.

Tágra zárt kapuk a spanyol migráns politikában
Szerző:
Oláh Dániel
A Vezetőképző program hallgatója, Mathias Corvinus Collegium


2005 szeptemberében megismerhettük, hogy milyen az, amikor Európa határait meg kell védeni. Az év első kilenc hónapjában 11 ezer migráns ostromolta a világ legerősebb kerítésrendszerének is tartott zárat Spanyolország és Marokkó határán Ceutánál és Melillánál. E két város több mint 400 éve spanyol befolyás alatt áll és enklávét, egyfajta erődöt képeznek Afrikában, Európa szárazföldi határán. A 2005-ös támadások csak az év októberének végére szűntek meg, a kerítésnél azonban több mint 14 migráns vesztette életét: ők a spanyol gumi- és a marokkói éles lövedékek tüze közé kerültek.


Céljuk, a menedékkérelem benyújtása sok esetben csak a kerítésen való átjutást követően volt lehetséges. Ez azonban ritkán történik meg, mivel a migránsok általában fáradtság miatt a kerítések tetején vagy azok között rekednek. A határzárat az itt keletkező súlyos sérülések miatt a kritikusok csak szégyenfalként emlegetik. Technikai szempontból azonban a határőrségnek nincs szégyenkezni valója: a hatóságok a három vonalban húzódó hat méter magas kerítések nyomvonalán kiirtották a növényzetet, négyszáz méterenként pedig éjjellátó kamerákkal és iránymikrofonokkal felszerelt őrtornyokból fürkészik az éjszaka leple alatt közeledőket.

Eközben a spanyolok a „hátsó kaput” szélesebbre tárták és 2002-től 2014-ig 7,3 millió migránst invitáltak az országba nagy részben a szintén spanyolajkúak lakta Latin-Amerikából: így az OECD országokat tekintve USA után a második legtöbb migráns lépett be az országba. Meghívásra voltaképp nem is volt szükség, mert Spanyolország és Latin-Amerika egy sajátos társadalmi-gazdasági entitást hozott létre a történelem során. A spanyol gyarmatosításkor kezdődött e közös gazdasági övezet kiépítése, amelyben a lakosság mozgása körkörös migrációs ciklusokat ír le. 1850 és 1950 között gazdasági okokból 3,5 millió spanyol vándorolt Latin-Amerikába. A század második felében a trend viszont megfordult, és a Spanyolországba való bevándorlás 2007-ben tetőzött. A külföldi lakosság aránya a kétezres év 2 százalékos szintjéről 2011-re így 12 százalékra nőtt. A bevándorlók közül 3,4 millió Európából, 2,5 millió Latin-Amerikából és 1,3 millió Afrikából (nagyrészt Marokkóból) érkezett. E csoportok között csak az európai eredetű migránsok képzettsége érte el vagy haladta meg az őslakos spanyol lakosságét.

A migránsok megoszlása magyarázza, hogy a spanyolok az Eurobarometer 2016 felmérés szerint rendkívül migránsbarátnak tekinthetők. Sőt, a parlamentben radikális jobboldali pártok sem kapnak helyet. Amint arról e hasábokon Prőhle Gergely már írt, a PEW kutatási központ 10 uniós országról készült felmérése szerint a terrorizmus és a bevándorlás között direkt kapcsolatot a spanyoloknak csupán 40 százaléka vélt felfedezni, amely a legalacsonyabb érték a vizsgált országok között. Ez nem véletlen, ha az Atlanti-óceán két partját családi kötelékek hidalják át.

A spanyolok ugyanis nagy számban fogadták be a latin-amerikai, hozzájuk kulturálisan és nyelvileg közel álló spanyolajkú lakosságot és ennek több oka volt. A termékenység negatív európai rekordokat döntött, miközben a lakosság elöregedése folytatódott. Eközben 2002-ben az ország csatlakozott az eurózónához, aminek köszönhetően a piacok szemében egy csapásra németekké váltak: a szigorú pénzügyeket vivő németek dominálta monetáris unióhoz tartozás miatt a piacok kevésbé tartották kockázatosnak a spanyol államadósság hitelezését. A reálkamatok csökkentek, az alacsonyabb kamatköltségek miatt pedig egyre több beruházónak érte meg elindítani befektetési projektjét, legtöbbször az építőiparban. Már csak egy dolog hiányzott: a munkaerő. Ennek megoldása szintén egyszerű lett volna: a ceutai kerítés előtti drótakadályokban naponta több tucat ember sebesítette meg magát a Spanyolországba való bejutás érdekében. A spanyolok azonban úgy vélték, hogy inkább a latin-amerikai munkaerő beáramlását könnyítik meg.

Az érkező munkaerő jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez. A Spanyolország felé irányuló migráció közben ráadásul Dél-Amerikát pénzügyi válságok sújtották és demográfiai robbanás is történt: mindez épp a spanyol helyzet tükörképe volt. A bevándorlók a munkaerőhiányos építőiparba és a szolgáltatási szektorba érkeztek; ez a nők esetében azt jelentette, hogy nyelvtudásuknál fogva „átvették” a munkát a spanyol háziasszonyoktól. A latin-amerikai házvezetőnők így járultak hozzá a spanyolországi nők munkapiaci részvételének növekedéséhez. A férfiak pedig sok esetben azokat a lakásokat építették, amelyeket ők maguk vásároltak meg később. Az új latin-amerikai munkaerő fokozatosan elkülönült és létrejött a duális munkaerőpiac, amelyen a kevésbé képzett bevándorlók nagyobb részben a feketepiacon, rosszabb körülmények között, kevesebb szabályozással dolgoznak olyan munkakörökben, amelyeket őslakosokkal már nehéz betölteni. Spanyolország mellett a bevándorlás célpontjai voltak más mediterrán országok is a dél-európai jóléti állam vonzereje és a szigorodó USA-beli bevándorláspolitika miatt illetve mivel ezen országokban a spanyol gazdasághoz hasonlóan jelentős részt képez a feketepiac, amely képes felszívni a munkaerőt.

2005-ben, a ceutai kerítés ostroma közben más is történt. A hátsó kapun érkező gyarapodó illegális munkaerő-tömegnek, 700 ezer főnek a kormányzat amnesztiát és munkavállalási engedélyt is adott. Ez nem véletlen, hiszen a spanyolajkú bevándorlók – akik inkább visszatérőnek számítottak – Európában ritka módon aktívabbak voltak a munkaerőpiacon mint az őslakos népesség. A frissen regisztrált fiatal munkások pedig elkezdtek járulékokat fizetni és nem csak a népesség öregedését, hanem a nyugdíjkassza deficitessé válását is kitolták, utóbbit öt évvel. A kormány pedig mindent megtett azért, hogy „egységes” gazdasági övezetbe szervezze Spanyolországot és Dél-Amerikát.
Abból a szempontból legalábbis, hogy migránsbankrendszert hoztak létre. Ösztönözték a bevándorlóknak nyújtott kedvezményes banki szolgáltatásokat: például az ingyenes pénzküldést a kibocsátó országba, könnyű lakáshitel-felvételt, amelyhez akár latin-amerikai ingatlan is lehetett a jelzálog alapja. A migránsok pénzküldése a hagyományosan nagyon alacsony megtakarítási rátákkal rendelkező Latin-Amerikába felérhetett a nemzetközi szervezetek segélyeinek hatékonyságával és nagyságrendjével is. A pénzügyi bevonás e szép példája másrészt persze az ingatlanpiaci buborék kialakulásához is hozzájárult.

A Spanyolországba érkező latin-amerikai migránsok kevésbé fenyegették a befogadók munkahelyeit, mivel a duális munkapiacon egyértelmű munkamegosztás alakult ki. Válság idején viszont a migránsok voltak azok, akik elsőként vesztették el munkahelyeiket, hiszen a gazdasági ingadozásoknak leginkább kitett szektorokban dolgoztak. A 2008-as válság után a kormány már nem csak a hasonló kulturális hátterű migránsok integrálásán fáradozott, hanem tervet is kidolgozott a feleslegessé vált munkaerő hazaküldésére, mivel ekkor már nem volt szükség a kevésbé képzett bevándorlókra. A 2008-ban létrejövő önkéntes hazatérési program keretében a munkanélküli nem uniós lakosok visszatérve anyaországukba továbbra is megkaphatták a spanyol munkanélküli segély felét. 2008 és 2011 között 15 ezren tértek haza a programnak köszönhetően.

Biztonság és munkaerőpótlás között a spanyol polgároknak – számos más európai országgal szemben – eddig látszólag nem kellett választaniuk. E bevándorláspolitika a német változatnál pragmatikusabbnak tűnik, hiszen nagyobbra nyitja a hátsó kaput az olyan migránsok felé, amelyek képesek munkát vállalni, nem utolsó sorban pedig kulturálisan is hasonló hátterűek.


messzelato

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china