.

Tiszta ivóvíz a harmadik világ szegényeinekA világ népességének egyhatoda nélkülözi a tiszta ivóvizet - körülbelül egy milliárd ember szenved alultápláltságban ebben a pillanatban is. A Water.org azt állítja, hogy 3,4 millió ember hal meg évente a vízzel, szennyvízelvezetéssel és a higiéniával kapcsolatos okok miatt, és mintegy 6000 gyermek hal meg minden nap ugyanezen okokból, így ez a kérdés tekinthető az egyik, ha nem a legfontosabb jelenlegi globális válságnak. A biztonságos ivóvíz biztosításával összefüggő nemzetközi párbeszéd a legsürgetőbb, mivel ezek a technológiák képesek arra, hogy átalakítsák milliók életét, különösen a fejlődő országokban.

A LifeStraw egy hatásos, ugyanakkor kompakt és egyszerű vízszűrő rendszer, mely megoldás lehet a világ vízvészhelyzetének megoldásában. Az eszköz cső alakú, 25 cm hosszú és 29 mm átmérőjű. Működése igen egyszerű: az egyik végét a vízbe kell helyezni, a másik végén pedig a vizet kell felszívni, mindössze ennyi. Pozitív vizsgálati eredményeket értek el a csapvíz, a zavaros és sós víz esetében olyan mindegyikben megtalálható baktérium ellen, mint a Salmonella, Shigella, Enterococcus és a Staphylococcus.

A LifeStraw megtervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a mozgó alkatrészek kiküszöbölésére, mint egy zárt egységben, melyben nincsenek cserélhető alkatrészek, és hogy elkerüljék az elektromos áram felhasználását, mely a 3. világ számos területén nem létezik. Mivel energia szükséges a szűrés végrehajtásához, Vestergaard Frandsen a szájjal történő felszívás természetes lehetőségét használta fel, melyre még a csecsemők is képesek.

Amivel először találkozik a felszívott víz, az egy 100 mikronos PE textil előszűrő háló, majd ezután egy 15 mikronos második poliészter textilháló következik. Ily módon az összes nagy részecskét kiszűri, még a baktérium csoportokat is eltávolítja.

A LifeStraw közösségek számára kifejlesztett változata sok ember számára képes tiszta víz előállítására.

A LifeStraw-ban első megközelítésben jódot használtak a baktériumok megöléséhez, de a 2012-es verzió nem tartalmaz vegyi anyagokat. Helyette az eszköz mechanikai szűrést alkalmaz. Amikor a LifeStraw-n keresztül megtörténik a víz felszívása, a folyadék 0,2 mikron pórus méretű üreges rostokon kényszerül áthaladni úgy, mint egy mikroszűrő berendezésnél. Minden piszok, baktérium vagy parazita csapdába esik a rostok szálai között, miközben a tiszta víz áthalad rajtuk. Ha a használó végzett az ivással, akkor egyszerűen levegőt kell fújnia az eszközbe, hogy megtisztítsa a szűrőt.
A LifeStraw weboldala azt állítja, hogy mindegyik készüléknek 1000 liter az élettartama, ez nagyjából egy fő éves vízfogyasztásának felel meg. Mindezeket szem előtt tartva azt hihetnénk, hogy a megoldás igencsak megterheli a felhsználó pénztárjácát. Azonban Vestergaard Frandsen a technológia fő jellemzőjévé az árát tette, mely mindössze 20 dollár. A fő cél az volt, hogy megfizethető, és hozzáférhető legyen az emberek számára a fejlődő országokban.

Torben Vestergaard Frandsen eredeti elképzelése tíz évvel ezelőtt jött létre, de az évek során együttmőködve a The Carter Center-től Rob Fleuren-el Hollandiából, és Moshe Frommer-el Izraelből, a LifeStraw kiemelkedett azon készülékek közül, melyek célja, hogy a vízszűrők képesek legyenek védelmet nyújtani a Guineaféreg ellen. A LifeStraw a baktériumokkal együtt távol tartja az olyan betegségeket, mint a diftéria, a kolera és a hasmenés.

Ez a technológia jó okkal nyert díjakat. Az emberek adományai révén a LifeStraw-ban megvan az a lehetőség, hogy történelmet írjon. További információk találhatók hivatalos weboldalukon, ahol csatlakozni lehet ahhoz a mozgalomhoz, melynek célja az életek megmentése a világ minden táján.

http://buylifestraw.com/

Collective Evolution

Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2014/02/a-lifestraw-egy-egyszeru-es.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china