.

Újabb rejtély a Ceres törpebolygón
Fénylő zebracsíkos hegy van a Ceresen


A Ceres törpebolygó ezen a nyáron a rajta lévő fénylő folt miatt a csillagászok figyelmének központjába került. Ahogy közeledik a bolygó felé a Dawn űrszonda, úgy kerülnek részletesebb képek a kutatók elé. A fényjelenségre még nem sikerült magyarázatot találni, de az eddiginél élesebb képeken képen újabb ismeretlen jelenséget figyeltek meg.

A friss képeken egy kúp formájú hegyet fedeztek fel a kutatók, amelynek oldalán fényes csíkok futnak le egészen a talajig. Ahogy a fényes foltoknál, úgy ezekkel kapcsolatban sincs nagyon ötlet, hogy vajon mi alkothatja a látottakat.

Fotó: JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA / NASA

Szerencsére bőven lesz idő gondolkozni. A pillanatnyilag 1470 kilométer magas pályán köröző Dawn még jó pár hétig azzal lesz elfoglalva, hogy a folyamatos fényképezés mellett egyéb műszerekkel is vizsgálja a felszínt, így a következő két hónap alatt összesen hatszor mérik fel az egész bolygót újabb érdekességek után kutatva.

A szonda október végén aztán még ennél is közelebb ereszkedik majd, akkor alig 375 kilométeres magasságból kering majd a Ceres körül. Ez nagyjából az a magasság, ahol a Nemzetközi Űrállomás pályája is van a Földhöz képest, így a szakemberek még a mostaninál is jóval nagyobb felbontású képekre számítanak. Most egyébként egy képpont 140 métert jelent a valóságban.  -írja az index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china