.

Sziget, ami hol francia, hol spanyolSziget, ami félévente országot cserél


Isla de los Faisanes, Île des Faisans, vagy magyarul Fácánok szigete; egy apró, focipályánál éppen csak nagyobb, lakatlan sziget a Bidasoa folyón, a francia-spanyol határon, nem messze az Atlanti-óceántól.
 

Ez a világ legrégebb óta fennálló kondomíniuma – ez olyan földdarabot jelent, ami párhuzamosan több ország fennhatósága alatt áll. Ez már önmagában elég ritka dolog, a Fácán-sziget azonban még ezen a műfajon belül is egyedi, ugyanis a kettős felügyeletet úgy oldották meg a spanyolok és a franciák, hogy fél évente cserélődik a főnök: hol az egyik, hol a másik országhoz csatolják a szigetet.

Mint amikor az elvált szülők gyereke hol anyunál, hol apunál lakik. És ez így megy már több mint 350 éve.

A Bidasoa folyó hagyományosan a határt jelentette a spanyol (pontosabban baszk) és francia területek között, így a folyó közepén fekvő pici lakatlan szigetet előszeretettel használták semleges területként diplomáciai találkozókra a két ország vezetői.

A diplomáciát itt elég tágan kell értelmezni, 1615-ben például a két ország királyai, XIII. Lajos és IV. Fülöp, itt találkoztak először a menyasszonyaikkal (kölcsönösen a másik uralkodó lánytestvérével), hogy a dupla házassággal szorosabbra vonják az országaik szövetségét. Később még legalább három ilyen, diplomáciai házasság előtti királyi randi helyszíne volt a sziget, többek között XIV. Lajos, a Napkirály is itt találkozott először Ausztriai Mária Teréziával (ő nem azonos a magyar királynő Mária Teréziával).


 

1659-ben, amikor véget ért a 24 éve tartó francia-spanyol háború, szintén a szigeten írták alá a békeegyezményt. Ez a történelemkönyvekben pireneusi béke néven szerepel, és elég fontos következményei voltak: a spanyolok elvesztették európai nagyhatalmi szerepüket, a franciák pedig hosszú időre a kontinens vezető hatalmává váltak.

A békeszerződés része volt, hogy a helyszínt, a Fácán-szigetet a két ország közti béke és egyenlőség szimbólumaként ezentúl közösen birtokolják, és fél évente cserélődik felette a francia illetve spanyol fennhatóság. Mivel a sziget lakatlan, és csak pár fa, meg a békekötésnek emléket állító obeliszk van rajta, ez tényleg jelképes húzás volt, és a szokást azóta is tartja a két ország, békében és háborúban egyaránt.

Most, hogy már mindkét ország az EU tagja, talán az se lenne megoldhatatlan probléma a bürokrácia számára, ha valaki a szigeten lakna, de ettől függetlenül erre egyik ország sem ad engedélyt. Sőt, egy ideje a látogatók elől is le van zárva a sziget.

forrás: index.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china