.

Tutanhamon földönkívüli tőreTut király, avagy Tutanhamon (Tutankhamon) talán az egyik leghírhedtebb fáraónak, a nagy vallási reformernek. Ehnatonnak volt a fia, de édesanyja kilétéről keveset tudunk.
 


Tutanhamon épségben talált halotti maszkja

Tutanhamon azzal vonult be a köztudatba, hogy Howard Carter vezetésével egy régészcsoport megtalálta a szinte érintetlen sírját,  A sírban talált pazar kincslelet az elmúlt közel száz évben elegendő volt ahhoz, hogy szinte folyamatosan rivaldafényben tartsa a mindössze 9 évig uralkodó fiatal fáraót. De ez utóbbi kijelentés nem teljesen fedi a valóságot, mert helyette főként Ay és Horemheb régens uralta a birodalmat.

Meglepő leletnek számít az ifjú fáraó tőre.. A tőrt 1922-ben a sír feltárásakor Howard Carter találta a fáraó jobb combjához erősítve. Ez egy arany markolatú kés,  hegyikristály gombbal,  arany tokba helyezett vas pengével. A kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított tőr pengéje nem rozsdásodó, homogén fémből készült.


Először is, durván Kr.e. 14. században járunk Egyiptomban. Rendkívül kevés vasból készült tárgyat találtak a régészek, mivel a hivatalos kutatások szerint az ókori egyiptomiak a Kr.e. 8. századik nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a vaskohászatnak. Ezért is kezdtek komoly vizsgálatokba Tutanhamon tőrével kapcsolatban.

Az utóbbi évtizedek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy a kutatók megvizsgálják a penge összetételét.

Daniela Comelli, a vizsgálat fő szerzője a Discovery Newsnak kifejtette, meteorikus eredetre utal a nikkel igen nagy aránya a pengében. A vasmeteoritokra valóban jellemző, hogy főképpen vasból és nikkelből állnak, kisebb mértékben kobaltot, foszfort, ként és szenet is tartalmaznak.

Míg a vasércből készült tárgyi leletek általában legfeljebb 4 százalék nikkelt hordoznak, Tutanhamon tőrében közel 11 százalék a nikkel aránya. A meteorikus eredetet támasztja alá a kobalt jelenléte is. Comelli szerint a tőr pengéjében a nikkel és kobalt aránya megfelel a vasmeteoritokénak.

Röntgen-fluoreszcencia mérések segítségével megállapították, hogy valóban vasmeteoritból készült a pengéje. Ráadásul a készítője szakmája mestere lehetett, erre utal a tőr kidolgozottsága. Ha meggondoljuk, a mesterembernek nem volt túl sok minden, amin gyakorolhatott volna, mivel a meteoritokból származó vas ritkaságszámba ment és értéke meglehetősen borsos volt akkortájt.  (Az egyiptomiak nem „vasnak” hívták ezt a fémet, hanem a saját nyelvünkön úgy mondták, hogy  "fém az űrből”) A földön kívüli eredetet megerősítik más, megtalált meteoritoknak az összetételei is.

Tutanhamon tőre egy istenkirálynak, egy isteni ivadéknak készült becses ereklye, amit kozmikus fémből nagy műgonddal készítettek.  Az égből származó anyagoknak különös jelentőséget tulajdonítottak az ókori egyiptomiak, mivel azok az "istenek" birodalmából származnak, és hitük szerint isteni erővel rendelkeznek.
Talán ezért is tették a sírba, hogy a fáraót ezen erők is védelmezzék a túlvilágon


A sír előterében összeraktak mindent, amire a fáraónak a túlvilágon szüksége lehet.


A szarkofág megnyitása

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol