.

Újabb kőkorszaki síremléket találtak AntequerábanHihetetlenül komplex síremlékre bukkantak a régészek Spanyolországban. Az ásatási eredmények szerint a sír részben természeti képződmény, részben pedig ember alkotta építmény.


A síremléket az andalúziai La Pena de los Enamorados mészkőhegység lábánál, Antequera közelében fedezték fel. A kőzetdombon lévő sír a domb aljába illeszkedik.
 

Antequera helye Spanyolországban

Az Antiquity tudományos folyóiratban közzétett ásatási eredmények szerint az emlékművet a komplexitása teszi rendkívül érdekessé. A valószínűleg az újkőkorszakból származó sír egy része természetes képződmény, egy 4,5 méter hosszú és 1,45 méter széles föld alatti üreg, amelyet az építők megalitokkal erősítettek meg.

A sírban jelentős mennyiségű emberi csontot, állatmaradványokat, koptatott kőzeteket és kerámiadarabokat találtak.

A lelőhelyet egyébként az Egyesült Nemzetek Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részeként ismerte el, mivel a hegység nagy hatással volt a késő neolitikus és rézkori lelőhelyek  kialakulására a Krisztus előtti 3. és 4. évezredben.

Antequerában eddig három világhírű dolment találtak a város közelében. Ezek a helyek eddig is a világörökség részét képeztek, most ehhez csatlakozott az újabb felfedezés.
Az a három régóta ismert síremlék, amelyek eredeti földhalmuk alá vannak beágyazva, az európai őstörténet egyik legfigyelemreméltóbb építészeti alkotása és az európai megalithizmus egyik legfontosabb példája.


A Menga nevű dolmen belső része

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol