.

Üzemanyag, aminek előállítása tisztítja a levegőt
Kisérleti stádiumban a károsanyagmentes e-dizel


Az Audi az első nagy megrendelő a német Sunfire által kifejlesztett berendezésre, amivel vízből és szén-dioxidból lehet dízelt előállítani.


Az Audi képviselője és Dr. Johanna Wanka oktatási és kutatási miniszterasszony valamint az e-dizellel
működő Audi A8 3.0
TDI

A módszer az 1925-ben kifejlesztett Fischer-Tropsch-eljárásra épül, melyben először alkotóelemeire bontják a vizet, a légkörből vagy erőművekből kinyert szén-dioxidot pedig szénmonoxiddá alakítják át. Az így kapott dihidrogén (H2) és szénmonoxid (CO) molekulákat magas hőmérsékleten és nagy nyomáson összekeverik, és a végén olyan folyadékot kapnak, amit dízellé tudnak finomítani.


Víz és széndioxid betáplálásából nyerhető oxigén és dizelolaj

A módszer hatásfoka igen magas, körülbelül 70 százalékos, és a szintetikus üzemanyagban nem találunk szennyező anyagokat, például ként. Az Audi kipróbálta az e-dízelnek is nevezett anyagot, amit önmagában vagy hagyományos dízellel keverve is bele lehet tankolni az autókba.

A drezdai kísérleti üzemben csupán 160 liternyi e-dízelt állítanak elő naponta, de ha igény van rá, növelni tudják a kapacitást.


A Sunfire berendezése

Johanna Wanka, Németország oktatási és kutatási miniszterasszonya úgy látja, hogy a szén-dioxid alapanyagként való használata nagy mértékben hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és a zöld gazdaság alapja lehet. -írja az index.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol