.

Továbbra is tartja magát a spanyol belpolitikai patthelyzetTovábbra is tartja magát a belpolitikai patthelyzet Spanyolországban, miután előrelépés nélkül zárult a szocialista párt (PSOE), a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt szerdai egyeztetése a lehetséges kormányalakítási elképzelésekről. A pártok ebben a felállásban először ültek tárgyalóasztalhoz a három és fél hónapja megtartott parlamenti választások óta.

 
A két és fél óráig tartó megbeszélésre a Podemos egy új, 20 pontból álló javaslattal érkezett, amely szerintük a tárgyalások alapját képezhetik. Ezt a többiek a következő napokban tanulmányozzák és hivatalosan értékelik. A Ciudadanos főtitkárhelyettese azonban már most «nehezen elfogadhatónak» nevezte az abban foglaltakat. «A Podemos javaslatai nagyon különböznek a Ciudadanos programjától és a PSOE-val kötött megállapodástól» - fogalmazott José Manuel Villegas.


José Manuel Villegas

A politikus csak egy esetben tartja elképzelhetőnek a Podemosszal való együttműködést, ha a baloldali párt csatlakozik ahhoz a kormányzati paktumhoz, amelyet a liberálisok és a szocialisták kötöttek korábban.

«Ez nagyon nehéz, de nem lehetetlen, a politikában semmi sem lehetetlen, ha van akarat» - értékelte a helyzetet a találkozó után Antonio Hernando, a szocialista párt kongresszusi szóvivője.

Mint mondta, a kialakult patthelyzetre ennek a három pártnak az együttműködésében látják a megoldást. Ők képviselik a jelenlegi spanyol társadalom többségét összesen 199 mandátumukkal a parlamentben - jegyezte meg.

A szocialista szóvivő ugyanakkor kinyilvánította azt is, hogy pártja a Ciudadanosszal kötött megállapodást nem fogja felrúgni.

A Podemos péntekre halasztotta a megbeszélés értékelését. Annak, hogy a pártok között csak most jött létre az első találkozó, elsősorban a Podemos és a Ciudadanos közötti ellentét az oka, mindkét párt többször hangsúlyozta: ideológiájukban és programjaikban olyan távol állnak egymástól, hogy az kizárja a kormányzati együttműködést.

A szocialista pártnak 90 mandátuma van a spanyol parlamentben, ami a Ciudadanos támogatásával 130-re nő. A PSOE-Podemos együttműködés 159 voksot jelentene. Önmagában egyik sem elég ahhoz, hogy a 350 fős parlament megszavazza Pedro Sánchez miniszterelnök-jelöltet, akinek - ha minden képviselő voksol - 176 igen szavazatot kell megszereznie.


Pedro Sánchez

A spanyol jogszabályok értelmében május 2-ig meg kell választani az új miniszterelnököt, ha ez nem sikerül, meg kell ismételni a parlamenti választásokat. Erre június 26-án kerülhet sor.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol