.

Trasmoz, a megátkozott spanyol faluA hófödte Moncayo hegy lábánál van egy pici falu Spanyolországban, alig egyórányira Zaragoza városától, amit 1511-ben megátkozott a pápa.

 

Trasmoz vára

Trasmoz történelme a mór időkig nyúlik vissza.

Az ibériai mór uralom csúcspontján a település  fejlődésnek indult. Ebben az időben békében laktak itt egymás mellett kersztények, zsidók, mórok. Az Ibériai-félsziget északi részén kezdődő és az ezredforduló után felerősodő reconquista (a mórok kiűzése) folyamán azonban a falu kersztény kézre került. Az egyház nem szerette a más vallásuakat, igy azok apránként elhagyták szülőfalujukat.
A mór és keresztény uralom határán fekvő Trasmozban az 1100-as évek végén erős vár épült, mely az Aragóniai-királyság területét védte. A terület az aragón nemesek közt többször is gazdát cserélt, de mindig a királyhoz hű családok tulajdonolták. 

A 13. században a kastély urai pénzhamisításba kezdtek. A falu lakói furcsállották, hogy az egyik épületből különös zajok hallatszanak. A pénzverő gép hangjai gyanúsak lettek. Ekkor terjesztették el azt, hogy az épületben boszorkányok és varázslók zörgetik a láncaikat, éjjelente pedig a bájital főzésére alkalmas üstöt kovácsolnak.

Trasmoz világi terület volt, azaz nem tartozott a katolikus egyház uralma alá. Egy királyi rendelet alapján nem kellett adókat és egyéb járandóságokat fizetnie a közeli Veruela monostornak. Amikor a boszorkányokról szóló pletyka terjedni kezdett, a monostor apátja döntő lépésre szánta el magát. Hatalmát felhasználva közbenjárt a közeli Tarazona püspökénél, hogy az közösítse ki az egész falut. Az apát ezzel a lépéssel akarta megbüntetni a teljes lakosságot.
 

Veruela monostor mai képe

A kiközösítés azt jelentette, hogy Trasmoz lakói nem gyónhattak, illetve nem vehették magukhoz a katolikus egyház szentségeit. A településen élő gazdag keresztények és a még ott élő arabok és zsidók, egyáltalán nem mutattak megbánást, holott ez lett volna az egyetlen út a kiközösítés megszüntetésére. A vita a közeli monostorral tovább folytatódott, és akkor ért csúcspontjára, amikor az apát elvezette a vizet Trasmozból. Pedig korábban még fizetett is érte, hiszen a Veruela monostor Trasmozból kapta az ivóvizet.

Pedro Manuel Ximenez de Urrea, Trasmoz akkori ura harcot hirdetett, s fegyverrel indult a monostor ellen. Már-már kirobbant a háború, amikor II. Ferdinánd aragóniai király hírét vette a konfliktusnak. Előbb meghallgatta a harcban álló feleket, majd Trasmoznak adott igazat.

A katolikus egyház ezt a kudarcot már végképp képtelen volt elviselni.  1511-ben II. Gyula pápa engedélyezte, hogy a Zsoltárok könyvének 108. énekét kántálva kiátkozzák a falut. Azt állították, hogy Trasmoz összes lakóját elvarázsolták a boszorkányok. Mivel a kiátkozás pápai engedéllyel történt, az átkot csakis pápa oldhatná fel. Trasmoz lakói erre mind a mai napig hiába várnak.

A boszorkányok hagyománya ma is él Trasmozban. Minden év ben megtartják a Feria de Brujeria fesztivált. Ekkor a piacon olyan krémeket és italokat lehet vásárolni, amelyeket a Moncayo hegy környékén gyűjtött gyógyító és hallucinogén gyógynövényekből állítanak elő.

A színészek felelevenítik a régmúlt történéseit, a boszorkányok elfogását és kínzását. Ilyenkor megválasztják az év boszorkányát.
Ezt a címet legutóbb a kastélyt felügyelő, amúgy állandó trasmozi lakos, Lola Ruiz Diaz kapta meg, aki ugyan varázsigét nem tud, csupán csodaparfümöt készít.

Jogos a kérdés, hogy mi minden szükséges e büszke cím elnyeréséhez? Természetesen ismerni kell a gyógynövények tudományát, valamint részt kell venni a Trasmozhoz köthető hagyományok ápolásában. Manapság boszorkánynak lenni kiváltságot jelent.

A fiestán bemutatják, hogyan vallatták a boszorkányokat

Az egykor több ezres falu lakossága folyamatosan csökken. 2011-ben csupán 58 állandó lakosa volt a településnek. Ennek ellenére az ünnepekre és a rendezvényekre mindig megtellnek az utcák turistákkall és a már máshol élő egykori lakosokkal.

A falu még él, de már új lakosok nem költöznek bele, és ha igy folytatódik a népesség csökkenése, hamarosan eggyel több lesz Spanyolországban az elhagyott, kiüresedett faluk száma.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china