.

Több mint 23 milliárd euró kárt okoztak a földrengések OlaszországbanA Föld élő bolygó. Időnként megrázza magát és olyankor isten óvja az érintett területeket.Tavaly a közép-olaszországi régiót folyamatos rengések sulytották, amelynek emberi életek, történelmi városrészek, és lakóházak estek áldozatául. A helyreállítás költségei további terhet rónak az amúgy sem rózsás olasz gazdaságra.

Közép-Olaszországnak ezt a térségét több, nagy erősségű földmozgás sújtotta több tízezer utórezgéssel. Az első rengés epicentruma augusztusban a Lazio tartománybeli Accumoli és Amatrice volt. A hatos erősségű földrengés éjszaka lepte meg a lakosokat, és mintegy háromszázan nem élték túl. Amatrice városa majdnem teljesen megsemmisült, és a későbbi rezgésekben is folyamatosan további darabok omlottak össze a megrongálódott épületekből.


Október 26-án az umbriai Norcia volt az epicentruma az 5,9 erősségű földrengésnek, október 30-án szintén ugyanitt 6,5-ös rezgés következett. Január 18-án további három – ötösnél erősebb- rezgés történt, epicentrumuk az abruzzói l’Aquilánál volt.


Ilyen volt, és ez lett belőle

Az olasz katasztrófavédelem az első kárfelmérést november közepére készítette el, amiben az augusztusi és október 25-i rengések kárát több mint 7,5 milliárd euróra becsülte  Azóta azonban az újabb rengések következtében a kár tovább növekedett, az összesítés 23,5 milliárd eurónál tart. Ebbe az épületkárokon kívúl beleszámolták az infrastruktúra a mezőgazdaság és az állattenxéstést ért károkat is.  A térségben több mint 160 város és település szenvedett jelentős épóletkárt és több mint harmincezerre teszik az otthonukat elveszítők számát.


<iframe width="641" height="361" src="https://www.youtube.com/embed/tap6gzk2p3A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Olaszország egyébként is gazdasági problémákkal küzd. Bankrendszere az összeomlás szélén, az orszég közel tíz éve képtelen a gazdasági növekedésre, és a mostani jóslatok szerint ez még legalább további tíz évig nem is lesz másként. 
A bankok problémáját jelzi, hogy majdnem minden ötödik olasz adósnak gondot jelent a törlesztés, összesen 360 milliárd eurónyi rossz kölcsönről van szó. Összehasonlításképpen: ez az olasz GDP 22 százalékával egyenértékű; ennyi pénzből nagyjából hat évig lehetne finanszírozni a magyar költségvetést.

Ezt a helyzetet súlyosbította a tavaly nyáron elkezdődött földrengés sorozat, ahol a károk megszüntetésének költsége tovább nehezíti az olasz gazdaság helyzetét.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol