.

Tűzgömböt észleltek a Földközi-tenger felett Malaga és Melilla közöttÉgi vándor világította be az eget június13-án éjjel


A 145 ezer km/órás sebességgel száguldó objektumot szombatról vasárnapra virradóan hajnali 3:45-kor rögzítették. Fényessége miatt az Ibériai-félsziget déli és középső részéről is látható volt. A jelenséget az Andalúziai Asztrofizikai Intézet (IAA-CSIC) SMART projektjének detektorai észlelték Sevillában, La Sagra-ban, Sierra Nevadán valamint Toledóban a La Hita csillagászati obszervatóriumban. 
 

A jelenség valószínűleg azért következett be, mert egy világűrből származó szikla mintegy 145 000 kilométeres sebességgel érkezett a Föld légkörébe.

Az objektum a tenger felett körülbelül 106 kilométer magasságban lépett be a légkörbe az andaluz partoktól mintegy 80,  Algéria partjától mintegy70 kilométerre. A légkörrel való surlódás ekkora sebességnél felizzította a sziklát, ami szétporladása előtt, fényes tűzgümbként további 38 kilométeren át hasította az eget.

A SMART Pojekt José María Madiedo vezetésével rögzíti és tanulmányozza a Naprendszer különböző objektumaiból származó kőzeteknek a földi légkörre gyakorolt hatását. - írja az elpais 

 

  •  
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol