.

Tengerben érlelt bor SpanyolországbanEszement ötlet, de lehet hogy megéri

 

Egy spanyol borászat az óceán fenekén érleli a palackjait. Azt mondják a tengerfenék klímája egyedi ízt ad a boroknak. Az úttörő ötlet Borja Saracho, a Crusoe Treasure Underwater Winery alapítójának nevéhez fűződik. A tengeri projektet a Vizcayai-öbölben azután kezdte el, hogy észrevette: a hajóroncsokból előkerült borosüvegeket kiemelkedően magas áron lehet eladni.


2010-ben Saracho elkezdte azt kutatni, hogy az óceán képes-e jobbá tenni a bort. Az eredmények pedig elmondása szerint izgalmasak voltak.

– Láttuk, hogy amikor háromhavonta a szakértők Plentziába érkeznek, ugyanabból a típusú borból mindig inkább az „elsüllyedt" mintát választották a szárazon érlelt helyett – mesélte Saracho. – A víz alatt érlelt boroknak a színe egy kicsit megváltozik, a vörösbor ibolyaszínűvé, a fehér zöldebbé válik. Az orrban és a szájban pedig egészen más aromák érezhetőek – tette hozzá az euronews.com cikkében.

<iframe width="744" height="420" src="https://www.youtube.com/embed/uPivbJ58Opk" title="Bodega Crusoe Treasure Video Presentation" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Az úttörő kutatásból mára a Crusoe Treasure egy teljes értékű kereskedelmi vállalkozás lett. Víz alatti pincészetük Spanyolország északi partjainál, az Atlanti-óceán egy hűvös, sötét részén található. A létesítményben a fehérborokat körülbelül hat hónapig érlelik a tengerfenéken, míg a vörösborok jellemzően 12-15 hónapot töltenek a hullámok alatt.

– Sokan gondolhatják, hogy őrültek vagyunk, és ez mind marketing – mondja Saracho. – De tudományos vizsgálatok is bizonyítják a borok eltérő fejlődését. Így például az Excell Iberica borkutató laboratórium elemzése kimutatta, hogy a tengerben érlelt borok kémiailag különböznek a szárazföldön érlelt társaiktól.

Ennek oka több olyan tényező is lehet, amely az óceán alatt befolyásolja az öregedési folyamatot, például a nyomás- és hőmérséklet-változás, a kisebb gravitáció és az állandó mozgás.

A közeli Plentzia folyóból beáramló víz segít a bortároló ketrecek körüli hőmérsékletet 12 és 17 Celsius-fok között tartani. Eközben a pincészet körül erős az áramlat, így folyamatosan tiszta víz mossa át a palackokat.

A víz alatti tárolókat, amelyeket mesterséges zátonyként terveztek, a tengeri élőlények is imádják. A pincészet egy tengerbiológust is alkalmaz a létesítmény körüli biológiai sokféleség időszakos megfigyelésére, amely több mint 100 növény- és állatfaj menedékévé vált. - írja a Blikk

 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china