.

Tiszteletbeli konzul segíti a magyarokat Andalúziában2015 májusában nevezték ki Patricio Baeza Herraztit Magyarország andaluziai tiszteletbeli konzuljának. Irodáját még az év júniusában, a malagai  repülőtérre vezető út mellett nyitotta meg, ahol az épület homlokzatán azóta leng a magyar zászló.Avenida de Velázquez s/n (Cruce Aeropuerto) 29004 Málaga
tel: 952 23 69 66;   Mobil: 673 02 82 22;  fax:952 2381 62
www.hungria-andalucia.com
 

Costa del Solon több mint kétezer letelepedett magyar él, de a nyári szezonban az ide érkező  turisták miatt a magyarok száma megsokszorozódik. Ilyenkor fordul elő, hogy elveszik az útlevél, vagy az utazáshoz nélkülözhetetlen egyéb irat, és akkor ott állnak egy idegen országban tanácstalanul. Az itt élők pedig pedig jó ha tudják, hogy nem csak az elveszett útlevelek pótlásáért, hanem saját útlevelük meghosszabbításáért, vagy valamely spanyolországi ügyintézéshez szükséges magyar okirat beszerzéséért, hitelesítéséért is a konzuli irodához fordulhatnak segítségért.
Ezekben és még sok más magyarokat érintő ügyben tudja a tiszteletbeli konzuli intézmény a magyar állampolgárok érdekvédelmét és érdekképviseletét ellátni.

Senor Patricio Baeza Herrazti kinevezése egy űrt töltött be a régióban. Az  előző tiszteletbeli konzul Marbellán működött, aki különböző okok miatt 2014 novemberében visszaadta megbízatását. A folyamatban lévő ügyeket még a következő év februárjáig intézte, de ez idő után magyar érdekképviselet csak Madridban, vagy Barcelonában volt. 
A magyar külügyminisztérium, miután világossá vált az előző konzul felmondási szándéka, gőzerővel kereste a konzuli feladatok ellátására alkalmas személyt. 
Ez nem olyan egyszerű. A tiszteletbeli konzuli kinevezéshez számtalan feltételnek kell teljesülnie. A megfelelő iskolai végzettség után a büntetlen, leinformálható előélet, majd rendezett anyagi háttér, és legalább annyira fontos a széleskörű kapcsolatrendszer, az ügyek zökkenőmentes intézéséhez.
Baeza úrban találták meg a megfelelő embert. Ezek az előzetes felmérések, ellenőrzések másfél évig tartottak. A Madridi magyar követségen tett első bemutatkozó látogatása után 2015 májusában kapta meg kinevezését.


Patricio Baeza Herrazti

Az új tiszteletbeli konzultól nem állt távol a feladat, mivel édesapja Ceutában volt Hollandia tiszteletbeli konzulja. Ezáltal már gyermekkorában tapasztalta az emberek problémáit, és látta, hogy egy tiszteletbeli konzul is milyen sokat tud segíteni a bajba jutott állampolgároknak. A segíteni akarás vágya azóta is él benne.
Az adminisztratív ügyeket titkárnője, Vidáts Réka,  a bonyolultabb ügyeket pedig személyesen intézi.
 

A megfelelő anyagi hátteret családi vállalkozása biztosítja. A kunzuli irodának is helyt adó 6000 m2-es épületben egy 1500 m2-es üzlet működik, (amelyet jelenleg 500 m2-el bővítenek) melyben nem csak szerelési anyagokat és berendezéseket, hanem tanácsokat is tudnak adni úszómedencék, locsórendszerek, központi fűtés kiépítés, házi és utcai csővezetékek létesítése után érdeklődőknek.


A segíteni akarás a konzuli teendőkön kívül is megmutatkozik nála. Irodájával szemben a repülőtérre vezető út hídja alatt lakik egy hajléktalan. Miután észrevette, és ráadásul kiderült, hogy magyar, küldött neki ennivalót és ruhát, mivel a februári éjszakák Malagán is igen hűvösek.
 

Egyenlőre a konzuli fogadóórákon egymásnak adják a magyarok a kilincset. Remélhetőleg Baeza úrnak a jövőben kevesebb konzuli teendője akad, mert ez azt jelentené, hogy az Andalúziában tartózkodó magyarok különösebb problémák nélkül élik mindennapjaikat.

 

A tiszteletbeli konzulátus hatásköre:


- Helyettesítő útiokmány kiállítása magyar állampolgárok számára Magyarországra történő visszatérésükhöz.
- Kapcsolatteremtés egy magyar állampolgár családtagjaival vagy ismerőseivel, akik pénzt küldhetnek neki.
- Tanácsadás a pénzküldés módjával kapcsolatban.
- Helyi ügyvédek ajánlása, akik jogi segítséget nyújtanak rendőrségi vagy bírósági ügyekben.
- Helyi orvosok vagy tolmácsok ajánlása.
- A családtagok értesítése baleset vagy halál esetén, tanácsadás a szükséges lépésekkel kapcsolatban.
- Kapcsolatteremtés a letartóztatott vagy bebörtönzött magyar állampolgárokkal, családtagjaik tájékoztatása.
- A helyi viszonyok ismeretében tanácsadás az ilyen ügyekben teendő lépésekről.
- Szükség esetén a (szállást és étkezést nyújtó) segélyszervezetek elérhetőségének megadása, közvetítés a magyar állampolgár és a helyi hivatalok, a rendőrség és a bűnügyi igazságszolgáltatással kapcsolatos szervezetek között.
- Fénymásolatok, dokumentumok, aláírások és pecsétek eredetiségének igazolása.
- Kapcsolattartás a helyi intézmények munkatársaival (az autonóm közösség kormánya, önkormányzat, kormányzati kirendeltség, kereskedelmi kamara, konzuli testület stb.) a jó kétoldali kapcsolatok ápolása érdekében.
- Közvetítés a képviselt kormány (nagykövetség) és a helyi intézmények között a számára kijelölt területen belül.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol