.

Tatyó történetei (4): A lyuk 

Az iskolakezdés után hamar beköszöntött az õsz. Jött a Mikulás, elmúlt a Karácsony a Szilveszter, és máris kezdõdött egy új év.


Katinka és Tatyó nagy örömére azonban még tartott a téli szünet.
Jó otthon. Szabad az egész nap. Lehetett játszani, ugrálni, mesefilmet nézni, társasozni. Katinka elmerülhet a sok játékban, Tatyó meg heverészhet a polcon, és élvezheti, hogy nem kell semmit cipelnie.
De hát egyszer minden véget ér! Még a szünet is. Ha nem lenne vége, szüntelennek kéne hívni és nem szünetnek – elmélkedett Tatyó.
Aztán az iskolára gondolt. Eszébe jutott Eszter néni ruháján az a szakadás, ami az utolsó napon keletkezett. Eszter néni Katinka asztala mellett magyarázott, mikor Tatyó csatja beleakadt a szép zöld szoknyájába. „Krcs” A szoknya csak ennyit mondott és meghasadt. Egy kis lyuk keletkezett rajta.

- Már épp ideje, hogy iskolába menjünk. Meg kell nézem mi lett azzal a lyukkal! – gondolta Tatyó. Várta, hogy meglássa Eszter néni szoknyáját.
Eljött az elsõ tanítási nap. Tatyó erõsen fürkészte a szoknyát, de a minták közt nem látta meg a lyukat. Egyszer csak kedves hangot hallott:
- Szia Tatyó! Engem keresel? Itt vagyok oldalt, a varrástól nem messze. Mindjárt a levélminta alatt. Na, észreveszel végre?
- De jó, hogy ismét látlak! Aggódtam miattad.
- Ne aggódj, jól vagyok. Még egy kicsit híztam is az ünnepek alatt. Mikor kiszakítottál, csak a minta széléig értem, most meg már majdnem elérek a varrásig. Tudod a lyukak növekednek. Minél nagyobb vagyok, annál többet látok. Nekem sokat kell látni, mert a lyukaknak rövid életük van. Hamar bevarrják õket.”
- Téged is? Téged is be fognak varrni? Akkor mi lesz veled?
- E miatt ne aggódj. Valahol mindig keletkezik egy lyuk. Ha itt bevarrnak, átszállok egy újonnan született lyukba. Már sok helyen voltam lyuk. Voltam zsebben, voltam kerítésen és régebben még a lyukas garasnak is én voltam a közepén. A legrosszabb az volt, mikor az országúton született lyuk voltam. Minden autó keresztülment rajtam. Már alig vártam, hogy befoltozzanak.
- De most szeretek itt lenni. Eszter néni szoknyája nagyon jó hely. Innen szép a kilátás, mindent látok, mindent hallok. Ha elég sokáig élhetek itt, talán még olvasni is megtanulok.
- Ha Eszter néni bevarr, átköltözhetsz hozzám is. Már úgy is vékonyodik a bélés a füzetek mellett. - ajánlott fel egy helyet a lyuknak Tatyó.
- Nagyon kedves Tõled, - hatódott meg a lyuk. Megígérni nem tudom, de…… minden lehetséges!

Odakint megszólalt az óra végét jelzõ csengõ. Eszter néni összepakolta jegyzeteit.
- Úgy látom megyünk! …… Szia Tatyó! – köszönt el a lyuk, majd Eszter néni szoknyáján kilibbent az ajtón.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china