.

Tortilla, a spanyol nemzeti ételTortilla

Spanyolországban járva mindenkinek érdemes kipróbálni a krumplis tojás spanyol változatát a tortillát. Spanyolországban a két ll betüt a magyar "ly" és "gy" közti gangzással ejtik.
Véltozatosan készíthető. Készülhet simán, de ízlés szerint tehetünk bele kolbászt, sonkát, petrezselymet, spenótot, amit csak szeretnénk.

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
6 tojás
1 nagy fej vagy két kisebb hagyma (lehetőleg fehér vagy 4-5 mogyoró)
olaj
só, bors

  1. A burgonyát megtisztítjuk, vékony (3-4mm vastagságú) szeletekre, félkörökre vágjuk.
  2. Egy serpenyőben bőséges mennyiségű (1,5 dl) olajat hevítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megsózzuk. Közepes lángon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a krumplit. Nagyjából 15 perc alatt készre puhítjuk, pirítjuk a burgonyát. (Figyeljünk, hogy ne essen szét.) Kiszedjük egy tálba, felitatjuk róla a felesleges olajat. A serpenyőben maradt olajat kiöntjük.
  3. A tojásokat elhabarjuk a sóval és a borssal, összekeverjük a krumplival.
  4. A serpenyőben ismét olajat melegítünk, beleöntjük a krumplis tojást. Alacsony-közepes lángon 8-10 percig sütjük. Ha az alsó fele már átsült, és a teteje is kezd összeállni, de még nem dermed meg, ráborítunk a serpenyőre egy nagy tányért. A serpenyőt visszafordítjuk, kicsi olajat öntünk bele. A tányérról ügyesen visszacsúsztatjuk a lepényt az edénybe, 2-3 perc további sütés következik.
  5. 10 percig hagyjuk állni, langyosra hűlve vagy akár hidegen is tálalhatjuk.

Néhány váriáció:
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol