.

Tudományosan vizsgálták mikor érdemes lefeküdni aludniPénzt időt nem kímélve az Exeteri Egyetemen kutató David Planst megállapította mikor a legideálisabb álomra hajtani fejünket.


 

A vizsgálat rövid összefoglalása:   este tíz és tizenegy óra között a legegészségesebb ágyba kerülni

(Annak idején édesanyám mindenféle tudományos vizsgálat nélkül mondta:  "Az éjfél előtti alvást nem pótolja semmi."  Most már a tudomány is eljutott oda, mint az évezredes népi megfigyelés.)

Mindez 88 ezer ember 2006 és 2010 közötti esti lefekvés szokásának adataiból derült ki.   A résztvevők átlagkora 61 év volt, 58 százalékuk nő. Egy kérdőíven részletes információkat adtak meg életmódjukról is, majd a kutatók ezeket az információkat vetették össze a szív- és érrendszeri betegségekkel.
A szakember szerint a túl korai és túl késői lefekvés is nyilvánvalóan negatív hatással van ezekre a betegségekre valamint a  cirkadián ritmusra, és így az egészségre. 
 

A cirkadián ritmus („napi biológiai óra”) olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények (növényekállatokgombákcianobaktériumokbiokémiaifiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. A „cirkadián” (circadian) kifejezés Franz Halbergtől[1] származik, a latin circulus[2] (kör) és dies, diei (nap) szavakból, szó szerinti jelentése „körülbelül egy nap(os)”.


Szerencsére van még pénz az ilyen "rendkívül fontos" kutatások elvégzésére
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol