.

Újabb megalitot találtak Antequera mellett Dél-SpanyolországbanRégészek egy új megalitikus emlékművet fedeztek fel Andalúzia szívében Dél-Spanyolországban – 5000 éves titok

A spanyolországi régészek egy korábban figyelmen kívül hagyott sírt tártak fel, miközben a szerelmesek sziklájaként ismert La Peña de los Enamorados hegy kialakulását vizsgálták.

A dél-spanyolországi Antequera számos ősi építménynek ad otthont, amelyek az időszámításunk előtti harmadik és negyedik évezredből származnak, beleértve a Menga, Viera és El Romeral megalitokat.

Az Antiquity folyóiratban április 15-én publikált tanulmány szerint az antequerai lelőhely emberi  és „természetes emlékeket” egyaránt tartalmaz.

A szerelmesek sziklájának 5000 éves titkát találták meg a hegyen,ami nem más mint a Piedras Blancas (fehér kövek) megalitikus sír.

A téglalap alakú kőszerkezet a tanulmány szerint legalább 5000 évvel ezelőtt épült. Évezredekig használták három különböző szakaszban, mielőtt elhagyták Kr.e. 1950 és 1180 között

A feltárt Piedras Blancas sír vagy megalitikus sír általános képe keletről, a kövek számozásával.  A túlsó végén a két „nyílszerű” lap az alapkőzethez erősítve.  Fotó: M. Ángel Blanco de la Rubia és L. García Sanjuán / Antiquity Publications Ltd
A feltárt Piedras Blancas sír vagy megalitikus sír általános képe keletről, a kövek számozásával. A túlsó végén a két „nyílszerű” lap az alapkőzethez erősítve.   Fotó: M. Ángel Blanco de la Rubia és L. García Sanjuán / Antiquity Publications Ltd

Az új tanulmány vezető szerzője, Leonardo García Sanjuán, a sevillai egyetem ( Spanyolország ) őstörténeti professzora elmondta, hogy a Piedras Blancas sírjának helyét „gondosan választották meg”.

A sír kőlapjait gondosan úgy rendezték el, hogy egybeessenek „a nyári napforduló napfelkeltével” – mondták a kutatók. Az „erősen bevésett” lapok némelyike ​​„úgy tűnik, hogy pontosan úgy helyezték el őket, hogy a felkelő nap fényét a kamra hátulja felé „csatornázza” a nyári napfordulókor.

Antequerában a legrégebbi megalitok Kr.e. 3000-ből származnak, és ezzel egy időben épült ez a négyszögletes kősír. A kutatók úgy vélik, hogy a holttesteket egy jókora lapos kőplatformra terítették ki, amikor kerámiaáldozatokat hagytak a sírban. Később a lebomló holttesteket leszorították a kőplatformról a környező területre, ahol a kutatók „40 fogat és 95 csontot” fedeztek fel.

Egy csontváz a Piedras Blancas sírjában található temetkezési fülkékben.  Fotó: M. Ángel Blanco de la Rubia / Antiquity Publications Ltd
Egy csontváz a Piedras Blancas sírjában található temetkezési fülkékben.   Fotó: M. Ángel Blanco de la Rubia / Antiquity Publications Ltd

Ezenkívül a régészek azonosítottak egy „háromszög alakú, nyílszerű követ”, amely a padlóba került, és a felkelő nap irányába irányult.

A Piedras Blancas sírját Kr.e. 2500 körül újították fel, és a tanulmány szerint két temetkezésre alkalmas fülkével bővítették. A kutatók úgy vélik, hogy ezek magas státuszú személyek voltak, valószínűleg egy férfi és egy nő. Nem világos, hogy egyszerre vagy egy évszázad alatt temették el őket.

A sír később „egy másik jelentős átalakuláson ment keresztül” a kutatók szerint. A bejáratnál köveket helyeztek el, „mintha el akarták zárni vagy lezárni”, és legalább két gyermek és három nő csontjait eltemették. A tanulmány szerint a sír elhagyott volt, és azóta is érintetlen maradt.

 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol