.

Tűzlovagok egy spanyol falubanLátványos tűzlovaglás San Bartalomé de Pinaresben

 

 
Spanyolországban minden falunak megvan a maga védőszentje, akinek tiszteletéről helyi ünnepségeken emlékeznek meg. Nincs ez máskén Madridtól 100 kilométerre fekvő San Bartalomé de Pinaresben sem, ahol az állatok védőszentjét, San Antonio remetét különleges módon ünneplik ezen a napon
 

San Antonio Abad, vagyis Szent Antal Remete (i.sz. 251-256) Egyiptomban élt
Miután fiatal korában szétosztotta vagyonát a szegények között, visszavonult az emberek elől, és hosszú időn át teljes remeteségben élt. 20 évet töltött elmélkedéssel a líbiai sivatagban, mialatt magányában többször megkísértette őt a sátán, amit szigorú vezeklésekkel sikerült mindig elhárítania. Az ördög feletti győzelmei és csodái miatt, a középkor népszerű szentje lett.


Jan Mandijn, Szt. Antal megkísértése (festmény 1550 körül)


A múltban a háziállatok hozzá tartoztak a vidéki élethez. Az állatok biztosították egész évben az élelemet a családok számára, ezért épségük és egészségük különösen fontos volt. San Antöniohoz imádkoztak , hogy űzze el az állatokra leselkedő rossz szellemeket, és tiszteletére minden év január 16-17-én ünnepet rendeztek.  Mára ez az erős hiedelem fellazult, de az ünnep megmaradt. A hagyományokat nem akarják feladni, hiszen amellett, hogy jó szórakozás a falu lakosságának turista csalogatóként is jó működik.

16-án a városka jelentősebb helyein máglyákat raknak,melyeket sötétedéskor gyújtanak meg. A különböző fajtájú fákat az ünnep előtt egy héttel gyüjti össze. és fajtánként alakítják ki a külömboző illatú és színű máglyákat.
 A tüzek fényei visszaverődnek  a házak faláról

A tűzugratás azzal záródik hogy a rendezvényt finanszírozó egyesület egyik vezetője végig lovagol a máglyákon és a templom bejáratánál fogadja a pap áldását. Ezután kezdődhet a zene és a tánc.

Másnap az emberek ellátogatnak a szent szobrához és adományokat adnak a rendezvényt szervező egyesületnek, hogy hozzájáruljanak a rendezés költségeihez.
Amikor véget ér San Antonio tiszteletére celebrált mise,  a szent szobrát végig viszik a városka utcáin


Ezzel még nem ér véget a látványosság, mert az előző napi tűzlovagok délután bemutatják lovas tudományukat. Ilyenkor egy kötélre szalagokból kis karikákat kötnek, amiit a lovasoknak egy ki botottal kell menet közben leszedniük. Eszekhez a szallag karikákhoz pénzt is kötnek, így a szerencsésebb és jobb szemű versenyzők nem csak eszmei sikernek örvendhetnek.
 

Ezen az ünnepen látványosságokban nincs hiány. Ami azonban a legjobban megmarad az emberek emlékezetében, az a tűzlovaglás és az utána követező zene, tánc és a féktelen evés ivás.P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol