.

A Titanic katasztrófája 


A Titanic


A Titanic óceánjáró 1912 április 15-én éjjel fél háromkor merült a közel 4000 méteres hullámsírba. 
Ez a tragédia minden eresztékében olyan, mint egy döbbenetes és valószerűtlen mese. Kicsit talán erőltetett, mintha a szerző kettővel több italt fogyasztott volna a szükségesnél, de tele van megszívlelendő tanulsággal és szívszorító mikrosztorikkal, ahogyan azt a méltán híressé vált fimből is tudjuk. Nézzünk tehát a jéghegy mögé egy kicsit és borzongjunk együtt.

A hajó rövid története hemzseg a szimbólumoktól és a nehezen félreértelmezhető, már-már irodalmi és filozófiai jelenségektől. Adott ugye egy luxushajó, amely első útján ott hasítja az Atlanti óceán habjait, fedélzetén 2.224 emberrel (közöttük a nincstelen kivándorlóktól kezdve a magyar szalonzenészeken át a pofátlanul gazdag arisztokrata ingyenélőkig minden társadalmi osztály megtalálható), az Óvilágból az Új felé vezető úton, s egyszer csak a semmiből (a Sors vagy a Végzet megtestesítőjenként) felbukkan egy jéghegy…

Amikor a belfasti Harland & Wolff hajóépító társaság szárazdokkjából 1912 legelején vízre bocsátják, a Titanic volt a földkerekség legnagyobb hajója: 270 méter hosszú, a vízvonalnál 28 méter széles, vízkiszorítása pedig meghaladta az akkoriban szinte felfoghatatlan 53 ezer tonnát. Senkit nem akarok itt számokkal untatni, de ha valaki erre gerjed, a többinek utánanézhet a témával foglalkozó többezer (nyomtatott vagy netes) forrás bármelyikében. A tény: óriási hajó volt, amely teljesen megérdemelte nevét.


Jelenet a Titanic című filmből

Két testvérhajója is elkészült, az Olympic és a Britannic (testvérhajónak nevezik azokat a vízi járműveket, amelyek gyakorlatilag egy kaptafára készülnek, s mindössze apró, főleg esztétikai, valamint lényegtelen műszaki részletekben különböznek egymástól – ennek később még jelentősége lesz a sztori során).

A megrendelő (és a tulajdonos) a White Star Line hajózási társaság volt, amely ahuszadik század elejére oly jellemző, Európa és Amerika közötti személyszállítási verseny egyik kiemelkedő résztvevője volt, ami pedig a luxusutasoknak szóló ajánlatait illette, vita nélkül vitte az összes pálmát.

1912. április 10-én, szerdán, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor hagyja el a dél-angliai Southampton kikötőjét, a parancsnoki hídon a White Star legtekintélyesebb (és a brit kereskedelmi flotta legjobban fizetett) kapitányával, Edward J. Smithszel. Négy napnyi eseménymentes hajózás után vasárnap, április 14-én röviddel éjfél előtt az éppen szolgálatban lévő, 25 éves Frederick Fleet harmadosztályú matróz észleli a később végzetesnek bizonyuló jéghegyet, azonnal jelenti is a hídnak, de csak a frontális ütközést tudják elkerülni: a jéghegy a hajó oldalát konzervnyitóhoz hasonló módon felhasítja, majd hajnali fél háromra az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott Titanic elmerül a hatfokos vízben.

Fleet máskülönben hosszú életet élt; 1965-ben, 78 éves korában lesz öngyilkos, felesége halála miatt érzett bánatában.

A rádión leadott SOS-jelekre (amelyek kibocsátását a kapitány csak hajnali fél egykor, 40 perccel a katasztrófa bekövetkezte után engedélyezi az értetlenkedő rádiósnak) az esemény helyszínétől mintegy 100 kilométerre hajózó Carpathia reagál elsőként, de neki is közel négy órájába telik, amíg odaér – ekkorra már csak testek, törmelék és mentőcsónakok úszkálnak a vízen. Utólag kiderült, hogy volt sokkal közelebb is hajó (a Californian), de ennek távírója (vagy távirásza?) nem vette a közel három órán keresztül sugárzott vészjeleket, ezért meg sem moccant. Érdekes módon a Titanicról fellőtt vészjelző rakétákat sem vette észre senki az 54 fős legénységből, pedig az éjszakai váltás minden tagja (8 ember) ébren volt.

A Californian-ról utólag kiderült, hogy J. P. Morgan üzletember (itt jobbra) tulajdonában volt, aki máskülönben kisebbségi részvényese volt a White Star-nak is. A Californian szállítólevelei szerint állítólag háromezer darab kötött női blúzt és kétezer gyapjútakarót szállított Angliából az USA-ba – ami elég meghökkentő tétel, ha figyelembe vesszük, hogy a hajó raktere ezzel az áruval csak úgy egyötödéig telt meg, ráadásul akkoriban (egy hatalmas angliai bányász-sztrájk miatt) a szén olyan drága volt, hogy minden kereskedelmi hajó maximális mértékben igyekezett kihasználni a rendelkezésére álló rakodóteret.

És ha még nem lenne elég: J. P. Morgan eredetileg szerepelt a Titanic VIP-utaslistáján, de április nyolcadikán (vagyis két nappal az indulás előtt) betegségre hivatkozva lemondja az utat.

Ha már mentőcsónakokról is beszélünk: köztudott tény, hogy a több, mint 3.500 ember szállítására méretezett Titanicnak összesen 1.178 fő befogadására alkalmas mentőcsónak-flottája volt, ráadásul Smith kapitány csak az ütközést követő második óra végén adott utasítást ezek vízre bocsátására, noha már a tizedik percben tisztán látszott, hogy a hajó menthetetlen.

Közbevetett, bónusz-érdekesség: amikor legénységet toboroztak a Titanicra, a belfasti hajóépítő üzemben is kiragasztották a felhívást. Noha közel kétszeres bért ígértek a karbantartó szakembereknek, a több ezer ott dolgozóból mindössze hatan jelentkeztek – közöttük egyetlen olyan sem volt, aki magán a hajóépítésen részt vett volna.

A hajó tragédiáját már sokan, sokféleképen elemezték, de abban mindenki egyetértett, hogy még a legbiztonségosabbanak kikiáltott hajó sem biztonségos elegendő mentőcsónak nélkül. A másik nagy tanulság, veszélyes vizeken csak megsokszorozott figyelemmel, kis sebességgel szabad hajózni.
Ezen alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása okozta ezt a több, mint 1500 halálos áldozattal járó tragédiát.

Forrás: blogrepublik

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china