.

A Szilveszter mitől szilveszter?Mai naptárunk az ősi Babilóniában alakult ki. Fejlett csillagászati ismereteik alapján ők osztották először az esztendőt 12 hónapra, a nappalt és az éjszakát 12-12 órára. Az antik görögöknél is 12 hónap volt. Ám egyik népnél sem január elseje volt az esztendő első napja.

Január 1-ét  Rómában i.e. 153-ban nyilvánították az új év első napjának. Addig a hold járása határozta meg az új év kezdetét. Az új év alkalmat adott összegezni az ó-év eseményeit és reménykedni a következő év gazdagságában.
Az év utolsó napjának névadója a sok csodát, és gyógyítást tévő Szent Szilveszter pápa, aki 335-ben december 31-én hunyt el. 

I. Szent Szilveszter (latinul: Silvester), (? – 335december 31.) volt a 33. pápa a történelemben. 314január 31-én választották meg a keresztény egyház vezetőjének, és egészen haláláig töltötte be ezt a hivatalt.

A Szilveszter név mára már egyet jelent az ó-év búcsuztatásával.
Erre a napra szokások sokfélesége alakult ki. Lényegében minden szokás az újévben várható események szerencsés kimenetelét hivatott segíteni.
Az év utolsó napja a fogadkozások napja is. Ilyenkor fogadjuk meg mit teszünk, vagy mit nem teszünk a következő évben. (Aztán ezeket a fogadalmakat vagy betartjuk vagy sem.)
Külön kategóra az étkezés.
A népi hagyományok szerint a bab vagy lencse fogyasztása a következő évben sok pénzt hoz, a malac meg kitúrja a földből a szerencsét.  Viszont nem szabad tyúkot és halat enni, mert az egyik elkaparja, a másik meg elúsztatja a következő év gazdagságát.
Néhány halványodó szokás: A boldogságot és az életet többféle rétessel kell hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb  a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben.
Sok helyen szokás éjfélkor egy kis pezsgőt kiödönteni a földre, annak reményében hogy ezáltal dőlni fog a "lé" a házhoz.
Spanyolországban szilveszter éjjel a 12 óraütésre 12 szem szőlőt kell a bekapni, hogy a következő tizenkét hónapban meglegyen ételünk, italunk.
A hagyományos hiedelmek szerint az újév annak szellemében telik majd, ahogyan az előző év utolsó illetve az újév első napját töltöttük.
Érezzük jól magunkat, hogy az elkövetkező évünk is mókás vidám legyen!

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol