.

Terv a sevillai forróság csökkentéséreA spanyolországi város kísérleti projektjét az ezer évvel ezelőtti perzsa korszakból származó megoldás ihlette.

Sevillában egy ősi hűtési technológiához fordultak, miután a hőmérséklet megközelítette a 42 °C-ot, és lehetetlenné tette a szabadtéri programokat – írja Bloomberg.

A spanyolországi város kísérleti projektjét az ezer évvel ezelőtti perzsa korszakból származó infrastruktúra ihlette. A qanat egy föld alatti csőhálózat „egy olyan építészeti kísérlet a hűtési megoldások terén, amely nem támaszkodik a bolygót melegítő fosszilis tüzelőanyagok elégetésére" – írja a Bloomberg. A rendszer úgy működik, hogy a föld alatt kiépített csatornarendszerben hideg víz kering, és a kiáramló hideg levegővel lehűtik a közterületet.

„A rendszer mintájául a mezőgazdasági földek vízellátására ásott ősi alagutak szolgáltak, amelyeket először a mai Irán területén dokumentáltak. A perzsák ekkor rájöttek, hogy a folyó vize a csatornákban lévő levegőt hűtötte, ezért függőleges aknákat alakítottak ki, hogy a hűvös levegőt a felszínre juttassák."

Mint írják, ezzel a módszerrel Sevillában akár 10 °C-fokkal csökkenhet a hőmérséklet, amennyiben  ezt városszerte  kiépítik. Próbaként két futballpálya méretű területen működik úgy, hogy természetes technikákat és építőanyagokat használnak a csatornák építésénél

A nagyrészt az Európai Unió által finanszírozott, 5 millió eurós projekt munkálatainak nagy részét tavaly októberben fejezték be – jelentősen később, mint az eredeti, 2021-es határidő.


Forrás: ZHVG

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol