.

Tarifán jártamEz a régebbi cikk került ma a kezembembe, kellemes emlékeket ébresztett bennem.

Tarifa

 
Tarifa Spanyolország és a szárazföldi Európa legdélibb csücske.  Ez a pont van legközelebb Afrikához, nem véletlen, hogy Tarif ibn-Malik berber hadvezér 500 fős csapatával 711-ben áthajózva a szoroson innen kezdte meg a Hispánia meghódítását.

Az ókorban innen számították a világ végét, hiszen az Atlanti-óceán végtelennek tűnő messzeségének a hajósok nem mertek nekivágni. Aki mégis nyugat felé indult, hosszú hetekig nem talált mást csak vizet. Azon kevesek beszámolója a semmiről akik vissza tértek a "nagy vízről", lelohasztotta a felfedező kedvű hajósok lelkesedését attól, hogy nyugat felé keressenek újabb szárazföldeket.

1292-ben IV. Sancho kasztíliai király bevette Tarifa várát és védelmét Alfonso Perez de Guzmánra bízta, aki sikerrel verte vissza a mórok többször megismétlődő ostromát.

Guzmán kilencéves fiát az ostromlók egy áruló segítségével túszul ejtették, és szabadon bocsátásáért cserébe a vár feladását követelték. A kapitány azonban azt felelte: "Inkább élek becsületben a fiam nélkül, mint a fiammal becsület nélkül." E szavakkal egy éles tőrt dobott le a várfalról, hogy a mórok azzal hajthassák végre a kivégzést. Guzmánt a városban mindmáig nagy tisztelet övezi, s Jóságos Guzmánként szokás emlegetni.

 
Erről a Gibraltári-szoros bejáratánál lévő stratégialiag fontos pontról ellenőrizhető a földközi tenger és az Atlanti-óceán közti hajóforgalom. A város déli része előtti kis sziget, melyre egy földnyelv vezet, ma is katonai terület.

Tarifának két fő vonzereje van. A kicsi de hangulatos belváros, amely az esti órákban telik meg élettel, és az Atlanti-óceán felöli oldalon a több tíz kilométer hosszban elnyúló homokos part. Ez ideális standolásra,  szörfözésre, annál inkább mivel az óceán felől szinte állandóan fúj a szél. Az sem megvetetndő, amikor Sevillában, vagy Córdobában 35-40 fokra melegszik a levegő, olvad az aszfalt, itt az óceáni légáramlatok 27-28 fokot tartanak. Estére, mediterran viszonylatban, kifejezetten hűvös lesz, 20-22 fok.

A spanyolokat leginkább a mesébe illő homokos tengerpart vonzza. Hétvégeken megtelik a több tíz kilométer hosszú föveny. Sokan a szörfözés miatt vannak itt. A hely ideális kite surf-öt  (kájt szörf) kedvelők számára. Az átlagos 35-40 kilométeres szél repíti a szörfösöket.
 
 
A simára mosott parton a csak fürdeni és napozni vágyók is megtalálják helyüket. A tengerszínttől kicsit feljebb, kemping, bár étterem is várja a több napra ide látogatókat.
 
 
Késő délután kurülnek a strandok, az országúton kocsisorok alakulnak. Van aki a városba, van aki hazafelé tart. Azonban az út túloldalán a vitorlás homokfutóknál még nem ért véget a nap.
 
 
Aki először jár ezen a vidéken, annak kihagyhatatlan Tarifa városa. A jellegtelen külváros után üdítő meglepetés a történelmi belváros. A fehér házak között a késő délutáni fényben hosszúra nyúlt árnyékok jól esnek a déli nap égető sugarai után.
 
 
A keskeny utcák az esti órákban telnek meg élettel. Napközben a helyi lakosok dolgoznak, a turisták meg a strandokon vannak. Este sokan keresnek egy kellemes éttermet, vagy bárt, ahol a nap eseményeit tudják megbeszélni egymással és egyáltalán nem mellesleg meg is vacsoráznak.
 
 
A mór időkben készült kapun emléktábla hírdeti a város 1292-es keresztény visszafoglalását. A keleti oldalon hosszan megmaradt a belvárost övező régi városfal. Szemben a marokkói kikötőváros Tanger házai látszanak
 

A város jellegzetes épülete a Santa Catalina kastély, ami a kikötő felett magaslik. A XVI. században kolostor volt ezen a helyen. A mór és andalúz stílusú kastély 1929-ben épült. A második világháborúban bunkereket építettek a 24 méterrel a tenger fölé magasló dombra, de az épület katonai jelentőséggel nem bírt, így szerencsére megmaradt. Jelenlegi tervek szerint szabadidőparkként és a kastélyt turistaközpontként kívánják hasznosítani. A felújítások még nem kezdődtek el.

Tarifán a város on kívül is van látnivalója. A szoros előtt vonulnak a bálnák, de delfinek is állandó látogatói ezeknek a vizekne. Erre irodák szakosodtak, akik kiránduló hajókon viszik ki az érdeklődőket delfin, vagy bálna nézőbe.

 
Legvégül a sok viszontagségot megélt, a kikötőt védő vár, ahova idő hiány miatt nem sikerült bejutni. Legközelebb nem hagyom ki.
 

Tarifa megtekintését csak ajánlani tudom a turistáknak

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china