „Nemrégiben hallgattam a RealAudio egyik interjúját a Laura Lee Show archívumából, melyet tavaly júliusban készítettek. A vendég Dr. Gil Levin (személyes felelőse a Viking-leszállóegységek által nyert tudományos eredmények publikálásának), valamint a fia, Ron, aki a MIT fizikusa. A nagyközönség ismerheti Dr. Gil Levin (jpbbra) történetét, azonban a fia valami olyasmiről beszélt, amiről korábban soha sem hallottam.           
Ron Levin elmondta, hogy akkoriban húsz éves, frissen végzett diák volt és éppen a JPL központban tartózkodott, amikor az első felvételek megérkeztek a leszállóegységektől. Határozottan kijelentette, hogy ezek az eredeti felvételek kék eget és zöld foltokkal borított sziklákat ábrázoltak, és a Viking Képfeldolgozó Csoport volt az, mely nagy sietve „kiigazította” a képeket, minek következtében az ég és a sziklák elvesztették eredeti színüket, s megkapták a jól ismert vöröset.


Az éles árnyékok és a tiszta kék ég teljesen normálisnak számít a Marson. A vöröses porfelhők okozta  fényszóródás kifejezetten ritka és nem felel meg a normál állapotoknak. A NASA mégis mindent megtesz azért, hogy csak az erősen „kiigazított” felvételek kapjanak széles nyilvánosságot.


Vincent DiPietro, az említett cikk szerzője a MIT fizikusaként megpróbált utánajárni a dolgoknak, de erős falakba ütközött. Kongresszusi Albizottság akadályozta meg kutatásai folytatását. Azonban egyetlen rendszer sem működik tökéletesen, s mindig akadnak segítőkész barátok. Így sikerült behatárolni a hamisítások pontos mértékét. Ehhez segítséget nyújtott a NASA saját archívuma (www.hq.nasa.gov/office/pao/History/SP-4212/ch11-4.html) ahol a marskutatással kapcsolatos gazdag információk között a „színkorrekcióval” kapcsolatos képi illusztrációkat is találhatunk.

A közel eredeti szinében látható képet a Mars Reconnaissane Orbiter-űrszonda (MRO) készítette HiRISE nevű kamerájával a Rabe-kráterről.  A balra látható, fehéres kőzetanyagból álló terület idős üledékes képződmény, míg a kép közepén és jobb oldalán bazaltos homok borítja a felszínt, amely valójában inkább fekete, mint kék. A finomszemcsés anyagot a szél hordta a kráterbe, amely a mélyedésben felhalmozódott.
 
Az emberek fejében a Marsról alkotot elképzelés a NASA által, színkorrekció után közreadott képek láttán alakult ki. A szinkorrekció miértjének kiderítésére találgatások sokaságát olvashatjuk, de valós okát ezidáig nem sikerült megtudni.

A képek színkorrekciójának házilagos visszavonása

A NASA színes képeinek viszonylag akkor jó a korrekciója, ha a képprocesszáló programban (Photoshop, Gimp) a kép zöld komponensének gradációját 1.46-szorosra  vesszük (azaz a görbe tetejét balra húzzuk az x=175.ig), majd a kék komponens gradációját a 2.55-szörösére (1.46x1.75) növeljük (azaz a görbéjét balra húzzuk x=100-ig). Ezt követően a hiányzó sárgát egy kicsit lehet pótolni, ha a kék görbéjének a közepét "meghúzzuk" kb. 10%-kal lefelé, a zöld görbe közepét 5%-kal felfelé, majd a fényerőt az optimálisra korrigáljuk.

Ekkor nagyjából helyreáll a színek rendje, feltéve, ha L3,L5, és L6 szűrőzött képből rakták össze a színes képet. Ha L3-as helyett L2-es szűrőzöttet használtak, akkor mintegy 10-12%-kal kisebb gradációkat kell beállítanunk a kékre és a zöldre, de ne számítsunk elég jó színekre a sárga teljes hiánya és az infravörös közelebbi torzító hatása miatt.

Források:
http://aranylaci.freeweb.hu/marsblue/marsblue.htm
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110216-homokdune-a-mars-felsznen-kek-szint-mutat-a-bazaltos.html

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol