.

Újabb dinoszaurusz leletekBébidinoszauruszok csontvázát fedezték fel belga kutatók a mongóliai Góbi sivatagban, a Sárkánytemető néven ismert térségben belga tudósok. Az állatok még a tojásban vagy röviddel a kikelés után elpusztultak – írja az MTI. A tudósok a Saurolophus angustirostris nevű dinoszauruszfaj három-négy tojásban lévő példányát, valamint két tojáshéjdarabot fedeztek fel a dinoszauruszkövületekben gazdag térségben.

A Saurolophus angustirostris, más néven fejdíszes gyík nagytestű növényevő dinoszaurusz volt, hossza a tizenkét métert, súlya a két tonnát is elérte. A Saurolophus-bébi koponyájának hossza 5 százaléka a legnagyobb ismert kifejlett példányokénak, amiből arra lehet következtetni, hogy fejlődésük korai szakaszában voltak. Csontjaikon már megfigyelhetők a faj jellegzetességei, köztük a felfelé irányuló pofa, de még nem fejlődött ki a jellemző taréj és koponyájuk egyes részei még nem nőttek össze.

A maradványok a 70,6-65,5 millió évvel ezelőtti késő kréta korból származnak. A tudósok azt nem tudták megállapítani, hogy a három vagy négy egyed még a tojásban volt-e vagy röviddel a kikelés után pusztultak-e el. Tetemük részben bomlott állapotban volt már, amikor a nedves nyári időszakban a folyó üledéke betemette őket.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol