.

Toszkán lankákon
 

Szerző: Ilunga


Toszkán lankákon 9 – Cortona a regényes város

 

cortona, banner

Igen, Cortonába lényegében a Frances Mayes regénye iránti lelkesedésem vitt el. Igazából itt inkább tényleg csak a város cortona-lampadariolevegőjébe akartunk beleszippantani, s még annyira sem készültem fel a látnivalókból, mint a többi állomásunknál. Így aztán megint bosszankodhattam egy sort, hogy a városi múzeumban őrzött világhíres etruszk lámpát, mint ötvösművészetük különlegesen szép példáját, kihagytuk. Pedig nem kicsi plakátok jöttek velünk szembe lépten-nyomon, az etruszk varázsra invitálva.

Mint például itt, az etruszk alapokra épült városkapunál (Porta Sant’Agostino), rögtön érkezéskor.
 

2014 nyár P1470512 Cortona

Az etruszkokra igazából Arezzonál tervezem kitérni, ám Cortona történelmét is jelentős mértékben meghatározták. Már a város elhelyezkedése is tipikus, mely 600 méterrel a tengerszint felett, uralja az egész Chiana völgyet, s körülötte a csaknem 3 km hosszú védőfal alapjaiban még őrzi az eredeti etruszk köveket. A város körzetében számos etruszk tumulus/halomsír található, melyet a helyiek – alakja alapján – csak dinnyének neveznek.

Cortona madártávlat

2014 nyár P1470507 Cortona

S a városka valóban csak kapaszkodó, néha meredek szűk kis utcácskákból áll, egyetlen főutcáját, a Via Nazionalet kivéve, amit emiatt a helyiek még ma is Ruga Piananak lapos utcának neveznek.

2014 nyár P1470516 Cortona

2014 nyár P1470524 Cortona

2014 nyár P1470523 Cortona

S miközben kaptatunk felfelé a Via Guelfán, Cortona történelmi épületei, XVI. századi palotái mellett haladunk el. A paloták nagy része itt valamely hivatalos intézménynek, vagy szállodának ad helyet- másokat lakóházzá alakítottak.

2014 nyár P1470525 Cortona

2014 nyár P1470530 Cortona

2014 nyár P1470533 Cortona

2014 nyár P1470535 Cortona

S a nagyobb utcákat sikátor-szerű átjárók, lépcsősorok, hűvös kapualjak  kapcsolják össze.

Cortona, sikátorok kollázs 3

A hely atmoszférája hamar magával ragad, s itt tényleg nincs szükség kiemelt nevezetességekre, de minden kis részlet megfog, s élet lüktet a történelmi falak között.

kisvárosi idill

De a szemünk ismerős részletek után kutat, hisz Frances Mayes-el gondolatban magunk is sokszor jártuk be Cortona utcáit. És igen, már meg is van! Kibukkanunk a főtéren, s ránk néz a városháza XII. századi, ghibellin csipkéjű tornya, s a piazzán kávézók szines asztalkái s a helyiek és túristák vibráló kavalkádja. Már a rómaiak idejében ez volt a fórum, s ezt a szerepet szilárdan megőrizte.

2014 nyár P1470549 Cortona, piazza

2014 nyár P1470594 Cortona

És belecsöppenünk egy esküvő feltehetőleg utolsó itteni momentumába, a Palazzo Comunale széles lépcsőjén fotózkodó társaság csoportképpé formálódásába.
Egy statisztika szerint Cortona tartja a harmadik helyet Velence és Positano után a külföldiek Olaszországban kötött esküvőjében. A városháza 500 Euro összegért biztosítja a helyszínt a ceremóniához a nem helyi lakosok számára.

Cortona, városházi esküvő

2014 nyár P1470604 Cortona

Akkor most meghívlak Benneteket egy körpanorámára a Piazza della Repubblicán!

2014 nyár P1470544 Cortona

2014 nyár P1470538 a Cortona,Piazza della Repubblica

Cortona CIMG4990 Mari

Piazza d. R. körpanoráma

A város hangulatának megélése mellett még egy nagyon is földi célt tűztünk ki magunk elé: ebédelünk egy jót, s megízlelünk valami finom helyi specialitást. Nekem van is titkos favoritom, a regényből megismert Trattoria Dardanoba szeretnék beülni, egyértelmű, hogy bele kell botoljunk itt valahol, a város sűrűjében.

S megindulunk azon a bizonyos Ruga Piantán, ami lényegében az itteni korzónak felel meg. Nekünk tetszik amit látunk, s megértjük, hogy az amerikai nagy mall-ok környezetéből jövő betelepülteket megfogják a meghitt kis boltok, személyre szóló kiszolgálás.

korzó, üzletek

De valami azért mégsem teljesen tökéletes. Csak kávézókat látunk, de még azoknál is mintha nem lenne élet. S már beülnénk az utca végén, a Piazza Garibaldi kevésbé hangulatos éttermébe is, csakhogy már itt sincs kiszolgálás, ebédidő után vagyunk!

ebédidő után

Ehhez majd még egy rossz élményt gyűjtünk be, amikor feladva ebédhez fűzött terveinket, viszafordulva a főtéren helyet foglalunk a kávézóban, s egész útunk legudvariatlanabb, már már goromba kiszolgálásában van részünk. Úgy tűnik, mintha el lennének kapatva itt a nagy túrista forgalomtól, merthogy a bevétel mindenképp biztosított.

kávézás a Piazzán

Na de előtte még körbejárjuk a Piazza Garibaldit, s innen felnézünk a város legmagasabb pontjára a Medici vár (fortezza) és a Santa Margherita dómra  és megcsodáljuk itt is a kilátást, ezúttal Val di Chiana szépen rendezett földjeire.

2014 nyár P1470585 Cortona aa

2014 nyár P1470574 Cortona

2014 nyár P1470577 Cortona

A város lábánál levő Chiesa di Santa Maria Nuova templom alaprajzilag nagy hasonlóságot mutat a Montepulcianóban ugyanígy elhelyezkedő San Biagiohoz, ám ezúttal figyelmünket más köti le. Balra tőle, szinte kéznyújtásnyira a Trasimeno tó!

2014 nyár P1470578 Cortona

Itt a Trasimenoi tó partján szenvedték el a rómaiak az egyik legnagyobb vereségüket Hannibál ellen, a II. pun háborúban Kr.e. 217-ben. Ez volt az a hadjárat, amikor Hannibál elefántjaival átkelve az Alpokon Róma ellen vonult, miközben a félsziget egyéb népeit is maga mellé állította. Hannibál zseniális terve teljes mértékben megvalósult, miközben az őt üldöző római sereget a helyszínre, egy szűk, lapos szorosba csalta, s maga a dombokon tartotta lesben csapatait. A római légió belesétált a csapdába, s miközben a tó vidékére még hirtelen köd is ereszkedett, teljesen elvesztette a fejét. Akit nem mészároltak le, a tóba szorítva fulladt bele a vízbe. A két sereg kiegyenlített erőkkel- mintegy 40 ezer fővel – indult egymás ellen, s a krónikák szerint a mindössze pár órán át tartó csatában a rómaiak megsemmisítő vereséget szenvedtek.

2014 nyár P1470579 Cortona

A tó bár határos Toszkánával, már Umbriában található.

2014 nyár P1470513 Cortona

Cortonában mi még végigfutunk a Palazzo del Capitano del Popolo- egykor szebb napokat ért – háza tövében induló utcán és gazdagodunk a Piazza della Repubblica mögött elhelyezkedő, az etruszk múzeumnak is otthont adó másik principális terének, a Piazza Signorellinek a látványával, s fájó felfedezést teszünk. Az utca neve via Dardano, s természetesen itt található a keresett étterem, bár valószínű, ők sem fogadtak volna minket ebédidőn túl, s vacsoraidőn innen.

Via Dardano, kollázs

2014 nyár P1470611 Cortona

A legenda szerint Dardano alapította meg Tróját, miután elhagyta születési helyét, Cortonát. (Vergilius-Aeneis)

Trattoria Dardano

Úgy tűnik ezen a napon nekünk Cortona kulináris élmény helyett csak vizuálisat kíván nyújtani, mikor még megállít ez a különleges berendezésű hentesbolt útunk közben.

hentes

És ha már a város elérhető részeit megpróbáltuk Frances Mayes nyomain bejárni, talán nem haragszik meg rám, ha beteszem ide azokat a képeket, amik könyvének főszereplőjéről, házáról, a Bramasoleról szólnak, s melynek történetével és a toszkán életérzés közvetítésével olvasók tömegeit hódította meg világszerte.

Frances Mayes, Bramasole

Az első könyve születése óta, időközben vettek még egy kőházat a közeli hegyoldalban, ami eredetileg remetelak volt. De ezúttal az átalakításokat egy építész végezte, aki lényegében 1:1-ben megvette ott a pár házas kis falut amúgy romosan, lakatlanul, s aztán korhűen mindent helyreállított. A mai modern technikákból csak annyit, amennyi kell, s azt is lehetőleg rejtve tette bele.

Frances Mayes  mountain house, Fonte delle Foglie Cortona Italy

Frances Mayes mountain house, Fonte delle Foglie
Cortona Italy

Az izgalmas projektről itt többet meg lehet tudni, számos képillusztráció kíséretében:

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748704312104575298800692483976

A bejegyzés írása közben valahogy rábukkantam az írónő saját blogjára ( http://www.francesmayesbooks.com), ahol olvasható, hogy soknak tartották a 2 házat gondozni Cortonában, ezért az utóbbit eladták időközben, s tavaly újra nekiláttak a Bramasole szükségessé vált renoválásának, illetve újabb bővítésének. Ebbe ad betekintést a legutóbbi bejegyzésében: http://www.francesmayesbooks.com/2015/07/29/living-again-at-bramasole-2/

A házon kívülről a legfeltűnőbb változás, hogy a spalettákat befestették zöldre, amivel szerintem mindenképp nyert a ház. S legutolsó könyvkiadása a Toszkán konyháról szóló receptkönyve, ami újabb kihívás az összes érzékeknek.

Zöld spaletták DSC_0004- 2014

Tuscan Sun Cookbook

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china