.

Tengerben érlelt bor SpanyolországbanEszement ötlet, de lehet hogy megéri

 

Egy spanyol borászat az óceán fenekén érleli a palackjait. Azt mondják a tengerfenék klímája egyedi ízt ad a boroknak. Az úttörő ötlet Borja Saracho, a Crusoe Treasure Underwater Winery alapítójának nevéhez fűződik. A tengeri projektet a Vizcayai-öbölben azután kezdte el, hogy észrevette: a hajóroncsokból előkerült borosüvegeket kiemelkedően magas áron lehet eladni.


2010-ben Saracho elkezdte azt kutatni, hogy az óceán képes-e jobbá tenni a bort. Az eredmények pedig elmondása szerint izgalmasak voltak.

– Láttuk, hogy amikor háromhavonta a szakértők Plentziába érkeznek, ugyanabból a típusú borból mindig inkább az „elsüllyedt" mintát választották a szárazon érlelt helyett – mesélte Saracho. – A víz alatt érlelt boroknak a színe egy kicsit megváltozik, a vörösbor ibolyaszínűvé, a fehér zöldebbé válik. Az orrban és a szájban pedig egészen más aromák érezhetőek – tette hozzá az euronews.com cikkében.

<iframe width="744" height="420" src="https://www.youtube.com/embed/uPivbJ58Opk" title="Bodega Crusoe Treasure Video Presentation" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Az úttörő kutatásból mára a Crusoe Treasure egy teljes értékű kereskedelmi vállalkozás lett. Víz alatti pincészetük Spanyolország északi partjainál, az Atlanti-óceán egy hűvös, sötét részén található. A létesítményben a fehérborokat körülbelül hat hónapig érlelik a tengerfenéken, míg a vörösborok jellemzően 12-15 hónapot töltenek a hullámok alatt.

– Sokan gondolhatják, hogy őrültek vagyunk, és ez mind marketing – mondja Saracho. – De tudományos vizsgálatok is bizonyítják a borok eltérő fejlődését. Így például az Excell Iberica borkutató laboratórium elemzése kimutatta, hogy a tengerben érlelt borok kémiailag különböznek a szárazföldön érlelt társaiktól.

Ennek oka több olyan tényező is lehet, amely az óceán alatt befolyásolja az öregedési folyamatot, például a nyomás- és hőmérséklet-változás, a kisebb gravitáció és az állandó mozgás.

A közeli Plentzia folyóból beáramló víz segít a bortároló ketrecek körüli hőmérsékletet 12 és 17 Celsius-fok között tartani. Eközben a pincészet körül erős az áramlat, így folyamatosan tiszta víz mossa át a palackokat.

A víz alatti tárolókat, amelyeket mesterséges zátonyként terveztek, a tengeri élőlények is imádják. A pincészet egy tengerbiológust is alkalmaz a létesítmény körüli biológiai sokféleség időszakos megfigyelésére, amely több mint 100 növény- és állatfaj menedékévé vált. - írja a Blikk

 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol