.

Torremolinos híres vendégeiTorremolinos

A jó módú utazók, pénzes aranyifjak, színészek, híres emberek, az 1950-es években fedezték fel Torremolinost.  Olyan kedves tengerparti városka nyugalmára vágytak, ahol senki sem ismerik fel őket, és tetszés szerint szórakozhatnak. Ebbe a szórakozásba minden belefért. Szexuális szabadság, hatalmas partik, lazulás a homokos tengerparton,stb. A Franco rendszer eltűrte a kicsapongásokat, mivel a leggyakoribb vendégek, az angol arisztokraták, rengeteg valutát hoztak az országba.
Ennek kapcsán Torremolinos divatos hely lett a felső körökben.
A 60-as évek elején Torremolinos már szélesebb körben is ismertté vált. 

Néhány híres vendég:

Brigid Bardot

Spanyolország az 1950-es években, hogy  javítson nemzetközi megítélésén, a Malaga melletti Torremolinosban lazított a szigorúan prűd állami gyeplőn. Ezt az ide látogató gazdag brit arisztokrácia kedvéért tette, akik rengeteg angol fontot váltottak át pezetára. Valutára Franco országának nagy szüksége volt, amiért elnézték a Torremolinosban kialakult szabadabb életstílust. A szabadabb légkörben a nyugati filmstúdiók  is kaptak forgatási engedélyt.
Brigid Bardot először 1954-ben a The Moonlight Jewellers című film forgatása miatt járt Spanyolországban, amelyet akkori férje, Roger Vadin rendezett.  A film sok jelenete Torremolinosban játszódik. A francia szexszimbólum jelenléte és szabados viselkedése nem maradt észrevétlenül, kiváltotta a városka vallásos közösségének nem tetszését. Levelet írtak a polgármesternek, amelyben arra kérték, utasítsa ki a színésznőt "erkölcstelen viselkedése és hozzáállása miatt"


John Lennon 

1963 áprilisában elkészült a Beatles  Please Please Me című albuma, amely után a tagok kikapcsolódásra, pihenésre vágytak. John Lennon 22 éves, Paul McCartney 20 és a zenekar producere, Brian Epstein sem volt még 30. Paul, Ringo és George Harrison a Kanári-szigetekre, míg Lennon és Epstein az egzotikusnak tűnő, spanyolországi Torremolinosba  utaztak kikapcsolódni

1963, Lennon és Epstein megérkeztek Torremolinosba

Epstein és Lennon jó barátok voltak. Az ifjú Lennon – aki néhány héttel az utazása előtt lett először apa – még teljesen ismeretlen volt Spanyolországban.  (A Beatles karrierje a következő hónapokban kezdett beindulni.)
Epstein barátja, a Torremolinosban élő Shelagh Tennan,  megnyitotta a városban az első angol bárt, miután feleségül vett egy nála csaknem 40 évvel idősebb brit arisztokratát. Abban a bárban a legújabb angol számokat játszották, a bár teraszán pedig sok hiresség hallgatta az új zenei stílust.  
Lennon látogatásának nyomát őrzi Shelagh Tennan Tina's nevű bárja, ami az 1960-as évek közepétől a mai napig folyamatosan működik.

 
   
 

Frank Sinatra

Már híres sztár volt amikor a nehéz természetű Sinatra a Von Ryan ezredes (1965) című háborús film forgatására Malagába érkezett.

Sinatra a malagai reptérre érkezik
 
Mark Robson által rendezett filmet több országban is forgatták, amelynek olaszországi és spanyolországi jelenetei a rendező és az amerikai sztár közötti folyamatos veszekedéssel teltek.
Sinatra meg akarta változtatni a film végét, ami kiborította a rendezőt, de végül a Fox filmstúdió engedélyt adott a változtatásra.
Az amerikai sztár távoli és gőgös karakterét Francisco Reyero újságíró is bemutatta, aki a művész spanyolországi látogatását ismertette. " "Sinatra egomániás volt, akivel nehéz volt egyetértésre jutni, kivéve a pincéreket, akiknek a toleranciát biztosította a 100 pezeta borravaló”.
 A forgatás után a torremolinosi El Pez Espada hotel teraszán összeverekedett a "Pueblo" helyi újság fotósával, aki a színész társaságáról akart fényképet készíteni. A verekedés eldurvult, feljelentés lett a vége. Végül a bíróság sértegetése miatt 25000 pezeta pénzbüntetést kapott. A bírság megfizetése és két nap eltelte után után elvitték a malagai repülőtérre, ahol feltették a Párizsba induló gépre.
„Soha nem térek vissza ebbe az átkozott országba” – esküdött meg akkor a sértett énekes és színész. 

P.R. 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol