.

Újabb bankcsődök amerikában, bajban a nyugati gazdaság.Az utóbbi években sorban dőlnek ki a bankok

Idén eddig öt bank ment csődbe az Egyesült Államokban. Arkansasi a legújabb tönkre ment pénzintézet.


Tavaly nyolc bank ment csődbe az Egyesült Államokban; 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia. A csődhullám hat éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. Öt éve 92 bank ment csődbe, négy éve 51. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz.

Európa is bajban van. Az olasz bankok csődközeli állapotba kerültek az idén, a világ 11. legnagyobb bankja a Deutshe Bank  helyzete is megrendült. Ennek bedőlése a 2008-ban megélt válságnál is nagyobb problémákat okozna..

Valami nagyon nincs rendben a világgazdaságban. A világkereskedelem, melynek fő ütőerét a tengeri szállítás adja, közel a felére csökkent. A nagy szállító cégek mint a Hanjin hajói nem tudnak kikötni, mert nincs pénz a kikötői díjakra. A feltörekvő országokban, mint Knía, emelkednek a munkabérek, a nyugati cégeknek már nem éri meg komolyabb beruházásokat indítani, ezáltal gyengül a kelet és nyugat közti kereskedelem.
A világot elárasztó fedezet nélküli számlapénzek Damoklész kardjaként lebegnek a gazdaságok felett. A banok helyzete néhány ország kivételével megrendült, ami nem csak a hibás gazdálkodás, hanem a több évtizede kialakított pénzügyi rendszer most beérő következménye.
Ezt megfejeli  a két nagyhatalom közt növekvő politikai és katonai feszültség, a közelkeleti olajkincsért folyó, vallási köntös és demokratikus eszmék mögé bújtatott háborúskodás, az Európát sujtó a migránshullám, miközben Kína növekvő gazdasági és politikai szerepe átrendezi az erőviszonykat.

A nyugati világot leginkább sújtó gazdasági megtorpanás a kialakult pénzügyi-politikai rendszer legégetőbb problémája, melynek megoldására nem látszódnak épkézláb tervek.

Megoldás hiányában csak újabb válság, további bankcsődök és káosz várható a nyugati gazdaságokban. Az idő pedig egyre fogy.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol