.

A szív hordozza személyiségünket
Mióta a szívátültetés rutin műtétté vált, több újszíves beszél megváltozott személyiségéről.


Egyre több beszámoló utal arra, hogy a szív több mint egy egyszerű vérpumpa. Az orvosok keresik a magyarázatát annak jelenségnek, miszerint a szív átültetésével az esetek 10 százalékában az emlékek és az ízlések is átültetésre kerültek. Sok újszives paciens lábadozás közben jött rá, nem csak az új élet esélyét, hanem egy plusz személyiséget is kapott.

Egyik érdekes eset Claire Sylviáé, akit a műtéte után meglátogatott egy Tv stáb. A riporter megkérdezte: "Most hogy megtörtént önnel ez a csoda mit szeretne legjobban a világon?" -és a hölgy aki azelőtt nem ivott gondolkodás nélkül rávágta: "egy pofa sört."
Ezen a kijelentésén ő lepődött meg legjobban. Aztán apránként sok minden más furcsaság történt. Végül úgy érezte valaki más is él benne. Megváltozott az ételekkel kapcsolatos ízlése. Megszerette a zöldpaprikát, pedig azelőtt ki nem állhatta. Amikor újra vezethetett, első útján egy KFC  gyorsétterembe ment, egy adag csirkefalatért, amit korábban soha nem tett.  Írásánál is változás történt, bal kézről jobb kézre váltott.
Ezek furcsa változások együtt jártak új emlékek megjelenésével.
A kórházakban, a szívátültetések után nem árulják el a donor személyazonosságát. Neki sem mondták meg, csupán annyit tudott, hogy új szívének volt tulajdonosa motorbalesetben halt meg.
A műtét után több hónappal volt egy álma, amiben fiatalemberként motorozott, és a barátai Tim-nek hívták. Tim L.-nek.
Másnap felhívta a transzplantációs klinika koordinátorát. Elmesélte álmát, és megkérdezte, donorját valóban így hívták-e?  A telefon másik végén meglepett csend, majd "kérem ezt ne firtassa" volt a válasz.
Azért a kíváncsíség csak nem hagyta nyugudni és utánajárt ki volt a donorja. Kiderült, a donor Tim Lamarand volt, aki imádta a sört, szerette a zöldpaprikát és halálakor bőrdzsekije zsebében ott voltak a nemrég vásárolt Kentucky csirkefalatok.
Sylvia élményeiről könyvet írt
Paul Piersel honolului egyetem szívspecialistája először a csontvelő átültetéses betegeknél tapasztalt ilyen változásokat. Aztán ahogy szaporodtak a szívátültetések, úgy szaporodtak a beszámolók a régi testbe az új szívvel érkezett új személyiségről.
Ezek alapjűn úgy tűnik, a szívvel együtt örökölték a donor emlékeit, érzéseit, étel preferenciáit, félelmeit, és még a zenei izlését is.
Szerinte ez arra enged következtetni, hogy nem egyedül az agy felel az informácó közvetítésért, hanem ez be van kódolva a test sejtjeibe, és a szívbe mint a fenyőmagba az egész fa.

Ez a történet a video 34:14 -36  perce közt tekinthető meg
https://www.youtube.com/watch?v=ld91S0ChWNk&feature=player_detailpage#t=2174

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=ld91S0ChWNk

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol