.

Több ezer évig elzárt barlangot találtak SpanyolországbanSpanyol kutatók egy csoportja több ezer éve elzáródott, érintetlen barlangot fedezett fel a délkelet-spanyolországi Cañón de Almadenesben.


A kutatók 2015-ben kezdtek el gyanakodni, hogy egy korábban ismeretlen barlangrendszer lehet a sziklák alatt. Amikor néhány évvel később visszatértek, hogy feltételezéseiknek bizonyságot szerezzenek, olyan dolgokat fedeztek fel, amire nem is számítottak.


A barlangrendszert ezek a sziklák fedik


A vizsgálatokat a Cueva del Arco barlangjában Ignacio Martín Lerma, a Murciai Egyetem munkatársa és kollégái végezték. Bejáratot kerestek, mert a vizsgálatok mutatták, itt valahol egy nagyobb üregnek kell lennie. Hosszas keresgélés után észrevettek egy sziklák közt megbúvó hasadékot, amelyben föld és törmelék gyűlt össze.  Úgy tűnt, minta  a szikla alatti hasadék  a  törmelék kupac után tovább folytatódna. Ahogy a törmeléket eltávolították, a szűk résben légáramlat érződött. Ekkor már tudták jó helyen járnak. 


Ignacio Martín Lerma a barlanghoz vezető résen igyekszik átpréselni magát.

Amikor sikerült az utolsó akadályt képező törmeléket is eltávolítani a szűk résből, a  kutatók elé tárult az évezredek óta érintetlen barlang.  A több teremből álló üreg mennyezete néhány helyen a 20 métert magasságot is eléri.

A cseppkövek évezredes nyugalomról beszélnek.  Az egy centi vastagságú, rendkívül törékeny, de itt mégis ép cseppkő rudacskák sokasága tanúskodik a hely elzártságáról és érintetlenségéről.

A barlang egyik különlegessége, hogy benne egy rég kihalt medvefaj karomnyomai láthatóak.

A nyomok alapján a barlangban a barlangi medve (Ursus spelaeus) is megfordult. Az akár 3 méter hosszúra és féltonnásra is megnövő faj különlegessége, hogy a medvéktől eltérően többnyire növényeket fogyasztott. Nagyjából 24 ezer éve pusztult ki.

(Valójában nem is barlangokban éltek, de sok csontvázat  barlangokban találtak meg. Nevét is innen kapta.)

Az üregben talált karomnyomok azt bizonyítják, hogy ezen ősi állatok az eddig véltnél délebbre is előfordultak.

Martín Lerma, a projekt tudományos igazgatója szerint a lelet „minden várakozásunkat felülmúlta”, hozzátette: „Új ajtót nyit az őstörténetben”.

A kutatók úgy gondolják, hogy a Cueva del Arco még sok felfedeznivalót tartogat. Éppen ezért  tervezik, hogy hamarosan folytatják a helyszín vizsgálatát.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol