.

Valami sántít az ősrobbanás elméleténélMegkérdőjeleződött az ősrobbanás elmélete, miután csillagászok felfedeztek egy csillagot, amely idősebb, mint maga az univerzum,

Hogyan tartalmazhat az univerzum önmagánál régebbi csillagot?

Logikus válasznak tűnhet: HIbás az univerzum kormeghatározása. Annyiben ez így van, sok mindent újra kell kalibrálni a csillagászatban.

A mai tudományban elfogadott nézet, hogy az univerzum körülbelül 13,8 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy végtelen kicsi pontból a másodperc töredéke alatt kitágult. Az ősrobbanás elmélete már 100 éve tartja magát, miután a belga fizikus, Georges Lemaître 1927-ben közzétette elméletét, miszerint az univerzum egyetlen pontból, egy hatalmas robbanással alakult ki és az univerzum ennek követezményeként tágul ma is.
 
 
Az elfogadott modell azonban újra mikroszkóp alá került, miután kutatók egy csoportja olyan csillagot talált, amely a kozmosznál is idősebbnek tűnik.
 

Az univerzum életkorát úgy állapították meg, hogyha az a jelenlegi tágulás sebességével osszezuhanna, mennyi idő múlva  érné el a null pontot


A "Matuzsálem csillag," vagy tudományosan a HD 140283 néven ismert csillag mintegy 200 fényév távolságra van, és a szakértőket is zavarba ejtette.
 

 
A csillag elemzése azt mutatta, hogy nagyon kevés vastartalommal rendelkezik, ami arra utal, hogy egy olyan időszakban képződött, amikor még nem volt elegendő vas elem az univerzumban. Ez viszont azon felfedezéshez vezetett, hogy a csillag 14,5 milliárd éves, körülbelül 0,7 milliárd évvel idősebb, mint maga az univerzum.

Robert Matthews brit fizikus az Egyesült Arab Emírségekben megjelenő The National kiadványban azt írta: "Ez egy kozmikus léptékű rejtvény: Hogyan tartalmazhat az univerzum önmagánál régebbi csillagokat?"

A szakértők egy júliusban, Kaliforniában megrendezett konferencián találkoztak a rejtély megoldása érdekében, ám az eddigi kérdések csak újabb kérdéseket vetettek fel, ami egy "tudományos forradalomhoz" vezethet.
Az egyik csillagász a jelenlegi patthelyzetet tudományos válságnak nevezte, ezért szerinte elérkezett az idő, hogy elgondolkodjunk az elképzelhetetlenen."

ujvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol